Πολιτική

Τέλη Φλεβάρη η Ιδρυτική Συνδιάσκεψη της Νέας Αριστεράς

Τέλη Φλεβάρη η Ιδρυτική Συνδιάσκεψη της Νέας Αριστεράς
Τα επόμενα βήματα για τον μετασχηματισμό της κοινοβουλευτικής της παρουσίας σε ένα «ευρύ πολιτικό και κοινωνικό ρεύμα μέσα στην ελληνική κοινωνία» φέρεται να έχει λάβει η ηγεσία της Νέας Αριστεράς

Μάλιστα διατείνεται ότι, παρά τις χαμηλές πτήσεις στα γκάλοπ, λαμβάνει «εξαιρετικά ελπιδοφόρα» μηνύματα και πως οι προοδευτικοί πολίτες βρίσκονται σε αναζήτηση μιας «σύγχρονης, σοβαρής, πειστικής διεξόδου από τα πιεστικά προβλήματα της καθημερινότητας και απάντησης στην ηγεμονία της Δεξιάς».

Σύμφωνα με πηγές του κόμματος, μετά και την επίσκεψη του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Αλέξη Χαρίτση με την βουλευτή Φλώρινας, Πέτη Πέρκα, στη Θεσσαλία, θα γραφτεί μια σχετική επίκαιρη ερώτηση, ενώ θα ακολουθήσουν αντίστοιχες περιοδείες σε Εύβοια και Θράκη. Το νήμα που συνδέει όλες αυτές τις περιοχές είναι η κλιματική κρίση, αλλά και η κυβερνητική αδιαφορία παρά τις καταστροφές, με τη Νέα Αριστερά να θέτει ως προτεραιότητα το συγκεκριμένο ζήτημα, έχοντας στόχο, εξάλλου, τη συμπόρευση με σχήματα της πολιτικής οικολογίας στις ευρωεκλογές.

Αναζήτηση συνεργασιών με Οικολογία

Η ζυμώσεις με τον εν λόγο χώρο, επιπλέον, είναι ένας από τους βασικούς λόγους για τον οποίον η Νέα Αριστερά φαίνεται ότι θα αποφύγει την τυπική και πλήρη συγκρότηση ως κόμμα πριν τις ευρωεκλογές, αλλά θα παραπέμψει αυτό το βήμα για αμέσως μετά από αυτές. Παρόλα αυτά, το επόμενο δίμηνο αναμένεται να γίνουν σημαντικά βήματα για την περεταίρω συγκρότηση της Νέας Αριστεράς ως φορέα.

Τα βήματα του επόμενου διμήνου

Α) Συγκεκριμένα, ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος θα είναι μήνες εντατικής εξόρμησης σε όλη την επικράτεια, με 80 ανοιχτές εκδηλώσεις, ενώ παράλληλα θα προχωρά η οργανωτική συγκρότηση πυρήνων υποστηρικτών της Νέας Αριστεράς.

Β) Τον Ιανουάριο η Νέα Αριστερά θα εγκαινιάσει πανελλαδική καμπάνια για την ακρίβεια, επιχειρώντας να εκθέσει τη ΝΔ ότι ο πληθωρισμός της απληστίας είναι πολιτική της επιλογή και ότι υπάρχει διέξοδος από την ασφυκτική αυτή συνθήκη με συγκεκριμένα μέτρα και νομοθετικές πρωτοβουλίες.

Γ) Επίσης μέσα στον Γενάρη, πέρα από την ερώτηση για τη Θεσσαλία, θα ακολουθήσουν αρκετές νομοθετικές παρεμβάσεις. Συγκεκριμένα, η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Αριστεράς θα φέρει πρόταση για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών με πλήρη δικαιώματα, δηλαδή και το δικαίωμα στην τεκνοθεσία, καθώς και πρόταση για τη στεγαστική κρίση με αποφασιστικά μέτρα για την βραχυχρόνια μίσθωση, την golden visa και τη δυνατότητα μιας νέας πολιτικής που θα σπάσει τη φούσκα της αύξησης της τιμής και του ενοικίου των ακινήτων. Επίσης, προγραμματίζει για το επόμενο διάστημα παρεμβάσεις για την επιστολική ψήφο με πρόταση για να ψηφίζουν οι πολίτες εκεί που ζουν και εργάζονται, αλλά και να ανεβάσει ψηλά στην ατζέντα της τη μάχη ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, καθώς και να ανοίξει την αναγκαία συζήτηση για τα φαινόμενα της νεανικής βίας που συνδέονται με τις σύγχρονες ανισότητες.

Δ) Επίσης, την ερχόμενη Παρασκευή και Σάββατο, 12 και 13 Ιανουαρίου, έχει προγραμματιστεί, στην Αθήνα, Πανελλαδική Συνεδρίαση στελεχών με στόχο τον σχεδιασμό της οργανωτικής συγκρότησης, την επεξεργασία της ιδρυτικής της διακήρυξης.

Ε) Αυτή η ιδρυτική διακήρυξη στοχεύεται να είναι έτοιμη έως την Ιδρυτική Συνδιάσκεψη του κόμματος, η οποία προγραμματίζεται για τα τέλη Φεβρουαρίου.

Τρίπτυχο: Δικαιοσύνη - Κλίμα - Δημοκρατία

Έως τώρα, στη φυσιογνωμία του υπό διαμόρφωση κόμματος κυριαρχεί το τρίπτυχο: κοινωνική δικαιοσύνη - κλιματική δικαιοσύνη - επανεκκίνηση της Δημοκρατίας, ενώ βασικό ζητούμενο έχει ρητά προσδιοριστεί η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή των πολιτών στις διαδικασίες. Όπως αναφέρουν στελέχη της, η Νέα Αριστερά θα επιχειρήσει να απαντήσει με την πράξη της στο μεγάλο κενό που έχει δημιουργηθεί στην προοδευτική πλευρά του πολιτικού φάσματος, δείχνοντας δηλαδή εντός και εκτός κοινοβουλίου ότι υπάρχει δυνατότητα για μια άλλη πολιτική με ριζοσπαστικές τομές που θα υπηρετούν τα υλικά συμφέροντα των πολλών.