Πολιτική

Στροφή Κασσελάκη στη θεσμική κανονικότητα και το καζάνι συνεχίζει να σιγοβράζει

Στροφή Κασσελάκη στη θεσμική κανονικότητα και το καζάνι συνεχίζει να σιγοβράζει
Στροφή στη θεσμική κανονικότητα πραγματοποιεί ο Στέφανος Κασσελάκης, προχωρώντας σε μια σειρά συναντήσεων με επικεφαλής της δικαιοσύνης, προέδρους ανεξάρτητων αρχών, αλλά και τους αρχηγούς των κομμάτων.

Ο στόχος είναι προφανής και δεν είναι άλλος από την ανατροπή της αρνητικής εικόνας που έχουν δημιουργήσει η υπερπροβολή πτυχών της προσωπικής του ζωής, τα χαμηλά ποσοστά που συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στις δημοσκοπήσεις, το γεγονός ότι ο ίδιος δεν είναι εκλεγμένος βουλευτής, αλλά και οι υπερβολές που είχαν διατυπωθεί αρχικά, όπως τα περί «ξεδοντιάσματος» των συστημάτων δικαιοσύνης και ΜΜΕ.

Ο θεσμικά βαρύνοντας ρόλος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Σε μία φράση και σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου σκοπός της σειράς των εν λόγω εθιμοτυπικών συναντήσεων είναι η επιβεβαίωση του θεσμικά βαρύνοντα ρόλου του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σε αυτή την κατεύθυνση, σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα συναντηθεί με την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη και στη συνέχεια με το Προεδρείο του ΑΣΕΠ. Την Τετάρτη θα πραγματοποιήσει συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ το ραντεβού με τον Νίκο Ανδρουλακη θα γίνει την Παρασκευή ή την ερχόμενη Δευτέρα και εκκρεμεί η συνεννόηση με τον Περισσό για αυτό με τον Δημήτρη Κουτσούμπα. Σημειώνεται, δε, ότι όλα αυτά τα τετ α τετ θα πραγματοποιηθούν μετά από πρωτοβουλία του ίδιου του Στέφανου Κασσελάκη.

Συντονισμός ΚΟ και Κουμουνδούρου για βελτίωση αντιπολιτευτικού έργου

Παράλληλα, ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να ανεβάσει το αντιπολιτευτικό έργο του κόμματος, το οποίο έχει «θαφτεί» κάτω από τόνους εσωστρέφειας που παρήχθησαν τις τελευταίες εβδομάδες εξαιτίας των γνωστών αντιπαραθέσεων. Σε αυτό το πλαίσιο και ενόψει των συζητήσεων στο κοινοβούλιο για το νομοσχέδιο της αλλαγής στον τρόπο επιλογής των διοικήσεων στους δημόσιους φορείς και για τον προϋπολογισμό συνεδριάζει σήμερα το απόγευμα οι Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ από κοινού με τους Τομεάρχες και τους Αναπληρωτές Τομεάρχες της Κουμουνδούρου. Φιλοδοξία της νέας ηγεσίας του κόμματος είναι να ενισχυθεί τόσο η κριτική στα κυβερνητικά πεπραγμένα όσο και να παραχθούν αντιπροτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τα διάφορα θέματα.

Το καζάνι συνεχίζει να σιγοβράζει ενόψει της ΚΕ στις 11-12 Νοεμβρίου

Πάντως, το καζάνι της εσωκομματικής αναταραχής δεν έχει απομακρυνθεί από τη φωτιά, αλλά συνεχίζει να σιγοβράζει στο παρασκήνιο και απλά έχει αναβληθεί για αργότερα το τελικό ξεκαθάρισμα συναγερμών. Συμπτώματα αυτής τη ένταση, βεβαίως, δεν σταματούν να βγαίνουν στην επιφάνεια, όπως οι χθεσινές δηλώσεις του Θοδωρή Δρίτσα, ο οποίος επέμεινε ότι ο Στέφανος Κασσελάκης «εξελίσσεται σε παράγοντα διχασμού και αποσταθεροποίησης» του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας πως «είναι υποχρεωμένος να ιδρύσει ένα δικό του κόμμα».

Στο πρώην υπουργό απάντησε ο Παύλος Πολάκης, με το γνωστό του ύφος: «Όταν πας και προσκυνάς στο ΣΚΑΙ για πέντε λεπτά δημοσιότητας για να εξυπηρετήσεις την εσωκομματική σου ομάδα ,τότε ΠΕΦΤΕΙΣ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΑΣ ΘΟΔΩΡΗ!!». Προφανώς, όλα αυτά αναμένεται να έρθουν στην επιφάνεια πλησιάζοντας στην κρίσιμη για την ενότητα του κόμματος συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στις 11-12 Νοεμβρίου.

Τέλος, ενδεικτικό της χαοτικής κατάστασης στο εσωτερικό του κόμματος είναι ότι ο Χρήστος Σπίρτζης επέμεινε στη θέση του για τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων, παρά τη διάψευση μιας τέτοιας προοπτικής από τη νέα ηγεσία, δηλώνοντας: «Να κατεβούν ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ μαζί σε ενιαίο ψηφοδέλτιο στις ευρωεκλογές με συγκεκριμένη ατζέντα. Ο λαός θα κρίνει αν επιδοκιμάζει ή αποδοκιμάζει αυτή τη συνεργασία. Χρειάζεται συσπείρωση της Κεντροαριστεράς».