Πολιτική

Η στρατηγική της ΝΔ μπροστά στις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ και τα συνεχή μηνύματα Μητσοτάκη κατά της αλαζονείας

Η στρατηγική της ΝΔ μπροστά στις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ και τα συνεχή μηνύματα Μητσοτάκη κατά της αλαζονείας
Παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε χθες από τα στελέχη της ΝΔ να μην ασχολούνται καθόλου με τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ καθώς για την ίδια την κυβέρνηση "αντιπολίτευση είναι τα καθημερινά προβλήματα των πολιτών", τα τεκταινόμενα και ανακατατάξεις στον χώρο της αντιπολίτευσης είναι φυσικό απασχολούν το Μέγαρο Μαξίμου για πολλούς και διάφορους λόγους.

Πρώτον, διότι το συνεχιζόμενο σκηνικό πολιτικής κυριαρχίας της ΝΔ και η απουσία εναλλακτικής λύσης απέναντι στην σημερινή κυβέρνηση, είναι σαφές ότι διευκολύνει την προώθηση δύσκολων μεταρρυθμίσεων όπως είναι και οι αλλαγές στον τρόπο φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών.

Δεύτερον, διότι το σκηνικό εντεινόμενης εσωστρέφειας στον ΣΥΡΙΖΑ ευνοεί την επιδίωξη να μπορέσει η ΝΔ να πετύχει μια ακόμη εκλογική νίκη στις ευρωεκλογές του Ιουνίου 2024 και από και και πέρα να έχει μια ολόκληρη τριετία μπροστά της για να ολοκληρώσει το έργο της δεύτερης κυβερνητικής θητείας.

Οι συχνές αναφορές του πρωθυπουργού στις ευρωεκλογές και ο ξεκάθαρος στόχος που έθεσε για "καθαρή νίκη" της ΝΔ ώστε "να διατηρηθεί η πολιτική σταθερότητα του τόπου και να συνεχίσει στην τροχιά προόδου στην οποία βρίσκεται", καταδεικνύουν πως στο Μέγαρο Μαξίμου και στην οδό Πειραιώς αρχίζει ήδη να χαράσσεται η στρατηγική του κυβερνώντος κόμματος προς τις ευρωεκλογές που θα διεξαχθούν σε εφτά μήνες.

Τρίτη "παρενέργεια" των εξελίξεων στον ΣΥΡΙΖΑ είναι η προφανής αναπροσαρμογή στρατηγικής της ΝΔ απέναντι στις δυνάμεις της αντιπολίτευσης. Η στρατηγική της αποκτά ολοένα και πιο σαφή χαρακτηριστικά διμέτωπου τόσο προς την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ που παρά την διάσπαση και την πορεία συρρίκνωσης παραμένει αξιωματική αντιπολίτευση, όσο και του ΠΑΣΟΚ, το οποίο καταγράφεται ήδη ως δεύτερο κόμμα στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, χωρίς όμως να συνοδεύεται η άνοδος του από μια ισχυρή πολιτική δυναμική που να καθιστά αδιαμφισβήτητη την ανατροπή των συσχετισμών στους κόλπους της αντιπολίτευσης.

Είναι πάντως σαφές πως το κυβερνών κόμμα σπεύδει ήδη να κάνει παραλληλισμούς στον αντιπολιτευτικό λόγο του ΠΑΣΟΚ με εκείνον του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας για "σταδιακή προσχώρηση σε έναν μηδενιστικό λόγο" και καταλογίζοντας στην Χαριλάου Τρικούπη ότι "μιμείται μία αρνητική πολιτική με ξεπερασμένα συνθήματα που έχει ακούσει και έχει απορρίψει η ελληνική κοινωνία".

Πολλοί στο κυβερνών κόμμα βλέπουν πάντως στις τελευταίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ το κλείσιμο ενός ιστορικού κύκλου για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, την ανοδική πορεία του οποίου συνδέουν αποκλειστικά με τις συνθήκες που επικράτησαν στην χώρα την περίοδο της μεγάλης οικονομικής κρίσης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης σχολίασε μάλιστα χθες πως οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ είναι "ένα σημαντικό μάθημα για όλους μας, για το πού οδήγησε τελικά η τακτική εκείνων που έταζαν στους πάντες τα πάντα, που χρησιμοποίησαν ως «όπλο» τους τον μηδενισμό, τον έντονο λαϊκισμό, τις επιθέσεις", όπως είπε.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον πολιτικής κυριαρχίας όπου ως αντιπολίτευση υποδεικνύονται από τον πρωθυπουργό τα προβλήματα των πολιτών, είναι σαφές ότι ως βασικός αντίπαλος εκλαμβάνεται και ο κίνδυνος αλαζονικής συμπεριφοράς των στελεχών της ίδιας της ΝΔ.

Δεν είναι φυσικά τυχαία η συχνότητα με την οποία ο κ. Μητσοτάκης απευθύνεται στο εσωκομματικό ακροατήριο διαμηνύοντας πως "το 41% δεν είναι συνταγή αλαζονείας", όπως είπε προ ημερών στην Πολιτική Επιτροπή, αλλά συνιστά "εντολή για επιτάχυνση των μεγάλων αλλαγών και για παρεμβάσεις οι οποίες διαρκώς θα κάνουν τη καθημερινότητα των πολιτών καλύτερη", όπως ανέφερε κατά την χθεσινή περιοδεία στην Φθιώτιδα.

Έσπευσε μάλιστα για μία ακόμη φορά να επισημάνει πως "είναι αίτημα των πολιτών να συνεχίσουμε- χωρίς αλαζονεία, σκύβοντας το κεφάλι, δουλεύοντας σκληρά- στο δρόμο τον οποίο ήδη χαράξαμε".

Αν συνυπολογίσει κανείς και την προ ολίγων ημερών να αποφεύγονται "υπερφίαλες συμπεριφορές", αντιλαμβάνεται ότι προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου είναι να εξουδετερώσει εγκαίρως την "παγίδα" της αλαζονείας που διακρίνει μέσα σε αυτό το σκηνικό απόλυτης πολιτικής κυριαρχίας της ΝΔ.

Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης έχει προειδοποιήσει άλλωστε και πρόσφατα ότι "οι πολίτες συγχωρούν λάθη αλλά όχι κακές συμπεριφορές"