Πολιτική

Ο Τσίπρας «σηκώνει το γάντι» της συζήτησης για «το κράτος που θέλουμε»

Ο Τσίπρας «σηκώνει το γάντι» της συζήτησης για «το κράτος που θέλουμε»
Μετά τον «ακτιβισμό» στο γιαπί – κέντρο τηλεδιοίκησης της Λάρισας ο Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζεται να συνεχίσει τις δημόσιες παρεμβάσεις του με μια αρκετά διαφορετική, θεσμικού χαρακτήρα, ομιλία στο κοινοβούλιο, κατά την οποία αναμένεται να σηκώσει το γάντι της αντιπαράθεσης για τη λειτουργία του κράτους, που έχει «πετάξει» το τελευταίο διάστημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αφορμή για αυτή την ομιλία ενδέχεται να είναι οποιοδήποτε νομοσχέδιο βρίσκεται για συζήτηση στην ολομέλεια, όπως αυτές τις μέρες το «περιβαλλοντικό» πολυνομοσχέδιο που περιλαμβάνει και το ζήτημα της «ρύθμισης» της «αγοράς» νερού. Μάλιστα, η εν λόγω παρέμβαση του κυρίου Τσίπρα είχε προγραμματιστεί για σήμερα, αλλά αναβλήθηκε λόγω ασθενείας στη ευρύτερη οικογένεια του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου, ο κύριος Τσίπρας αναμένεται να «φουντώσει» τη συγκεκριμένη συζήτηση για την οργάνωση του κράτους, αντιπαραβάλλοντας τα δύο εκ διαμέτρου αντίθετα μοντέλα πολιτικής που στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι εκπροσωπούν ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ. Από τη μια το κράτος που βάζει ως προτεραιότητα την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος και από την άλλη το κράτος εξυπηρέτησης εργολάβων, ιδιωτικών συμφερόντων και ρουσφετιών, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Η δεύτερη τραγωδία… της τηλεδιοίκησης

Σε ότι αφορά τη χθεσινή μέρα, πηγές του ΣΥΡΙΖΑ έκαναν λόγο για «μια δεύτερη τραγωδία για τη χώρα» αναφερόμενοι στο γεγονός ότι το πολιτικό σύστημα δεν μπορούσε να συνεννοηθεί καν για το αν υπάρχει και λειτουργεί σύστημα τηλεδιοίκησης στο σταθμό της Λάρισας.

Είχε προηγηθεί η επίσκεψη Τσίπρα σε Λάρισα και Θεσσαλονίκη, όπου επισκέφτηκε παρουσία εργαζομένων και τηλεοπτικών καμερών τα κέντρα τηλεδιοίκησης, προκειμένου να αναδείξει ότι αυτά… δεν υπάρχουν και ότι στην μία περίπτωση πρόκειται απλώς για ένα γιαπί και στην άλλη για έναν αποσπασματικό έλεγχο σημείων της γραμμής. Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο πρώην υπουργός Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, στην επιτροπή θεσμών και εμπορίου της βουλής, αλλά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, διατείνονταν ότι το σύστημα τηλεδίοικησης στη Λάρισα λειτουργούσε κανονικά το μοιραίο βράδυ.

Ωστόσο, όλη αυτή η διελκυστίνδα κατέληξε το βράδυ με την παταγώδη διάψευση, για αυτό ακριβώς το θέμα, του υφυπουργού Μεταφορών, Μιχάλη Παπαδόπουλου και μάλιστα σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση, από τους ίδιους του εργαζόμενους του ΟΣΕ, μέσα από το σταθμαρχείο της Λάρισας, όπου είχε μεταβεί εκτάκτως για να «απαντήσει» στην πρωινή επίσκεψη του κυρίου Τσίπρα.

Πηγές του κόμματος, τονίζουν ότι είναι διαφορετικό πράγμα μια απλή κονσόλα τοπικού χειρισμού, μέσα στο σταθμαρχείο, που μπορεί μόνο να προειδοποιήσει για έναν κίνδυνο, όπως αυτό που υπάρχει τώρα και άλλο πράγμα ένα σύστημα τηλεδιοίκησης που λειτουργεί σε άλλο χώρο, με την παρουσία δύο επιπλέον εργαζόμενων και το οποίο αυτόματα αποτρέπει ένα ενδεχόμενο δυστύχημα, όπως αυτό που λειτουργούσε έως τον Ιούλιο του 2019 που καταστράφηκε από πυρκαγιά στον σταθμό της Ζάχαρης.

Εξυπηρέτηση εργολάβων ή δημόσιου συμφέροντος;

Στο ίδιο μοτίβο, οι Κώστας Καραμανλής και Χρήστος Σπίρτζης, ως πρώην υπουργός Μεταφορών, προσκόμισαν χθες διαφορετικά στοιχεία αναφορικά με το ποσοστό εκπλήρωσης των έργων της τηλεματικής και συγκεκριμένα της περιβόητης σύμβασης 717, που παρέλαβαν και προχώρησαν οι δύο κυβερνήσεις.

Από την Κουμουνδούρου υπογραμμίζουν ότι τα επίσημα έγγραφα που κατέθεσε ο κύριος Σπίρτζης στη επιτροπή θεσμών και εμπορίου της βουλής αναφέρουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε 72% και η ΝΔ το έχει προχωρήσει σε μόλις 77%. Προς επίρρωση της εικόνας αυτής, παραπέμπουν στο χθεσινό πρωτοσέλιδο της Εφημερίδας των Συντακτών, το οποίο αποκαλύπτει ότι η κυβέρνηση αποδέχθηκε επέκταση 3 εκατομμυρίων υπέρ των εργολάβων που καθυστερούν την υλοποίηση του έργου. Όπως σημειώνουν, πρόκειται για τους ίδιους εργολάβους τους οποίους ο κύριος Σπίρτζης απειλούσε εγγράφως, εκκινώντας νομικές διαδικασίες ότι θα κηρύξει τους έκπτωτους επειδή δεν είχαν πιστοποιημένες μελέτες για να προχωρήσει με ασφάλεια το έργο.

Από αυτή την αφετηρία, λοιπόν, αλλά και από την ευθύνη της κυβέρνησης για τον διορισμό - ρουσφέτι του σταθμάρχη της Λάρισας αναμένεται τις επόμενες μέρες η παρέμβαση του κυρίου Τσίπρα και η προσπάθεια του να φέρει σε αντιπαράσταση τα δύο διαφορετικά μοντέλα για το κράτος που εκπροσωπούν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Αυτό που, ωστόσο, παραμένει ασαφές είναι το αν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πέρα από τον καταγγελτικό λόγο για τα πεπραγμένα της ΝΔ, θα προχωρήσει ένα βήμα παρακάτω και θα παρουσιάσει ένα επεξεργασμένο σχέδιο με βάση το οποίο το κράτος στην Ελλάδα μπορεί να αναδιοργανωθεί και να ξεφύγει από το τέλμα που βρίσκεται.