Πολιτική

Το Μαξίμου επενδύει στην υποψηφιότητα Μπελέρη για να ανακοπεί η φθίνουσα δημοσκοπική πορεία της ΝΔ

Το Μαξίμου επενδύει στην υποψηφιότητα Μπελέρη για να ανακοπεί η φθίνουσα δημοσκοπική πορεία της ΝΔ
Τα μηνύματα Μητσοτ΄άκη και ο στόχος πίσω από την επιλογή Μπελέρη. Τι φοβούνται στην κυβέρνηση.

Η επιδίωξη της ΝΔ να περιορίσει τις σοβαρές διαρροές που καταγράφονται στα δεξιά της, έφερε την ανατροπή των τελευταίων 24ωρων σχετικά με την υποψηφιότητα του Φρέντι Μπελέρη, ο οποίος συμπεριλήφθηκε τελικά στο ψηφοδέλτιο του κυβερνώντος κόμματος.

Πρόκειται επί της ουσίας για την τελευταία πριν την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, κίνηση του Μεγάρου Μαξίμου στο πλαίσιο της προσπάθειας να δημιουργήσει προϋποθέσεις για αναστροφή της φθίνουσας δημοσκοπικής πορείας της ΝΔ, η οποία αποτυπώνεται σε ποσοστά αισθητά κάτω του 30% στην πρόθεση ψήφου και δημιουργεί ορατό κίνδυνο να είναι τελικά «πύρρειος» η πρωτιά της στις ευρωεκλογές.

Μετά την παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ αρχίζει πλέον και επίσημα η προεκλογική εκστρατεία του κυβερνώντος κόμματος, στο επίκεντρο της οποίας θα παραμείνει- ως κεντρικό διακύβευμα- η διασφάλιση της πολιτικής σταθερότητας, την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης ταυτίζει με μία καθαρή νίκη της ΝΔ ώστε να μην αμφισβητηθούν οι πολιτικοί συσχετισμοί των περσινών εθνικών εκλογών.

Ο πρωθυπουργός επέλεξε άλλωστε να απευθυνθεί και κατά την ανακοίνωση του ευρωψηφοδελτίου, σε δυσαρεστημένους δεξιούς ψηφοφόρους που ζητούν να σταλεί μήνυμα, λέγοντας: «Εγώ θα σηκώσω το γάντι και θα πω: στείλτε μήνυμα σταθερότητας στις εκλογές, γιατί το τι συμβαίνει σε μια εθνική κάλπη έχει αντανάκλαση τελικά στους εσωτερικούς πολιτικούς συσχετισμούς».

Υποστήριξε μάλιστα ότι «όσο πιο ισχυρή είναι η ΝΔ το βράδυ της 9ης Ιουνίου, τόσο πιο σταθερή θα είναι η χώρα».

Επενδύουν στον Μπελέρη

Η υποψηφιότητα του Φρέντι Μπελέρη συνιστά σίγουρα ένα νέο δεδομένο για τη ΝΔ στην πορεία προς τις ευρωεκλογές, το οποίο έγινε δεκτό με μεγάλη ικανοποίηση από το στελεχιακό δυναμικό του κόμματος, όπως διεφάνη και από την αποθέωση κατά την ανακοίνωσή του ονόματός του στην εκδήλωση παρουσίασης των 42 υποψηφίων. Στο κυβερνών κόμμα επενδύουν ξεκάθαρα στην απήχηση που έχει η συγκεκριμένη υποψηφιότητα στο πιο δεξιό τμήμα των ψηφοφόρων.

Το γεγονός πάντως ότι οι πληροφορίες των προηγούμενων ημερών έφερναν τον κ. Μητσοτάκη να κλείνει προς το «όχι» στην υποψηφιότητα του Φρέντι Μπελέρη συνυπολογίζοντας και την στάση της ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών, εγείρει σαφώς ένα ερωτηματικό για το εάν, πράγματι, υφίσταται διαφωνία της ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών.

Ναρκοπέδιο η κρίση στη Μέση Ανατολή

Η μεγάλη εικόνα που μπορεί να επηρεάσει και το κλίμα στην πορεία προς τις ευρωεκλογές σχετίζεται πάντως με τα νέα δεδομένα και τις αβεβαιότητες που δημιουργεί η νέα ανάφλεξη στην Μέση Ανατολή και πολύ περισσότερο το ενδεχόμενο επέκτασής της.

Για την κυβέρνηση οι εξελίξεις αυτές σηματοδοτούν μεταξύ άλλων ένα μεγάλο πρόβλημα, φαίνεται όμως ότι δίνουν και ένα επιχείρημα για να ενισχύσει το κεντρικό της μήνυμα σχετικά με το διακύβευμα της σταθερότητας.

Το πρόβλημα συνδέεται με το ενδεχόμενο πυροδότησης ενός νέου κύματος ακρίβειας που με επίκεντρο τα καύσιμα και τις μεταφορές, θα διαχυθεί στον τομέα των τροφίμων και θα αποτυπωθεί στα ράφια των σούπερ μάρκετ, συμπιέζοντας ακόμη περισσότερο την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών.

Μία τέτοια εξέλιξη είναι βέβαιο ότι θα εντείνει την καταγεγραμμένη και στις δημοσκοπήσεις φθορά για την κυβέρνηση, έστω και εάν είναι βέβαιο ότι θα επιχειρήσει, για μια ακόμη φορά, να προβάλει τον εισαγόμενο χαρακτήρα της, παραμερίζοντας, κατά πάγια τακτική, τις εγχώριες στρεβλώσεις που διευκολύνουν τα φαινόμενα αθέμιτης κερδοφορίας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ήδη από χθες άνοιξε «παράθυρο» στήριξης των πολιτών σε περίπτωση κλιμάκωσης της κρίσης και επιπτώσεων στην οικονομία , κυρίως σε ότι αφορά τα καύσιμα όπου ήδη ακούγονται προειδοποιήσεις για άνοδο της βενζίνης στα 2 ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, το επιχείρημα που προσφέρει στον πρωθυπουργό συνδέεται με την αύξηση της αβεβαιότητας που προκαλεί το ενδεχόμενο ευρύτερης περιφερειακής ανάφλεξης, γεγονός που ευνοεί την προβολή ισχυρών διλημμάτων.

Οι εξελίξεις στην Μέση Ανατολή θα ενισχύσουν την επιχειρηματολογία του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για «πειραματισμούς» και τα μηνύματά του προς τους ψηφοφόρους να πουν «ναι» στη σταθερότητα, τη σιγουριά και τη συνέχεια.

Ήδη χθες, ο κ. Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της παραίνεσης «να πάρουμε τις ευρωεκλογές πολύ στα σοβαρά και να πολεμήσουμε τη χαλαρή ψήφο», ζήτησε από τους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους να δουν τη μεγάλη εικόνα σε μία εποχή «όπου τα πράγματα γίνονται ολοένα και πιο δύσκολα». Επικαλέστηκε μάλιστα, όπως αναμενόταν και όσα γίνονται αυτή τη στιγμή στη Μέση Ανατολή.

«Η Ελλάδα έχει καταφέρει και έχει κατοχυρώσει να είναι ένας πόλος σταθερότητας, με ισχυρές ένοπλες δυνάμεις, με ισχυρές συμμαχίες, με οικονομία που αναπτύσσεται. Και τώρα βλέπετε πόση αξία έχουν όλα αυτά σε αυτόν τον δύσκολο κόσμο, σε αυτή τη δύσκολη πραγματικότητα την οποία καλούμαστε να διαχειριστούμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.