Πολιτική

«Φλερτ» της Ελλάδας για τη διοίκηση της επιχείρησης «Ασπίδες» κατά των Χούθι

«Φλερτ» της Ελλάδας για τη διοίκηση της επιχείρησης «Ασπίδες» κατά των Χούθι Φωτογραφία: ΙΝΤΙΜΕ
«Κομβικό» ρόλο φαίνεται ότι θα έχει η Ελλάδα στην επιχείρηση «Ασπίδες», κατά των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα

Με τον διοικητικό ρόλο στην επιχείρηση «Ασπίδες» φαίνεται να... φλερτάρει η Ελλάδα, σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια, που έκανε κατά την προσέλευσή του στην άτυπη σύνοδο των Υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.

«Ασπίδες»:  Να αναλάβει η Ελλάδα τη Διοίκηση της Επιχείρησης

Ο κ. Δένδιας δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Θα μιλήσουμε σήμερα, εκτός από την Ουκρανία, για την Ευρωπαϊκή Αμυντική Βιομηχανία, κάτι που ενδιαφέρει ιδιαίτερα την Ελλάδα.

Αφενός μεν, για να δούμε τι ευκαιρίες υπάρχουν για την ενίσχυση της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας, αλλά και για να δούμε τι συμβατότητες μπορεί να δημιουργηθούν για το Ελληνικό Σύστημα Αμυντικής Καινοτομίας το οποίο προσπαθούμε να δημιουργήσουμε.

Στην Λάρισα το Στρατηγείο για την Επιχείρηση (;)

Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας: 

«Επίσης, θα συζητήσουμε για την Ευρωπαϊκή Επιχείρηση στην Ερυθρά Θάλασσα και θα προτείνω, θα προσφέρω, να αναλάβει η Ελλάδα τη Διοίκηση της Επιχείρησης, όπως επίσης θα προσφέρω το Στρατηγείο της Λάρισας ως Στρατηγείο για την Επιχείρηση».

Σημειώνεται ότι νωρίτερα σήμερα, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, προσερχόμενος στο άτυπο συμβούλιο των Υπουργών 'Αμυνας στις Βρυξέλλες, ανακοίνωσε το όνομα της επιχείρησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα σταλεί στην Ερυθρά Θάλασσα.

Η επιχείρηση θα ονομάζεται «Ασπίδες», δηλαδή «προστασία των πλοίων» όπως εξήγησε ο κ. Μπορέλ.

Επίσης, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα μπορούσε να ξεκινήσει στις 17 Φεβρουαρίου.

Παράλληλα, τόνισε ότι πρέπει να αποφασιστεί ποια χώρα θα έχει τη διοίκηση, πού θα είναι η έδρα και τι θα παρέχουν τα κράτη-μέλη.

Διπλή η αποστολή της Ελλάδας

Σύμφωνα με πληροφορίες του Dnews, αναφορικά με την ελληνική αποστολή στην Ερυθρά Θάλασσα, διπλωματικές πηγές υπογραμμίζουν ότι η Ελλάδα θα συμμετάσχει με μια φρεγάτα που θα καλύπτει δυο αποστολές, - μία την αγγλοσαξωνική και μία την ευρωπαϊκή που ετοιμάζεται.

Συγκεκριμένα, διπλωματικές πηγές τόνιζαν πως η ελληνική συμμετοχή θα περιορίζεται μόνον σε ρόλο αμυντικό και συνοδεία.

Ωστόσο πολλά ερωτήματα δημιουργούνται γύρω από τον «αμυντικό» ρόλο της Ελλάδας εφόσον αναλάβει το Στρατηγείο των Επιχειρήσεων κατά των Χούθι.

Η «Ύδρα» στην Ερυθρά Θάλασσα

Αναφορικά με την ελληνική φρεγάτα που θα... πλεύσει στην Ερυθρά Θάλασσα, τα μάτια όλων είναι στραμμένα στην φρεγάτα «Ύδρα».

Οι επιθέσεις των Χούθι

Οι επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα έχουν προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στην παγκόσμια ναυτιλία. Η Ερυθρά Θάλασσα ένα πολύ σημαντικό εμπορικό «πέρασμα», καθώς συνδέει την Ευρώπη με την Ασία και την Αφρική.

Μέσω αυτής της θαλάσσιας οδού διέρχονται περίπου το 12% του παγκόσμιου εμπορίου.

Οι επιθέσεις των Χούθι έχουν οδηγήσει σε αύξηση του κόστους των θαλάσσιων μεταφορών. Οι ναυτιλιακές εταιρείες αναγκάζονται να χρησιμοποιούν την πιο μακρά και δαπανηρή διαδρομή γύρω από την Αφρική, αντί να διασχίζουν την Ερυθρά Θάλασσα.

Οι επιθέσεις των Χούθι έχουν επίσης προκαλέσει ανησυχία για την ασφάλεια της παγκόσμιας ναυτιλίας. Οι Χούθι έχουν αποδείξει ότι έχουν την ικανότητα να πλήττουν εμπορικά πλοία, γεγονός που αποτελεί απειλή για την παγκόσμια οικονομία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αποφασίσει να ξεκινήσει μια επιχείρηση για την προστασία των εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα. Η επιχείρηση θα ονομαστεί «Ασπίδες» και θα ξεκινήσει - μάλλον- στις 17 Φεβρουαρίου 2024. Η επιχείρηση θα περιλαμβάνει πλοία από διάφορα κράτη μέλη της ΕΕ, καθώς και από χώρες εκτός της ΕΕ.

Η επιχείρηση της ΕΕ αναμένεται να βοηθήσει στην προστασία των εμπορικών πλοίων από τις επιθέσεις των Χούθι. Ωστόσο, είναι πιθανό οι Χούθι να συνεχίσουν τις επιθέσεις τους, καθώς προσπαθούν να εκβιάσουν την διεθνή κοινότητα.