Πολιτική

Κόντρα στη Βουλή για το νομοσχέδιο Μενδώνη: «Δεν σας ενδιαφέρει η αξιοκρατία»-«Πελατειακή η αντίληψη των ρυθμίσεων»

Κόντρα στη Βουλή για το νομοσχέδιο Μενδώνη: «Δεν σας ενδιαφέρει η αξιοκρατία»-«Πελατειακή η αντίληψη των ρυθμίσεων» Φωτογραφία: EUROKINISSI/ ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
Σε αντιπαράθεση εφ’ όλης της ύλης για τον Πολιτισμό μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, εκτυλίχθηκε η πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων για το νομοσχέδιο της Λίνας Μενδώνη που έχει ως σημείο αναφοράς την αύξηση μετάδοσης του ελληνόφωνου τραγουδιού.

Αναφορικά με το νομοσχέδιο, στην εισήγησή της, η υπουργός Πολιτισμού υπογράμμισε την ανάγκη λήψης μέτρων για τη διάχυση της ελληνικής γλώσσας, φορέας της οποίας- όπως είπε- είναι το ελληνόφωνο τραγούδι, και μίλησε για τη δημιουργία ενός ισχυρού πλέγματος προστασίας για την στήριξη του ελληνικού τραγουδιού και των συνθετών.

Για την διάταξη που προβλέπει επιπλέον διαφημιστικό χρόνο για όσους ραδιοφωνικούς σταθμούς θα παίζουν περισσότερη ελληνική μουσική, ανέφερε σχετικά πως τίποτα δεν γίνεται σε υποχρεωτική βάση και πως όλα είναι προαιρετικά.

Ταυτόχρονα, η κ. Μενδώνη επιτέθηκε στην αντιπολίτευση για τις αναφορές στα σχόλια επί του νομοσχεδίου στη δημόσια διαβούλευση, κάνοντας λόγο για «κατ’ επίφαση δημοκράτες», ενώ δεν άφησε ασχολίαστα και τα βέλη που δέχθηκε για το δεύτερο μέρος του νομοσχεδίου που αφορά ρυθμίσεις και προσλήψεις προσωπικού σε αρχαιολογικούς χώρους.

«Για τα περί απευθείας αναθέσεων, προφανώς ξεχνάτε ότι όλες οι προσλήψεις γίνονται μέσω ΑΣΕΠ. Μας κατηγορείτε ότι μοριοδοτούμε για την φύλαξη των χώρων, ανθρώπους που έχουν περάσει από σχολή και έχουν τίτλο σπουδών. Ποτέ δεν σας ενδιέφερε η αξιοκρατία», τόνισε απαντώντας στις αιτιάσεις περί ρουσφετολογικής πολιτικής στις προβλέψεις του νομοσχεδίου για τις προσλήψεις προσθέτοντας για τις διατάξεις που αφφορούν τα πωλητήρια των αρχαιολογικών χώρων, ότι «προτείνεται να περάσουν σε ιδιώτες συνειδητά με κριτήρια και έλεγχο».

«Δεν κάνουμε τίποτα αυθαίρετα. Προφανώς επειδή εσείς δεν κάνατε κάτι, σας ενοχλεί που το κάνει κάποιος άλλος τώρα. Η περίοδος της αγρανάπαυσής που καταδικάσατε το υπουργείο Πολιτισμού έχει περάσει ανεπιστρεπτί», επισήμανε χαρακτηριστικά.

Μαζικά πυρά από την αντιπολίτευση

«Για νομοσχέδιο διαχείρισης πολιτικού κόστους άστοχων επιλογών» και «ένα νομοθέτημα που ξεκίνησε λάθος και καταλήγει απαξιωμένο από τον πολιτιστικό κόσμο», μίλησε η Κυριακή Μάλαμα από τον ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι σε καμία περίπτωση, δεν υπηρετεί τον στόχο της προστασίας της ελληνικής μουσικής.

«Η ηγεσία του Υπ. Πολιτισμού αποκομμένη από τον κόσμο του Πολιτισμού, σχεδίασε ένα νομοσχέδιο μέσα από ένα γραφείο, το οποίο προκάλεσε τραγελαφικά σχόλια στη διαβούλευση», τόνισε, αναφέροντας παράλληλα πως το νομοσχέδιο αποτελεί «μια πινελιά νεοφιλελεύθερης και πελατειακής αντίληψης σε ό,τι αφορά τα μνημεία και τα μουσεία μας».

«Νομοθετείτε προσλήψεις ημετέρων στα πωλητήρια και τα χαρίζετε σε ιδιώτες, ενώ με το άρθρο 26 αλλάζετε τα κριτήρια μοριοδότησης για την προκήρυξη μόνιμων αρχαιοφυλάκων. Θα μείνει στην ιστορία η συμπεριφορά σας στην πολιτισμική κληρονομιά», πρόσθεσε η κ. Μάλαμα, ενώ εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, η Νάγια Γρηγοράκου, σχολίασε ότι ενώ ο Πολιτισμός ενώνει, στην περίπτωση του νομοσχεδίου φαίνεται να διχάζει.

«Αποκλείετε τους αρχαιολόγους από την ακρόαση»

«Λειψό και προβληματικό», χαρακτήρισε το νομοσχέδιο, ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, ενώ μετωπική επίθεση στην Λίνα Μενδώνη εξαπέλυσε η Σία Αναγνωστοπούλου από την Νέα Αριστερά, τόσο για το νομοσχέδιο όσο και κυρίως για τα πεπραγμένα της στον υπ. Πολιτισμού, λέγοντας πως «αυτά τα χρόνια δεν προσπαθήσατε να διευρύνετε τα πολιτισμικά αγαθά σε όλη την κοινωνία. Προχωρήσατε αποκλείοντας. Το νομοσχέδιο ακολουθεί το πνεύμα και το γράμμα που έχει όλη η κυβερνητική πολιτική και η πολιτισμική πολιτική επί 5 χρόνια».

«Είδαμε πως τσιμεντώθηκε η Ακρόπολη. Πώς καταστράφηκε η σχεδόν 2 αιώνων μουσειακή πολιτική της χώρα με τη μετατροπή σε ΝΠΔΔ των 5 μεγάλων μουσείων. Και σε αυτό το νομοσχέδιο ακολουθείτε την ίδια πολιτική. Δεν σας έγινε μάθημα πως η πελατειακή πολιτική κοστίζει ακριβά στη χώρα», πρόσθεσε, ενώ κατήγγειλε την υπουργό Πολιτισμού και τον πρόεδρο της Επιτροπής Χρήστο Κέλλα πως απέκλεισαν τον Σύλλογο Αρχαιολόγων από την ακρόαση των φορέων, ενώ η μειοψηφία ζητούσε επιτακτικά την παρουσία του.