Πολιτική

Φραγκογιάννης στη Hürrıyet: Υπάρχουν διακυμάνσεις στα ελληνοτουρκικά, αλλά προσβλέπουμε σε τόνωση του εμπορίου

Φραγκογιάννης στη Hürrıyet: Υπάρχουν διακυμάνσεις στα ελληνοτουρκικά, αλλά προσβλέπουμε σε τόνωση του εμπορίου Φωτογραφία: Eurokinissi
Συνέντευξη στην εφημερίδα Hürrıyet παραχώρησε ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης, από το περιθώριο της 6ης συνεδρίασης της Μικτής Οικονομικής Επιτροπής Ελλάδας - Τουρκίας

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Κωνσταντινούπολη για την 6η συνεδρίαση της Μικτής Οικονομικής Επιτροπής Ελλάδας - Τουρκίας και το Ελληνοτουρκικό Business Forum (1-2 Φεβρουαρίου), ο Υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης, παραχώρησε συνέντευξη στην τουρκική εφημερίδα Hürrıyet.

Όπως αποκάλυψε ο κ. Φραγκογιάννης, Ελλάδα και Τουρκία  συμφώνησαν να διοργανώσουν έναν διαδικτυακό διαγωνισμό, γνωστό ως Hackathon, με την ενεργό συμμετοχή μαθητών και φοιτητών της δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (ηλικίας 16 έως 28 ετών), νεοφυών επιχειρήσεων και εμπορικών και βιομηχανικών επιμελητηρίων και από τις δύο χώρες. Κίνηση που είχε προ συμφωνηθεί στην τελευταία συνάντηση των μερών στις 7 Δεκεμβρίου 2023 στην Αθήνα. Οι συμμετέχοντες θα κληθούν να υποβάλουν ιδέες και προτάσεις για τρία συγκεκριμένα θέματα: την προστασία του περιβάλλοντος, την κλιματική κρίση και τις έξυπνες πόλεις. Οι προτάσεις αυτές θα αξιολογηθούν από ξεχωριστές επιτροπές, με μια ελληνική επιτροπή να αξιολογεί τις τουρκικές προτάσεις και μια τουρκική επιτροπή να αξιολογεί τις ελληνικές προτάσεις. Οι νικήτριες προτάσεις θα έχουν την τεχνική και οικονομική υποστήριξη και από τις δύο χώρες ώστε να υλοποιηθούν από κοινού.

Στο Φόρουμ συμμετείχαν περίπου 100 Έλληνες επιχειρηματίες που ταξίδεψαν από την Ελλάδα και άλλοι που δραστηριοποιούνται στην Τουρκία καθώς και περίπου 200 Τούρκοι επιχειρηματίες, από ποικίλους κλάδους της οικονομίας – τροφίμων και ποτών, κατασκευών, ναυτιλιακού εξοπλισμού, ενέργειας και ΑΠΕ, υψηλής τεχνολογίας, τουρισμού.

Έντονο υπήρξε και το ενδιαφέρον των επιχειρηματικών κοινοτήτων Ελλάδας και Τουρκίας να αναπτύξουν περεταίρω τις συνεργασίες τους, σε συνέχεια των B2B συναντήσεων που είχαν στο πλαίσιο του Επιχειρηματικού Φόρουμ που φιλοξενήθηκε την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου στις εγκαταστάσεις του Συμβουλίου Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων της Τουρκίας (DEIK) σε συνεργασία με την Enterprise Greece.

Σημειώνεται ότι η σύσταση Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ελλάδας Τουρκίας, αποτελεί ξεχωριστή θεματική της Θετικής Ατζέντας και αναμένεται να παίξει ενεργό ρόλο στη θεσμοθέτηση της συστηματικής και στοχευμένης ανά κλάδο διμερούς επιχειρηματικής συνεργασίας.

Στο περιθώριο του Επιχειρηματικού Φόρουμ, ο κ. Φραγκογιάννης είχε άτυπη συνάντηση με τον Τούρκο Υφυπουργό Εξωτερικών και συνομιλητή του για τα θέματα της Θετικής Ατζέντας Burak Akcapar, με τον οποίο συζήτησαν τα επόμενα βήματα και ανανέωσαν το ραντεβού τους για τον Απρίλιο στην Τουρκία. Μάλιστα, οι δύο Υφυπουργοί είχαν την ευκαιρία για μια σύντομη συνομιλία με τους επικεφαλής του υπό σύσταση Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ελλάδας Τουρκίας, Γιώργο Προκοπίου και Adnan Polat αντίστοιχα.

Το πλαίσιο επαφών του ΥΦΥΠΕΞ

Με την άφιξή του στην Κωνσταντινούπολη ο κ. Φραγκογιάννης έγινε δεκτός από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κκ Βαρθολομαίο στην έδρα του Πατριαρχείου στο Φανάρι, όπου είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν θέματα που απασχολούν την Ομογένεια της Κωνσταντινούπολης. Ενώ, στο πλαίσιο της επίσκεψης στην Κωνσταντινούπολη, ο κ. Φραγκογιάννης επισκέφθηκε τα γραφεία της Ένωσης Επιμελητηρίων και Χρηματιστηρίων Εμπορευμάτων της Τουρκίας, όπου του έγινε παρουσίαση των βιομηχανικών ζωνών της Τουρκίας, συνομίλησε με μέλη της τοπικής ακαδημαϊκής κοινότητας σε εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο Kadir Has ενώ απηύθυνε ομιλία και σε μέλη της Δεξαμενής Σκέψης Global Relations Forum (GRF), σε εκδήλωσε που συνδιοργανώθηκε με τον τουρκικό σύνδεσμο βιομηχάνων TUSIAD.

Τέλος, ο Υφυπουργός κ Φραγκογιάννης είχε σύντομη συνάντηση στο Γενικό Προξενείο Κωνσταντινούπολης με τους ανταποκριτές ελληνικών ΜΜΕ στην Τουρκία και παραχώρησε δύο συνεντεύξεις σε τουρκικά Μέσα, στο πρακτορείο Anadolu και στην εφημερίδα Hurriyet.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πρόσφατα, τα βήματα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας είναι στην ημερήσια διάταξη. Ποια βήματα έχουν γίνει και ποια πρόοδος έχει σημειωθεί;

Κ. ΦΡΑΓΚΟΓΙΑΝΝΗΣ: Είναι ευρέως γνωστό ότι οι σχέσεις μεταξύ δύο γειτόνων με ιστορικούς και γεωπολιτικούς δεσμούς, αλλά και με σημαντικές διαφορές, βιώνουν «διακυμάνσεις». Είναι επίσης αλήθεια ότι πρόσφατα διανύουμε μια περίοδο ηρεμίας στις σχέσεις μας. Τους τελευταίους έξι μήνες, ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος Erdoğan συναντήθηκαν τρεις φορές και συμφώνησαν να διερευνήσουν ευκαιρίες συνεργασίας. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών ενέκριναν έναν οδικό χάρτη με τρεις συνιστώσες: Πολιτικός Διάλογος, Θετική Ατζέντα και Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Συμμετέχω ενεργά στη Θετική Ατζέντα, μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε το 2021. Η Θετική Ατζέντα επικεντρώνεται σε τομείς οικονομικού ενδιαφέροντος όπου η ενισχυμένη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας μπορεί να είναι αμοιβαία επωφελής. Επί του παρόντος, στο πλαίσιο της Θετικής Ατζέντας συζητούνται 29 θέματα. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Προέδρου Erdoğan στην Αθήνα, στις 7 Δεκεμβρίου 2023, υπογράφηκαν 15 συμφωνίες και μνημόνια κατανόησης σχετικά με την πρωτοβουλία. Συμφωνήσαμε, επίσης, να προωθήσουμε την κοινή κατανόηση και την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών στον γεωργικό τομέα, να ενθαρρύνουμε τη συνεργασία μεταξύ νέων επιστημόνων στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας και να ενισχύσουμε το εξαγωγικό και επενδυτικό περιβάλλον και στις δύο χώρες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πιστεύετε ότι η διαδικασία της Θετικής Ατζέντας θα διευκολύνει την επίλυση των προβλημάτων μας;

Κ. ΦΡΑΓΚΟΓΙΑΝΝΗΣ: Πιστεύω ότι η Θετική Ατζέντα έχει συμβάλει σημαντικά στη βελτίωση του κλίματος στις διμερείς μας σχέσεις. Από την υιοθέτησή της το 2021, έχει επιτευχθεί περαιτέρω συνεργασία και πρόοδος σε τομείς όπως η συνδεσιμότητα, οι υποδομές, η πολιτική προστασία, η διευκόλυνση του εμπορίου και οι τουριστικές ροές. Αλλά το σημαντικότερο επίτευγμά της είναι η διατήρηση ανοικτών διαύλων επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών, ακόμη και σε περιόδους έντασης. Θα ήθελα, επίσης, να τονίσω ότι η Θετική Ατζέντα έχει εξελιχθεί σε μια δυναμική και θεσμοθετημένη διαδικασία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πιστεύετε ότι η αναθεώρηση της Συμφωνίας Τελωνειακής Ένωσης συμβάλλει στις τουρκοελληνικές οικονομικές σχέσεις;

Κ. ΦΡΑΓΚΟΓΙΑΝΝΗΣ: Η αναθεώρηση της Συμφωνίας Τελωνειακής Ένωσης μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ είναι ένα θέμα που αφορά πρωτίστως την Τουρκία και την ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας ως χώρας της ΕΕ. Η αναζωογόνηση και η επέκταση του πεδίου εφαρμογής της οικονομικής συνεργασίας ΕΕ-Τουρκίας μπορεί να είναι προς το αμοιβαίο συμφέρον μας. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την πρόοδο αυτής της διαδικασίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποια βήματα θα γίνουν στο εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών και ποιος είναι ο στόχος σας όσον αφορά τον όγκο του εμπορίου;

Κ. ΦΡΑΓΚΟΓΙΑΝΝΗΣ: Πιστεύω ακράδαντα ότι υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες στις διμερείς οικονομικές μας σχέσεις. Ως ένδειξη αυτού, διοργανώσαμε στην Κωνσταντινούπολη ένα επιχειρηματικό φόρουμ με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων και από τις δύο χώρες. Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος από το μεγάλο ενδιαφέρον που έδειξαν οι ελληνικές επιχειρήσεις να συμμετάσχουν στην επιχειρηματική αποστολή και στο φόρουμ, ενώ τον ίδιο ενθουσιασμό δείχνουν και οι τουρκικές επιχειρήσεις. Αυτή τη στιγμή, το διμερές μας εμπόριο ξεπερνά τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ. Ο στόχος μας, ο οποίος νομίζω ότι είναι ρεαλιστικός, είναι να φθάσουμε τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ στα επόμενα πέντε χρόνια. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την αύξηση του εμπορίου, με την ανταλλαγή γνώσεων, τεχνογνωσίας και πόρων, με την ανάληψη κοινών έργων στην Ελλάδα, στην Τουρκία, ακόμη και σε τρίτες χώρες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχουν 61 ελληνικές εταιρείες από την Ελλάδα που δραστηριοποιούνται στην Τουρκία. Πιστεύετε ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί τη νέα περίοδο;

Κ. ΦΡΑΓΚΟΓΙΑΝΝΗΣ: Ο στόχος αυτός αποτελεί επίσης βασικό στόχο της επιχειρηματικής μας αποστολής στην Κωνσταντινούπολη. Για παράδειγμα, ένα από τα μέτρα που συμφωνήθηκαν με τον ομόλογό μου Burak Akçapar είναι η δημιουργία ενός νέου θεσμού επιχειρηματικής συνεργασίας. Η πρωτοβουλία αυτή θα καθοδηγείται από κορυφαίους επιχειρηματίες των δύο χωρών και θα επιβλέπει και θα διευκολύνει την πρόοδο της συνεργασίας σε διάφορους τομείς, όπως η ενέργεια, οι μεταφορές και το εμπόριο. Επιπλέον, κατά τη συνάντηση της Αθήνας στις 7 Δεκεμβρίου 2023 υπογράφηκαν διάφορες ειδικές επιχειρηματικές συμφωνίες και μνημόνια κατανόησης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η συμφωνία για τη διευκόλυνση της έκδοσης βίζας για τους Τούρκους πολίτες προς τα ελληνικά νησιά δημιουργεί ένα προηγούμενο για τις άλλες χώρες της Ε.Ε.;

Κ. ΦΡΑΓΚΟΓΙΑΝΝΗΣ: Η Ελλάδα ζήτησε και έλαβε τη συγκατάθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επιτρέψει στους Τούρκους πολίτες να ταξιδέψουν σε δέκα ελληνικά νησιά με θεώρηση στην πύλη εισόδου για επτά ημέρες. Η ρύθμιση αυτή έχει μεγάλη σημασία τόσο για την Τουρκία όσο και για τα νησιά μας, καθώς διασφαλίζει ότι ο τομέας του τουρισμού παραμένει ζωντανός όλο το χρόνο. Η πρωτοβουλία αυτή μεταφέρει επίσης ένα ισχυρό μήνυμα που αντανακλά μια θεμελιώδη αλήθεια: Τα ελληνικά νησιά λειτουργούν ως γέφυρα επικοινωνίας και φιλίας μεταξύ των δύο λαών μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εξετάζονται κάποιες πρωτοβουλίες/κοινά εγχειρήματα που αφορούν τους νέους ή/και προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών;

Κ. ΦΡΑΓΚΟΓΙΑΝΝΗΣ: Κατά την τελευταία μας συνάντηση στις 7 Δεκεμβρίου 2023 στην Αθήνα, συζητήσαμε με τον ομόλογό μου Burak Akcapar μια νέα ιδέα που απευθύνεται στη νεολαία. Συμφωνήσαμε να διοργανώσουμε έναν διαδικτυακό διαγωνισμό, γνωστό ως Hackathon, με την ενεργό συμμετοχή μαθητών και φοιτητών της δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (ηλικίας 16 έως 28 ετών), νεοφυών επιχειρήσεων και εμπορικών και βιομηχανικών επιμελητηρίων και από τις δύο χώρες. Οι συμμετέχοντες θα κληθούν να υποβάλουν ιδέες και προτάσεις για τρία συγκεκριμένα θέματα: την προστασία του περιβάλλοντος, την κλιματική κρίση και τις έξυπνες πόλεις. Οι προτάσεις αυτές θα αξιολογηθούν από ξεχωριστές επιτροπές, με μια ελληνική επιτροπή να αξιολογεί τις τουρκικές προτάσεις και μια τουρκική επιτροπή να αξιολογεί τις ελληνικές προτάσεις. Οι νικήτριες προτάσεις θα έχουν την τεχνική και οικονομική υποστήριξη και από τις δύο χώρες ώστε να υλοποιηθούν από κοινού.

Επίσης, μεταξύ άλλων, βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις με πανεπιστήμια για την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των νέων των δύο χωρών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πώς είδατε την άφιξη του Fatih Terim στην Ελλάδα ως προπονητή του Παναθηναϊκού, ομάδας της ελληνικής Super League;

Κ. ΦΡΑΓΚΟΓΙΑΝΝΗΣ: Πρέπει να αναγνωριστεί ότι ο Fatih Terim είναι ένας εξαιρετικά επιτυχημένος αθλητής και προπονητής ποδοσφαίρου. Η παρουσία του στην ελληνική Super League φέρνει πολύτιμη τεχνογνωσία και συμβάλλει στη συνολική ανταγωνιστικότητα του πρωταθλήματος.