Πολιτική

Ο ΣΥΡΙΖΑ φέρνει στη βουλή τα ακύρωτα μνημόνια με τη Βόρεια Μακεδονία – Ν. Αριστερά και ΠΑΣΟΚ για Σιλιάνοφσκα

Ο ΣΥΡΙΖΑ φέρνει στη βουλή τα ακύρωτα μνημόνια με τη Βόρεια Μακεδονία – Ν. Αριστερά και ΠΑΣΟΚ για Σιλιάνοφσκα
Πιέσεις στην κυβέρνηση για τα αποτελέσματα της αδράνειας της, σε ότι αφορά την εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών, ασκούν από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Αριστερά, μετά το διπλωματικό επεισόδιο που δημιουργήθηκε κατά την ορκωμοσία της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα.

Αμφότερα τα δύο κόμματα θεωρούν μείζονος σημασίας για τα εθνικά συμφέροντα το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί, αλλά και εξαιρετικά αποκαλυπτικό για τον μικροπολιτικό τρόπο που το έχει χειριστεί τα προηγούμενα χρόνια η ΝΔ, όπως τα ίδια υποστηρίζουν. Μάλιστα, η ηγεσία της Κουμουνδούρου φέρεται αποφασισμένη να καταθέσει στη βουλή για κύρωση τα 3 σχετικά μνημόνια που εκκρεμούν εδώ και 5 χρόνια. Παράλληλα, την άμεση αντίδραση της κυβέρνησης ζητά και το ΠΑΣΟΚ, αποτιμώντας το περιστατικό ως «βαρύτατη πρόκληση».

Κριτική στην κυβέρνηση για να «πιέσει» τη Σιλιάνοφσκα

Ωστόσο, πέρα από την άσκηση κριτικής για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης, κομβικής σημασίας θέμα είναι το πώς θα υποχρεωθεί η Βόρεια Μακεδονία να επιστρέψει εκ νέου σε γραμμή τήρησης της Συμφωνίας των Πρεσπών. Εξετάζονται, λοιπόν, παρεμβάσεις μέσω των οποίων θα πιεστεί η ΝΔ να προχωρήσει πτυχές της Συμφωνίας, προκειμένου να αναγκαστεί και η κυβέρνηση της βόρειας γείτονος να εγκαταλείψουν τη στάση αμφισβήτησης της Συμφωνίας.

Οι μοχλοί πίεσης που είχαν μείνει ανενεργοί

Στην ίδια λογική, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, προχώρησε χθες σε ανάρτηση με την οποία καλούσε «τα κόμματα που κατανοούν της σημασία της Συμφωνίας των Πρεσπών» να φέρουν άμεσα προς ψήφιση τα 3 ακύρωτα μνημόνια συνεργασίας, τα οποία αφορούν την τεχνική βοήθεια της χώρας μας προς τη Βόρεια Μακεδονία για τη ενταξιακή πορεία της στην ΕΕ, ανάλογη συνεισφορά σε θέματα μεταρρυθμίσεων του κράτους, καθώς και την επιτήρηση του εναέριου χώρου της γείτονος.

Σε πιο σκληρή κατεύθυνση, ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να θέσει επιτακτικά τα ζητήματα των διαβατηρίων, για τα οποία έχει λήξει η πενταετής προθεσμία προσαρμογής της Βόρειας Μακεδονίας, καθώς και την επανεργοποίηση των επιτροπών για τα σχολικά βιβλία και τα εμπορικά σήματα.

Επίσης, το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, που θα έπρεπε να συνεδριάζει κάθε χρόνο, δεν έχει συγκληθεί από τότε που εκλέχθηκε η πρώτη κυβέρνηση Μητσοτάκη. Προφανώς, το πυρηνικό οπλοστάσιο της ελληνικής πλευράς είναι το πάγωμα της ενταξιακής διαδικασίας της Βόρειας Μακεδονίας και η ενεργοποίηση προσωπικών κυρώσεων για αξιωματούχους που υπονομεύουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, κάτι που έχει περάσει με νόμο στις ΗΠΑ, οι οποίες δεν επιθυμούν τη Ρωσική επιρροή στην περιοχή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ φέρνει τα ακύρωτα μνημόνια στη Βουλή

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ξεκαθαρίζουν ότι θα ανεβάσουν σε πρώτο θέμα της αντιπολιτευτικής τους ατζέντας το ζήτημα, δεδομένου ότι η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί εμβληματική πολιτική του κόμματος διαχρονικά. Σύμφωνα με πληροφορίες του Dnews, στην Κουμουνδούρου έχει ληφθεί η απόφαση να κατατεθούν στη βουλή, προκειμένου να ψηφιστούν, τα τρία ακύρωτα μνημόνια. Μια τέτοια κίνηση εικάζεται ότι θα έφερνε τη ΝΔ σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, δεδομένου ότι η μη ψήφιση τους θα εμφάνιζε την ελληνική κυβέρνηση σε αναντιστοιχία με το πνεύμα της Συμφωνίας των Πρεσπών. Επίσης, από τον ΣΥΡΙΖΑ εξετάζουν και άλλους τρόπους μέσα από τους οποίους θα μπορούσαν να πιέσουν περαιτέρω την ΝΔ.

Στ. Κασσελάκης: Γιατί εκλιπαρεί ο Κυρ. Μητσοτάκης για την τήρηση των Πρεσπών;

Χαρακτηριστική της σκληρής κριτικής που ετοιμάζει ο ΣΥΡΙΖΑ για το εν λόγω ζήτημα ήταν η σχετική ανάρτηση του Στέφανου Κασσελάκη: «Γιατί αποχώρησε η Ελληνίδα πρέσβης από την ορκωμοσία της νέας Προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας, επειδή αποκάλεσε τη χώρα της με το συνταγματικό όνομα που είχε πριν από τη Συμφωνία των Πρεσπών; Γιατί εκλιπαρεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών; Δεν ήταν προδοτική τελικά; (…) Τα κόλπα κομμένα. Γιατί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σήκωσε στην πλάτη της όλη την Ελλάδα στη Συμφωνία των Πρεσπών, την ώρα που εσείς φοβόσασταν να στηρίξετε την πάγια εθνική θέση, μη χάσετε εθνικιστικά ψηφαλάκια».

Ν. Αριστερά: Ο Μητσοτάκης λειτούργησε με το προσωπικό συμφέρον πάνω από όλα

Σε πολύ υψηλούς τόνους ασκούν επικρίσεις απέναντι στην κυβέρνηση και από τη Νέα Αριστερά, οι οποίες αναμένεται να ενταθούν κατά την αυριανή επίσκεψη του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, Αλέξη Χαρίτση, αύριο στη Θεσσαλονίκη. Σε σχετική ανακοίνωση της Νέας Αριστεράς, επισημαίνεται: «Από εδώ και πέρα θα τρέχουμε και δεν θα φτάνουμε για την τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Βρισκόμαστε σε αυτό το σημείο επειδή ο κ. Μητσοτάκης λειτούργησε ως άβουλος πρωθυπουργός που βάζει το κομματικό και το προσωπικό συμφέρον πάνω από όλα. Δυστυχώς τα αποτελέσματα της επιζήμιας εξωτερικής πολιτικής της ΝΔ τα είδαμε σήμερα και δυστυχώς μπορεί να είναι μόνο η αρχή».

ΠΑΣΟΚ: «Βαρύτατη πρόκληση, αναμένουμε την αντίδραση της κυβέρνησης

Κριτική προς την κυβέρνηση ασκεί και το ΠΑΣΟΚ, μολονότι είχε αντιταχθεί με σφοδρότητα εναντίον της Συμφωνίας των Πρεσπών κατά τη ψήφιση της, χωρίς να έχει αλλάξει στάση στη συνέχεια. Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση του τομεάρχη Εξωτερικών του κόμματος, Δημήτρη Μάντζου, γίνεται λόγος για «βαρύτατη πρόκληση» της Σιλιάνοφσκα, η οποία παραβιάζει τη Συμφωνία των Πρεσπών «αναιρώντας το θεμέλιο αυτής».

Υπενθυμίζοντας, λοιπόν, ότι ο πρωθυπουργός μίλησε το Σάββατο για «ζητήματα» που θα ανακύψουν, αν η προεκλογική ρητορική της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας συνεχιζόταν και μετεκλογικά, το ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζει ότι αναμένει τις σχετικές ενέργειες, απαντώντας τόσο σε διμερές όσο και σε πολυμερές επίπεδο.