Πολιτική

Οι «πυλώνες» της ομιλίας Μητσοτάκη στην ΔΕΘ

intime intime
Ένα 24ωρο πριν την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ΔΕΘ τα μηνύματα που εκπέμπονται από το Μέγαρο Μαξίμου προϊδεάζουν για μία ομιλία του πρωθυπουργού που δεν θα έχει ως βασικό χαρακτηριστικό κάποιο... καλάθι παροχών, αλλά την οπτική του πρωθυπουργού για το μέλλον της χώρας και την περιγραφή της στρατηγικής επιλογής της κυβέρνησης της ΝΔ για πολυδιάστατο εκσυγχρονισμό.

Στο επίκεντρό της θα είναι η ανάπτυξη και οι μεταρρυθμίσεις σε πολλούς τομείς, με έμφαση, υπό το βάρος των μεγάλων φυσικών καταστροφών που έπληξαν την χώρα, στις δομικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην πολιτική προστασία, στις αναγκαίες παρεμβάσεις για ένα πιο αποτελεσματικό κράτος, στα σχέδια ανασυγκρότησης για τις πληγείσες περιοχές, αλλά και στις πολιτικές για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης «που ήρθε για να μείνει».

Στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει επίγνωση και των συζητήσεων που έχουν προκαλέσει οι σχεδιασμοί για ένα τέλος που θα χρησιμοποιηθεί για να χρηματοδοτηθεί μέρος του κόστους των φυσικών καταστροφών και αναμένεται για τον λόγο αυτό με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η αναφορά του πρωθυπουργού στο συγκεκριμένο ζήτημα που ήρθε στο προσκήνιο τα τελευταία 24ωρα.

Κυβερνητικά στελέχη υπογραμμίζουν ότι ακριβώς επειδή η κλιματική κρίση ήρθε για να μείνει, πρέπει να διασφαλιστούν περισσότεροι πόροι για την αντιμετώπιση των συνεπειών της, ώστε να υπάρχει δυνατότητα παρέμβασης εκεί που χρειάζεται και στο πλαίσιο αυτής της αναγκαιότητας εξετάζονται διάφοροι τρόποι ενίσχυσης των εσόδων του προϋπολογισμού.

Θεωρούν πάντως ότι «ο θόρυβος που έχει προκληθεί είναι πλήρως αναντίστοιχος με αυτά που συζητούνται» και συνιστούν υπομονή ως την αυριανή ομιλία κατά την οποία θα ξεκαθαριστεί σε ποιους ακριβώς θα αφορά.
Όπως φαίνεται, στο τραπέζι βρίσκεται και το ζήτημα της υποχρεωτικότητας ασφάλισης κάποιων ακινήτων, ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει καταστήσει σαφές και κατά την πρόσφατη συνάντηση με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν ότι μπροστά στην πραγματικότητα των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης ο ίδιος θα επιμείνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο στην ανάγκη για αύξηση των χρημάτων του Ταμείου Αλληλεγγύης.

Ένα άλλο μήνυμα που εκπέμπεται ενόψει της ομιλίας του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ είναι ότι τα νέα οικονομικά δεδομένα που προέκυψαν μετά τις ανάγκες για ενίσχυση των πληγέντων στη Θεσσαλία και οδηγούν στην αναθεώρηση αρχικών σχεδιασμών όπως η νέα επέκταση του market pass, δεν πρόκειται να οδηγήσουν σε ακύρωση των προεκλογικών δεσμεύσεων της ΝΔ.

Αυτό άλλωστε θέλησε να ξεκαθαρίσει από χθες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης λέγοντας ότι όσα δεσμεύθηκε προεκλογικά ο πρωθυπουργός θα υλοποιηθούν και όσα αναφέρονταν στο πρόγραμμα της ΝΔ θα γίνουν πράξη. Όπως είπε, «αυτό δεν αμφισβητείται και δεν διακινδυνεύεται».

Αναμένεται επίσης να αναφερθεί στις πολιτικές μόνιμης ενίσχυσης του διαθέσιμου εισοδήματος διαμηνύοντας ότι σε αυτές θα συνεχίσει να επικεντρώνεται η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης αλλά και η μάχη κατά της ακρίβειας η οποία θα δίνεται μέσω και της διαρκούς εντατικοποίησης των ελέγχων.

Ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί στην ομιλία του και στο κυβερνητικό σχέδιο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής που συνιστά μείζονα προτεραιότητα για τη νέα τετραετία, η οποία συνδέεται με την προοπτική εξασφάλισης πόρων για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής και στην πραγματικότητα σε συνάρτηση με την επιτυχία της τελεί και ο ρυθμός υλοποίησης περαιτέρω φορολογικών ελαφρύνσεων.

Θα αναφερθεί και στους ρυθμούς μείωσης της ανεργίας εκτιμώντας ότι επιβεβαιώνουν την αποτελεσματικότητα της κυβερνητικής πολιτικής όσον αφορά την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων, τους καλύτερους μισθούς και την αύξηση της απασχόλησης, κατευθύνσεις στις οποίες θα συνεχίσει να κινείται.

Σημαντικό ζήτημα στο πλαίσιο της ομιλίας του πρωθυπουργού θα αποτελέσουν οι πολιτικές για την επιτάχυνση της Δικαιοσύνης.

Αναμένεται επίσης να περιγράψει, μεταξύ άλλων και πολιτικές που στοχεύουν στην αναβάθμιση του ΕΣΥ- καθώς η δημόσια Υγεία έχει χαρακτηριστεί από τον ίδιο ως κορυφαία προτεραιότητα για τη νέα τετραετία- στην Παιδεία όπου δρομολογείται και η δυνατότητα λειτουργίας ιδιωτικών Πανεπιστημίων και πριν την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, καθώς και στην καθιέρωση διαδικασιών αξιολόγησης παντού.