Πολιτική

Μητσοτάκης: «Τα χρήματα της φοροδιαφυγής θα επιστρέψουν στην κοινωνία - Ισορροπημένο το νέο σύστημα για επαγγελματίες»

Μητσοτάκης: «Τα χρήματα της φοροδιαφυγής θα επιστρέψουν στην κοινωνία - Ισορροπημένο το νέο σύστημα για επαγγελματίες»
Την αναγκαιότητα και το περιεχόμενο της κυβερνητικής παρέμβασης στον τομέα της φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, υπερασπίζεται μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μέσα από την ανάρτησή του για την εβδομαδιαία ανασκόπηση του κυβερνητικού έργου.

Ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνει ότι η κυβερνητική παρέμβαση "είναι απολύτως μετρημένη και ισορροπημένη χωρίς να αποτελεί πρόσθετη φορολόγηση, ενώ ταυτόχρονα προβλέπει όλες τις αναγκαίες εξαιρέσεις για νέους ελεύθερους επαγγελματίες, ΑμεΑ και κατοίκους μικρών κοινοτήτων".

Παράλληλα υπογραμμίζει το γεγονός ότι "φέρνουμε νωρίτερα την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος έως και κατά 50% ήδη από το 2024 και πλήρως από το 2025".

Ο πρωθυπουργός χαρακτηρίζει"εμβληματική" την συνολική παρέμβαση στον τομέα της φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, σημειώνοντας ότι σύμφωνα με την προεκλογική του δέσμευση το τέλος επιτηδεύματος καταργείται με ταυτόχρονη βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης των ελεύθερων επαγγελματιών.

Όπως λέει, "εφαρμόζουμε ένα σύστημα αντίστοιχο με αυτό που εφαρμόζουν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία και η Ιταλία, για τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών".

Υπογραμμίζει παράλληλα ότι "δεσμεύομαι προσωπικά, πως τα χρήματα από τον εντοπισμό της φοροδιαφυγής θα επιστρέψουν στην κοινωνία για καλύτερη υγεία, περισσότερες δαπάνες για την παιδεία, αποτελεσματικότερη δημόσια ασφάλεια και άμυνα, μεγαλύτερη στήριξη στις νέες οικογένειες".

"Θέλω να είμαι πάντα ειλικρινής και ευθύς μαζί σας. Η δική μας κυβέρνηση πιστεύει ακράδαντα ότι οι φόροι πρέπει να είναι σταθεροί, λογικοί και δίκαιοι", σημειώνει εξάλλου ο κ. Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας ότι "το έχουμε αποδείξει μειώνοντας έως σήμερα τουλάχιστον 50 φόρους που έχουν βοηθήσει πολύ και την επιχειρηματικότητα και την εργασία".
Προσθέτει ωστόσο ότι" είμαστε ανυποχώρητοι απέναντι στη φορολογική αδικία και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής για δύο λόγους:

Πρώτον, γιατί στερούν κρίσιμα έσοδα για την αναγκαία αύξηση των κρατικών δαπανών στη δημόσια υγεία, παιδεία και ασφάλεια.

Και δεύτερον, διότι αποτελεί κοινωνική πρόκληση περίπου 500 χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες να δηλώνουν ότι το ετήσιο εισόδημά τους είναι χαμηλότερο από αυτό του υπαλλήλου που λαμβάνει τον κατώτατο μισθό".

Στην ανάρτησή του ο κ. Μητσοτάκης δίνει έμφαση και στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ σύμφωνα με τα οποία πως τον Σεπτέμβριο η ανεργία έπεσε στο 10%, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2022 ήταν 12,1% και Σεπτέμβριο του 2019 16,8%.

Υπογραμμίζει ιδιαίτερα το γεγονός ότι στις ηλικίες 15-24 έπεσε στο 19,4% από 34,2% πέρυσι (και 39,6% το 2019), το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας που έχει καταγράφει στους νέους έως 24 ετών από το 1998, ενώ στις γυναίκες έπεσε στο 12,4% από 15,5% πέρυσι (και από 21,6% το 2019).

"Πρόκειται για πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα, καθώς δείχνουν πως η ανεργία των νέων και των γυναικών μειώνεται με ταχύτατους ρυθμούς. Η Ελλάδα γίνεται σταδιακά μια πιο δίκαιη χώρα με λιγότερες ανισότητες για αυτές τις δύο ομάδες", αναφέρει ο κ. Μητσοτάκης.

Όσον αφορά στην ακρίβεια και τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν σε δύο πολυεθνικές για αθέμιτη κερδοφορία, υπενθυμίζει ότι είχε προειδοποιήσει τις πολυεθνικές ότι "η Ελλάδα δεν είναι μπανανία να πουλάνε τα ίδια προϊόντα σε πολύ ακριβότερες τιμές χωρίς να δικαιολογούν την αύξηση", ενώ τονίζει ότι συνολικά, τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί από την αρχή του 2023 έχουν αγγίξει τα 8 εκ. ευρώ.

Αναφορικά εξάλλου με το πρόγραμμα «Μόνιμη Μείωση Τιμής» τονίζει ότι τα προϊόντα που ενταχθεί έχουν πλέον φτάσει σχεδόν τα 600, υπερβαίνοντας κατά πολύ τον αρχικό στόχο που είχαμε θέσει για 500 προϊόντα" και προσθέτει ότι "πάμε τώρα για τα 1000"!

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρεται επίσης στην έναρξη κατεδαφίσεων ακινήτων που βρίσκονται σε αιγιαλούς, παραλίες και δασικές εκτάσεις, σημειώνοντας ότι το πρόγραμμα εκτέλεσης πρωτοκόλλων κατεδάφισης 16 ακινήτων που βρίσκονται σε αιγιαλούς, παραλίες και δασικές εκτάσεις που εκκρεμούσαν από το 1994 άρχισε να εφαρμόζεται -πιλοτικά και από την Αττική - και σύντομα θα επεκταθεί και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Όσον αφορά στην πρόοδο στην αρωγή για τους πλημμυροπαθείς τονίζει ότι αθροιστικά μέχρι την περασμένη Τρίτη που έληξε η πρώτη φάση υποβολής αιτήσεων και μετά τις διασταυρώσεις που έγιναν, έχουν καταβληθεί 92 εκ. ευρώ προς 24.500 αιτούντες, ενώ η πλατφόρμα arogi θα ξανανοίξει μόλις γίνει εκκαθάριση των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί μέχρι τώρα.

Η εβδομαδιαία ανασκόπηση από τον πρωθυπουργό περιλαμβάνει επίσης την αύξηση της αποζημίωσης για το πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς», την ενίσχυση της ακριτικής Θράκης και του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου με την αναβάθμιση της τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης, το Εθνικό Δίκτυο Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας για την αντιμετώπιση ασθενών με αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, το Σχέδιο Δράσης για την Άνοια και τη νόσο Αλτσχάιμερ, την ψηφιοποίηση έξι υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ και την ενίσχυση του Εθνικού Μηχανισμού Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων και στην αναβάθμιση του Εθνικού Μηχανισμού Εναέριας Έρευνας και Διάσωσης.