Πολιτική

Εξεταστική για Τέμπη: Να προσυπογράψουν το πόρισμά του καλεί τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου ο ΣΥΡΙΖΑ

Εξεταστική για Τέμπη: Να προσυπογράψουν το πόρισμά του καλεί τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου ο ΣΥΡΙΖΑ Φωτογραφία: eurokinissi
Κάλεσμα στα κόμματα του δημοκρατικού τόξου να προσυπογράψουν το πόρισμα που θα καταθέσει στην Εξεταστική Επιτροπή για τα Τέμπη απευθύνει ο ΣΥΡΙΖΑ, αποκαλύπτοντας πως σε αυτό θα καταλογίζονται ποινικές ευθύνες σε πολιτικά πρόσωπα.

Αίτημα προς τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου να προσυπογράψουν το πόρισμα που θα καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ την Κυριακή το πρωί απευθύνει η αξιωματική αντιπολίτευση, τονίζοντας ότι εντοπίζονται ποινικές ευθύνες για πολιτικά πρόσωπα.

«Η δικαίωση των αθώων θυμάτων είναι πολύ πιο πάνω από τη μικροπολιτική. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα οι προσπάθειές μας για κοινό πόρισμα δεν έχουν τελεσφορήσει» δήλωσε από το περιστύλιο της Βουλής ο εισηγητής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Εξεταστική Βασίλης Κόκκαλης.

«Σήμερα τα φώτα της κοινωνίας είναι στραμμένα στα πορίσματα για την εξεταστική των Τεμπών, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών μιλά για συγκάλυψη. Καταθέτουμε αίτημα προς τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου, έστω την ύστατη στιγμή να προσυπογράψουν το πόρισμα που θα καταθέσουμε την Κυριακή το πρωί» ανέφερε από την πλευρά του ο συντονιστής ΕΠΕΚΕ Γιάννης Σαρακιώτης.

Ερωτηθείς ο Βασίλης Κόκκαλης με ποια αιτιολογία το αρνήθηκαν τα υπόλοιπα κόμματα, είπε: «Δεν υπάρχει. Ρωτήστε τους» ενώ απαντώντας στο κατά πόσο βλέπουν ποινικές ευθύνες, σημείωσε: «Θα δείτε το πόρισμά μας την Κυριακή και νομίζω θα συμφωνήσουν πολλά κόμματα του δημοκρατικού τόξου».

Μάλιστα, σε ερώτηση για το κατά πόσο εντοπίζονται ποινικές ευθύνες για πολιτικά πρόσωπα, ο κ. Κόκκαλης απάντησε «βεβαίως».

Στον Άρειο Πάγο κατέθεσε το πόρισμα του ΚΚΕ ο Κουτσούμπας

Στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου κατέθεσε ο Δημήτρης Κουτσούμπας το πόρισμα του ΚΚΕ για την εξεταστική επιτροπή.

Μεταξύ άλλων το ΚΚΕ κάνει λόγο για τις ευθύνες των κομμάτων που κυβέρνησαν τα τελευταία χρόνια, τον «προβληματικό διαχωρισμό του ΟΣΕ» σε θυγατρικές και την απελευθέρωση και ιδιωτικοποίηση του μεταφορικού έργου, καθώς και «τις αντιλαϊκές προτεραιότητες που θέτει η ΕΕ για την αύξηση της χωρητικότητας του δικτύου και την ταχύτητα μεταφοράς εμπορευμάτων, σε βάρος όλων των απαραίτητων μέτρων ασφαλείας».

Όπως σημειώνεται στο πόρισμα, η πρωτοβουλία του ΚΚΕ για τη συγκρότηση της εξεταστικής επιτροπής με θέμα τη διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών και όλων των πτυχών που σχετίζονται με αυτό συνέβαλε αφενός στο να μην ξεχαστεί το έγκλημα και αφετέρου έφερε στο φως πολλά και ουσιαστικά στοιχεία για την απόδοση των πολιτικών και ποινικών ευθυνών. Δόθηκε και έτσι η δυνατότητα σε πλήθος κόσμου να ενημερωθεί για τις συνθήκες και τα πραγματικά αίτια του δυστυχήματος, για τη σημασία της συμμετοχής στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, τις απεργιακές συγκεντρώσεις ατομικά ή μέσα από συλλόγους φοιτητών, μαθητών, γονέων, Εργατικά Κέντρα και σωματεία, για να μην επαναληφθεί το έγκλημα στα Τέμπη.