Πολιτική

H γυναίκα «είναι για να τίκτει»: Επιμένει ο Βαρτζόπουλος, σιγοντάρει ο Φλωρίδης

H γυναίκα «είναι για να τίκτει»: Επιμένει ο Βαρτζόπουλος, σιγοντάρει ο Φλωρίδης Φωτογραφία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI
Πυρ ομαδόν της αντιπολίτευσης κατά του Δημήτρη Βαρτζόπουλου - Δεν συμφωνεί μαζί του ούτε η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία

Επιμένει στα περί «επιστημονικής προσέγγισης» ο υφυπουργός Υγείας - και ψυχίατρος στο επάγγελμα - Δημήτρης Βαρτζόπουλος, μετά τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε με δηλώσεις του για τις γυναικοκτονίες, ενώ ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, έσπευσε να του προσφέρει πλήρη κάλυψη. Κάτι που δεν έκανε η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία.

Μιλώντας το πρωί της Μεγάλης Τρίτης στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ο Δ. Βαρτζόπουλος επανέλαβε την «επιστημονική» του προσέγγιση: «Εκείνο το οποίο είπα και εννοώ είναι το αυτονόητο, ότι υπάρχουν διαφορετικά βιολογικά χαρακτηριστικά των φύλων, ότι το αρσενικό έχει συνήθως σημαντικότερη σωματική δύναμη, άρα είναι πιο επικίνδυνο στην επιθετικότητα του από το θηλυκό. Ως εκ τούτου θα πρέπει να υπάρχουν και ιδιαίτερες προβλέψεις και ιδιαίτεροι μηχανισμοί περιορισμού της ενδεχόμενης, εννοείται για πολλούς κοινωνικούς και άλλους λόγους, επιθετικότητας και βιαιότητας εις βάρος των γυναικών. Αρα η έννοια της γυναικοκτονίας είναι απολύτως σωστή και θα πρέπει να αντιμετωπίζεται απόλυτα και αποτελεσματικά», τόνισε.

Κληθείς να σχολιάσει την τοποθέτηση τού υφυπουργού, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, υιοθέτησε τα περί «επιστημονικής προσέγγισης»: «Είναι ψυχίατρος και έχει δώσει μια επιστημονική ερμηνεία. Έκανε επιστημονική προσέγγιση στο ζήτημα της γυναικοκτονίας», είπε ο κ. Φλωρίδης, μιλώντας στο Open.

Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία: «Ξεπερασμένη» επιστημονικά προσέγγιση 

Για «ξεπερασμένους επιστημονικά και απλουστευτικούς βιολογικούς όρους» έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας, Βασίλης Μποζίκας, με ανάρτησή του στο Facebook.

«Η αναγωγή ενός σύνθετου κοινωνικού φαινομένου όπως η βία κατά των γυναικών και οι γυναικοκτονίες και η ερμηνεία του με ξεπερασμένους επιστημονικά και απλουστευτικούς βιολογικούς όρους συσκοτίζει τις πραγματικές αιτίες και εμποδίζει τη χάραξη αποτελεσματικών πολιτικών πρόληψης και καταστολής του. Οι ανισότητες εις βάρος των γυναικών και η μη αναγνώριση του δικαιώματος αυτοδιάθεσής τους αποτελούν παράγοντες που κατά κύριο λόγο προάγουν πολιτισμικές νόρμες, κοινωνικές προκαταλήψεις και παραδοσιακούς ρόλους και σχέσεις μεταξύ ανδρών και γυναικών που καθιστούν τις γυναίκες ευάλωτες στη βάι των γυναικών», υπογραμμίζει.

IMG 20240430 WA0003 36a69

Τις απαράδεκτες δηλώσεις του υφυπουργού Υγείας, Δ. Βαρτζόπουλου, ο οποίος ισχυρίστηκε προκλητικά ότι «η γυναικοκτονία έχει βιολογική βάση» καταδίκασε η βουλευτής του ΚΚΕ, Βιβή Δάγκα, μιλώντας στη Βουλή, όπου συζητείται το νομοσχέδιο του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.

«Έχει κάνει τον σκοταδισμό επιστήμη, φτάνοντας να ρίχνει την ευθύνη για τα αποκρουστικά περιστατικά βίας κατά των γυναικών στο βιολογισμό», σημείωσε η Βιβή Δάγκα, υπενθυμίζοντας πως πρόκειται για τον ίδιο που έριξε τις ευθύνες για το σύνθετο ζήτημα της βίας στα σχολεία, στα γονίδια και στις αβοήθητες οικογένειες.

«Και αυτά λίγες μέρες μετά την δολοφονία της 28χρονης Κυριακής έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Αγίων Αναργύρων γιατί ''το περιπολικό δεν είναι ταξί'', που επιβεβαιώνει ότι για τα πρωτόκολλα της ΕΕ και των κυβερνήσεων είναι εχθρός ο λαός που αγωνίζεται, αλλά μένει απροστάτευτη η ανθρώπινη ζωή», πρόσθεσε. Εξήγησε πως αυτό συμβαίνει γιατί λογαριάζουν με τη λογική του «κόστους - οφέλους» όλα τα αναγκαία μέτρα ολόπλευρης προστασίας των γυναικών από την πολύμορφη βία.

Νέα Αριστερά: Όσο ο κ. Μητσοτάκης δεν αποπέμπει τον Βαρτζόπουλο σημαίνει ότι συμφωνεί με τις απόψεις του

Μετά τη χθεσινή αντίδραση του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος ζήτησε την άμεση αποπομπή του Δημήτρη Βαρτζόπουλου από την κυβέρνηση, το «μπαλάκι» στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, πετάει και η Νέα Αριστερά.

«Σχεδόν 24 ώρες μετά το... σεμινάριο ευγονικής του υφυπουργού Υγείας κ. Βαρτζόπουλου, ο οποίος παραμένει μέλος της κυβέρνησης Μητσοτάκη, σήμερα το πρωί επανήλθε για να υποστηρίξει τις δηλώσεις του» αναφέρει η Νέα Αριστερά.

Σχολιάζει ότι «κάθε λεπτό που παραμένει στην κυβέρνηση σημαίνει ότι ο πρωθυπουργός συμφωνεί με τις απόψεις του» και ότι «κάθε λεπτό που περνάει επιβεβαιώνει ότι η ΝΔ συνεχίζει να νομιμοποιεί και να προωθεί τον ακροδεξιό λόγο».

«Αναχρονιστικές και άκρως επικίνδυνες» χαρακτήρισε τις δηλώσεις του υφυπουργού Υγείας και ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Θανάσης Γλαβίνας.

H «επιστημονική προσέγγιση»

Υπενθυμίζεται ότι ο Δ. Βαρτζόπουλος μεταξύ άλλων είχε πει ότι «σε όλη την πανίδα, το σε κάθε μορφή ενβίου όντος αρσενικό είναι πιο επιθετικό γιατί στη φύση αυτό είναι που κυνηγάει την τροφή και αναλαμβάνει την επιθετική διεκδίκηση. Το θηλυκό είναι για άλλες δουλειές. Για να τίκτει. Είτε γίνεται στην αγέλη, είτε γίνεται στη δυαδική μορφή που έχουμε στο homo sapiens. Είναι η φύση των πραγμάτων το αρσενικό να είναι επιθετικό κατά συνέπεια η γυναικοκτονία έχει μια βιολογική βάση».

Το βίντεο με τις επίμαχες δηλώσεις του Δ. Βαρτζόπουλου:

{https://www.youtube.com/watch?v=sCxnmLtRdtk}