Πολιτική

Ο Κασσελάκης σηκώνει το γάντι της αστάθειας που πέταξε ο Μητσοτάκης

eurokinissi eurokinissi
Το γάντι της απειλής της αστάθειας που πέταξε ο Κυριάκος Μητσοτάκη σηκώνει ο Στέφανος Κασσελάκης, επιχειρώντας να παρουσιαστεί σε ευρέα κοινωνικά στρώματα, που δυσανασχετούν με τις πολιτικές της κυβέρνησης, ως η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να τα εκφράσει στην παρούσα φάση και σε ορίζοντα ευρωεκλογών.

Αμέσως μετά, λοιπόν, την προειδοποίηση του πρωθυπουργού για τη σημασία διατήρησης της πολιτικής σταθερότητας στη χώρα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έσπευσε με ένα μακροσκελές άρθρο στην Καθημερινή να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους η πολύ πρόσφατη λαϊκή εντολή που έχει λάβει η ΝΔ έχει καταστεί ανεπίκαιρη και η κυβέρνηση πρέπει να πέσει.

Τανγκό Μητσοτάκη - Κασσελάκη

Το σκηνικό της παραπάνω αντιπαράθεσης είναι ξεκάθαρο ότι ευνοεί και τα δύο κόμματα και δεν αποκλείεται να διατηρηθεί για αρκετό καιρό, ίσως και μέχρι τις ευρωεκλογές. Άλλωστε, στις μετρήσεις της κοινής γνώμης δεν έχει φανεί έως τώρα να υπάρχει μετακίνηση μεταξύ των δύο στρατοπέδων (ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ), επομένως δεν υφίσταται για κανένα από τα δύο το ρίσκο να του κοστίσουν οι πόντοι που κερδίζει το άλλο.

Ο μπαμπούλας της αστάθειας

Από τη μία πλευρά, η ηγεσία της ΝΔ, καθώς δεν βρίσκεται σε μια περίοδο που μπορεί να πείσει στη βάση ενός θετικού αφηγήματος, επισείει τον μπαμπούλα της πολιτικής αστάθειας, την οποία προσωποποιεί στα πρόσωπα των δύο πολιτικών δυνάμεων που καταγράφουν δυναμική στις δημοσκοπήσεις, δηλαδή στα κόμματα του Στέφανου Κασσελάκη και του Κυριάκου Βελόπουλου. Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μετατρέπει σε προσωπική του αντιπολιτευτική αναβάθμιση την προειδοποίηση Μητσοτάκη, καθώς μοιάζει να επιβεβαιώνει το αφήγημα του ότι είναι μπορεί να τον απειλήσει ή τουλάχιστον να εκφράσει τον διάχυτη κοινωνική δυσφορία που καταγράφεται επίμονα στα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων.

Η έκφραση της δυσαρέσκειας

Επιπλέον, ο Στέφανος Κασσελάκης, πέρα από τον ανταγωνισμό που έχει με το Νίκο Ανδρουλάκη για την κατάκτηση τη δεύτερης θέσης στις ευρωεκλογές, επιδιώκει να αλλάξει τη βάση των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να εξασφαλίσει τη μετεξέλιξη του κόμματος και τον ιδεολογικό του αποχρωματισμό. Οι ψηφοφόροι που φαίνεται, λοιπόν, να προσελκύει από διάφορες κατευθύνσεις, ακόμη και από κόμματα της αντισυστημικής Δεξιάς, τον βοηθούν και στους δύο στόχους του. Εξάλλου, το κοινό αυτό δεν αναζητά ένα σταθερό ιδεολογικά προοδευτικό καταφύγιο απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ. Αντιθέτως, θέλει η επένδυση του να έχει γρήγορη απόδοση, δηλαδή να «πονέσει» άμεσα τον πρωθυπουργό, κάτι που με τα μέχρι στιγμής δεδομένα δεν είναι εύκολο να τους προσφέρει κάποιο άλλο κόμμα, δεδομένου ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει πείσει σε αυτή την κατεύθυνση.

Ο οξύς καταγγελτικός λόγος

Βεβαίως, πολλές φορές οι επιλογές που κάνουν οι πολίτες δημιουργούν τη διάθεση να θέλουν να επιβεβαιωθούν και στο μέλλον ή ακόμη και κάποιον κομματικό πατριωτισμό, οπότε η συσσώρευση που κάνει τώρα ο Στέφανος Κασσελάκης ενδέχεται να μην έχει τόσο προσωρινά χαρακτηριστικά. Ωστόσο, το παιχνίδι της οξείας καταγγελίας το είχε παίξει ο ΣΥΡΙΖΑ και επί Αλέξη Τσίπρα και τελικά μακροπρόθεσμα δεν του βγήκε σε καλό. Πόσο μάλλον αυτή την περίοδο που το ίδιο γήπεδο είναι εξαιρετικά πιθανό να ευνοεί τους ποικίλους εκφραστές της άκρας Δεξιάς που καιροφυλακτούν.

Αντανακλαστικά και κλιμάκωση

Σε κάθε περίπτωση, ο Στέφανος Κασσελάκης επιδεικνύει γρήγορα αντανακλαστικά και προχωράει με «κόντρα ρελάνς» στο ποντάρισμα Μητσοτάκη. Εκκινώντας από την απειλή της πολιτικής αδυναμίας της κυβέρνησης και της αστάθειας που διατύπωσε ο πρωθυπουργός, κλιμακώνει και λέει ότι η ΝΔ πρέπει να πέσει. Δηλαδή, κάνει αυτό που θέλουν αρκετοί ψηφοφόροι, εκφράζει τον θυμό τους, ο οποίος έχει πλέον αρκετούς λόγους να δυναμώνει: Τέμπη, σκάνδαλο Ασημακοπούλου, ασφάλεια, οικονομία, ακρίβεια. Αυτά ακριβώς, άλλωστε, που ανέφερε στο άρθρο του στην Καθημερινή και ο Στέφανος Κασσελάκης.