Πολιτική

Η κομβική ΔΕΘ, τα νομοσχέδια και τα σημαντικά ορόσημα του Σεπτεμβρίου

Η κομβική ΔΕΘ, τα νομοσχέδια και τα σημαντικά ορόσημα του Σεπτεμβρίου
Μήνας με σημαντικά ορόσημα για την κυβέρνηση ο Σεπτέμβριος, με κομβικό πολιτικό και οικονομικό γεγονός την παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην ΔΕΘ το επόμενο σαββατοκύριακο, 9-10 Σεπτεμβρίου.

Η συνολική μεταρρυθμιστική ατζέντα της κυβέρνησης που αγγίζει όλους τους τομείς της καθημερινότητας του πολίτη, και η αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας συνιστούν τους δύο πυλώνες πάνω στους οποίους θα επιχειρήσει το Μέγαρο Μαξίμου να στηρίξει ένα νέο αφήγημα αποτελεσματικότητας της κυβερνητικής πολιτικής καλύπτοντας το χαμένο έδαφος που δημιουργήθηκε το τελευταίο δίμηνο από την διαχείριση των πυρκαγιών και τα κενά στο πεδίο της δημόσιας ασφάλειας που αναδείχθηκαν μέσα από την υπόθεση των Κροατών χούλιγκανς.

Με επίγνωση πως οι δύο αυτές επιβαρυντικές για την εικόνα της νέας κυβέρνησης, έκτακτες κρίσεις της καλοκαιρινής περιόδου, έχουν επισκιάσει σε σημαντικό βαθμό και τις θετικές πρωτοβουλίες, όπως η άμεση νομοθέτηση του 50% των προεκλογικών οικονομικών δεσμεύσεων της ΝΔ, το Μέγαρο Μαξίμου θέτει ως στόχο να επαναφέρει στο προσκήνιο την "μεγάλη εικόνα" της Ελλάδας που, όπως είπε ο πρωθυπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο, "εξακολουθεί να είναι πρωταγωνίστρια στο δρόμο της ανάπτυξης" και προσηλωμένη στις μεταρρυθμίσεις και στη συνεπή υλοποίηση των προεκλογικών δεσμεύσεων της ΝΔ.

Όλα αυτά θα είναι το επόμενο σαββατοκύριακο στο επίκεντρο της παρουσίας του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ όπου θα ξεδιπλώσει την συνολική μεταρρυθμιστική πολιτική της κυβέρνησης.

Αμέσως μετά, η ατζέντα αυτή θα αρχίσει να υλοποιείται μέσα από σειρά νομοσχεδίων, κάποια από τα οποία εχουν ήδη δρομολογηθεί μετά το χθεσινό υπουργικό συμβούλιο (εργασιακά, αναδιάρθρωση ΕΚΑΒ, μεταρρύθμιση στους ΟΤΑ,πρώτες πρωτοβουλίες στη Δικαιοσύνη με τον κ. Μητσοτάκη να επαναβεβαιώσει πως η επιτάχυνσή της αποτελεί "ακρογωνιαία μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία αυτής της κυβέρνηση").

Η κυβερνητική ατζέντα το επόμενο διάστημα περιλαμβάνει όμως και νομοθετικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, για το Δημόσιο, για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, για την δασική πολιτική.

Παρά το γεγονός ότι τα μηνύματα που εκπέμπονται ενόψει ΔΕΘ από την κυβέρνηση αφορούν κυρίως στο πεδίο των διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, είναι βέβαιο ότι στο καλάθι της ΔΕΘ θα βρίσκονται και μέτρα στήριξης των πολιτών απέναντι στην ακρίβεια, τα οποία εξετάζονται και θα οριστικοποιηθούν στις αρχές της εβδομάδας ( νέα επέκταση market pass, στήριξη στην ενέργεια για τους πιο ευάλωτους, διεύρυνση επιδόματος θέρμανσης, ενίσχυση συνταξιούχων με προσωπική διαφορά, πιθανή νέα επιταγή ακρίβειας για τους πιο ευάλωτους).

Ενδεχομένως να υπάρξουν ανακοινώσεις για έκτακτο επίδομα σε πυροσβέστες, πιθανότατα θα προσδιοριστεί και το ύψος της αύξησης στις συντάξεις, ενώ αναμένονται νέες πρωτοβουλίες και για το στεγαστικό.

Σημαντικό ορόσημο πάντως για την οικονομία πριν την ΔΕΘ θα είναι η πρώτη αξιολόγηση, στις 8 Σεπτεμβρίου, από διεθνή οίκο που αναγνωρίζεται από την ΕΚΤ. (DBRS), ενώ θα ακολουθήσει και αξιολόγηση στις 15 Σεπτεμβρίου (Moody's).

Οι δύο αξιολογήσεις θα δώσουν τον τόνο σε σχέση με την επίτευξη του στόχου για ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Το επόμενο εικοσαήμερο περιλαμβάνει όμως και έναν ακόμη σημαντικό σταθμό σε ότι αφορά την εξωτερική πολιτική.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρίσκεται απο 18 έως 20 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη όπου θα συμμετάσχει στις εργασίες της 78ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Στο περιθώριο της Συνόδου ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να έχει νέα συνάντηση με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, για την προετοιμασία της οποίας θα συναντηθούν την προσεχή Τρίτη οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών.

Μεθαύριο Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου, ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί την Λευκωσία για να συμμετάσχει στην Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Κύπρου- Ελλάδας- Ισραήλ, ενώ θα έχει και διμερείς συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Χριστοδουλίδη και τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου.