Πολιτική

Ο «Κόσμος» του Π. Κόκκαλη επιχειρεί να εκπροσωπήσει το brand name των Πράσινων στην Ελλάδα

Ο «Κόσμος» του Π. Κόκκαλη επιχειρεί να εκπροσωπήσει το brand name των Πράσινων στην Ελλάδα
Ένα ποσοστό στις επικείμενες ευρωεκλογές που θα αποτελέσει το πρώτο βήμα για την εδραίωση του «Κόσμου» στην ελληνική πολιτική αναζητούν ο Πέτρος Κόκκαλης και τα άλλα στελέχη του κόμματος, επιχειρώντας να καλύψουν το μεγάλο κενό εκπροσώπησης που υπάρχει στην Ελλάδα στον χώρο των «Πρασίνων».

Μάλιστα, αμέσως μετά το Πάσχα αναμένεται να ξεκινήσει το κυρίως μέρος της καμπάνιας του κόμματος, βάση του σχεδιασμού που έχει γίνει. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη έχει γυριστεί μια σειρά από βιντεάκια με πρωταγωνιστή γραμματέα του κόμματος, Πέτρο Κόκκαλη.

Πήχης η εδραίωση στην ελληνική πολιτική σκηνή

Κατά τα στελέχη του «Κόσμου», στόχος του κόμματος είναι φυσικά το 3%, το οποίο θα σημάνει και την εκλογή ενός ευρωβουλευτή. Ωστόσο, θεωρούν ότι οποιοδήποτε ποσοστό άνω του 1,5% θα βάλει το «Κόσμο» στον χάρτη των πολιτικών δυνάμεων και θα του επιτρέψει να έχει συνέχεια στον μέλλον.

Αυτόνομη πορεία, αλλά με διάθεση συνεργασιών

Σε αυτή τη λογική, είχε αποφασιστεί, άλλωστε και η αυτόνομη κάθοδος στις ευρωεκλογές προκειμένου να κατοχυρώσει τον «Κόσμο» ως ένα κόμμα που θα μπορέσει να εκπροσωπήσει τους Πράσινους στην Ελλάδα με «καθαρόαιμο» τρόπο. Εξάλλου, η επαφή με τα μεγάλα Πράσινα ευρωπαϊκά κόμματα της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης είναι ήδη εξαιρετικά ενεργή, δεδομένων των επαφών και τις συμμετοχής του Πέτρου Κόκκαλη στην ευρωομάδα των Πρασίνων.

Παρόλα αυτά, από τον «Κόσμο» ξεκαθαρίζουν ότι η λογική των συνεργασιών βρίσκεται στον πυρήνα του dna του κόμματος, προφανώς με άλλα κόμματα του προοδευτικού χώρου.

Αναγκαίο για τους πολίτες ένα πράσινο κόμμα

Οι όλο και πιο ξεκάθαρες συνέπειες της κλιματικής κρίσης στη χώρα μας, τα ακόμη μεγαλύτερα κενά στην προστασία του περιβάλλοντος στην ελληνική νομοθεσία και στο ευρύτερο θεσμικό σύστημα κάνουν την ηγεσία του «Κόσμου» να πιστεύουν ότι οι πολίτες είναι έτοιμοι περισσότερο από ποτέ να ακολουθήσουν ένα σύγχρονο εγχείρημα πολιτικής οικολογίας.

Πολύ περισσότερο που το νέο κόμμα εμφανίζεται αποφασισμένο να θέσει στο επίκεντρο των προτάσεων και των παρεμβάσεων του τους ίδιους του πολίτες, η πλειοψηφία των οποίων είναι απολύτως ανοχύρωτη μπροστά στα όλο και πιο καταστροφικά φυσικά φαινόμενα, αλλά και εκτός των ωφελειών που προκύπτουν από τις αλλαγές που προωθούνται, όπως η ενεργειακή μετάβαση στις ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας).

Οι μεγάλες θεσμικές αλλαγές και η διάχυση των ωφελειών στην κοινωνική βάση

Ο βασικός άξονας του προγράμματος του «Κόσμου» είναι μεγάλες θεσμικές αλλαγές που είναι απαραίτητες για να προχωρήσουν τα παραπάνω, δηλαδή η προστασία του χερσαίου και υδάτινου περιβάλλοντος και η συμμετοχή της κοινωνικής βάσης στις σχεδιαζόμενες αλλαγές. Το χωροταξικό σχέδιο για τις χρήσης γης, είναι μια από τις βασικότερες προτάσεις του κόμματος, στελέχη του οποίου εξηγούν ότι χωρίς αυτό είναι αδύνατο να προστατευτούν τα δάση και οι θάλασσες της χώρας και να μπορέσουν να προχωρήσουν με ορθό τρόπο τεράστια ζητήματα, όπως τα αιολικά και ηλιακά πάρκα.

Οι αλλαγές της νομοθεσίας για τις ενεργειακές κοινότητες, η προώθηση των οικιακών ΑΠΕ και η ανακατεύθυνση του Ταμείου Ανάπτυξης, αποτελούν την προμετωπίδα για μια κοινωνικά δίκαιη ενεργειακή μετάβαση σε μια χώρα που όλες οι επενδύσεις έχουν δοθεί στα χέρια των πολύ μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων.

Πράσινη ανάπτυξη και κράτος δικαίου

Εξηγούν, εξάλλου, ότι ο «Κόσμος» πιστεύει και προωθεί την οικονομική ανάπτυξη, η οποία στη σημερινή εποχή δεν μπορεί παρά να είναι απολύτως συμβατή με την προστασία του περιβάλλοντος. Μεγάλη έμφαση δίνεται από τον «Κόσμο» και στο κράτος δικαίου, το οποίο θεωρούν ότι αποτελεί τον μοναδικό δρόμο που υπάρχει προκειμένου να μπορέσει η Ελλάδα κατοχυρώσει, όχι μόνο την προστασία του περιβάλλοντος και τη συμμετοχή της πλειοψηφίας στα οφέλη που προκύπτουν από αυτή, αλλά και ευρύτερα τη Δημοκρατία.

Σε αυτή τη λογική και μία από τους προβεβλημένους υποψήφιους ευρωβουλευτές του κόμματος είναι η Ευδοκία Τσαγκλη, η οποία πρωτοστατεί στον αγώνα που κάνουν για απόδοση δικαιοσύνης οι επιζήσαντες και οι συγγενείς των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών.