Πολιτική

Δημοσκόπηση Pulse: Στο 33% η ΝΔ, 16% για τον ΣΥΡΙΖΑ, 12,5% το ΠΑΣΟΚ

Δημοσκόπηση Pulse: Στο 33% η ΝΔ, 16% για τον ΣΥΡΙΖΑ, 12,5% το ΠΑΣΟΚ Φωτογραφία: EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
Δεν έχει κριθεί η δεύτερη θέση, ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Η Ελληνική Λύση φαίνεται να κρατά την τέταρτη θέση, σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης.

Στις 15 μονάδες είναι το προβάδισμα της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές 2024 και στο 17% στην εκτίμηση ψήφου, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Pulse που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ.

Ανάμεσα στα συμπεράσματα της δημοσκόπησης είναι ότι δεν έχει κριθεί η δεύτερη θέση, ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Όσο για την τέταρτη θέση, φαίνεται να την «κρατά» η Ελληνική Λύση, έναντι του ΚΚΕ.

Αναλυτικότερα, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 29%, ενισχυμένη κατά μισή μονάδα. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στο 14%, μία μονάδα ψηλότερα σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. Σταθερά στο 11% είναι το ΠΑΣΟΚ, που βρίσκεται στην τρίτη θέση, ενώ ακολουθούν η Ελληνική Λύση (8%) και το ΚΚΕ (7%).

Σε ό,τι αφορά στη λεγόμενη γκρίζα ζώνη, διαμορφώνεται στο 12,5%, από 14% που ήταν τον Απρίλιο.

pulse-prothesi_491c5.jpg

Στην εκτίμηση ψήφου για τις ευρωεκλογές 2024, το ποσοστό της ΝΔ ανεβαίνει στο 33% και του ΣΥΡΙΖΑ στο 16%. Το ΠΑΣΟΚ είναι στην τρίτη θέση με 12,5% και η Ελληνική Λύση βρίσκεται στο 9%, μπροστά από το ΚΚΕ (8%).

Στο 3,5% βρίσκονται τόσο η Νίκη όσο και η Πλεύση Ελευθερίας και το 3% η Νέα Αριστερά και το ΜέΡΑ25.

pulse-ektimisi_179f6.jpg

Η μάχη για τη δεύτερη θέση

«Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ φαίνεται να συσπειρώνεται στον δρόμο προς τις εκλογές, ενώ ενισχύεται ο ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που ασκεί πιέσεις και προς τα αριστερά και προς τα δεξιά», επεσήμανε ο Γιώργος Αράπογλου.

Το ΠΑΣΟΚ είναι σταθερό και το ΚΚΕ έχει απώλειες, σημείωσε και επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι οι ψηφοφόροι των Σπαρτιατών επιλέγουν κόμματα δεξιότερα της ΝΔ.

Σε ό,τι αφορά στη μάχη για τη δεύτερη θέση, εκτίμησε ότι ακόμα δεν έχει κριθεί 100%. «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει περισσότερες πιθανότητες, αλλά εφόσον η διαφορά δεν ξεπερνά το δειγματοληπτικό σφάλμα, δεν έχει κριθεί», επεσήμανε και σημείωσε ότι η τάση αυτή τη στιγμή είναι υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ.

«Το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να δυσκολεύεται να ανέβει και ο ΣΥΡΙΖΑ, έστω αργά, ενισχύει το ποσοστό του κάθε μήνα», επεσήμανε και σε άλλο σημείο ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να «επανασυσπειρώνει» δικούς του ψηφοφόρους που είχαν απομακρυνθεί από το κόμμα.

Σε ό,τι αφορά την τέταρτη θέση, εκτίμησε ότι η τάση δείχνει πως η Ελληνική Λύση φαίνεται να την κρατά. «Το ΚΚΕ, ειδικά μετά το νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο, φαίνεται ότι έχει ένα φρενάρισμα στην ανοδική πορεία του», τόνισε.

dimoskopisi-oria_7fdbc.jpg

To 74% δηλώνει ότι θα ψηφίσει

Η συντριπτική πλειονότητα των ερωτηθέντων, το 74%, δηλώνουν ότι «σίγουρα ναι» θα πάνε να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές 2024 και το 15% απαντά «μάλλον ναι».

tha-psifisoun_b5c09.jpg

Ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ το 81% λέει ότι θα ψηφίσει, στις τάξεις της ΝΔ το ποσοστό είναι 80% και στο ΠΑΣΟΚ ανέρχεται σε 77%.

tha-psifisoun-kommata_70e67.jpg

Από όσους δηλώνουν ότι θα πάνε στην κάλπη, το 68% δηλώνουν πολύ σίγουροι ότι θα ψηφίσουν αυτό που επέλεξαν και το 22% απαντούν «αρκετά» στην ίδια ερώτηση.

sigouria_23980.jpg

Πιο σίγουροι εμφανίζονται οι 60 και άνω ετών (86%) και το μικρότερο ποσοστό βεβαιότητας (37%) καταγράφεται στις ηλικίες 17-29 ετών.

sigouria-ilikies_ef7cb.jpg

Δημοσκόπηση: Πώς θα ψηφίσουν στις ευρωεκλογές

Στο ερώτημα πώς θα επιλέξουν τι θα ψηφίσουν στις ευρωεκλογές 2024, το 50% απαντούν ότι θα στηρίξουν το ίδιο κόμμα με τις εθνικές εκλογές. Το 27% δηλώνουν ότι θα επιλέξουν τα καλύτερα πρόσωπα και προτάσεις, ενώ για το 13% το κριτήριο θα είναι να τιμωρήσουν ή να στείλουν μήνυμα.

kritirio_4fd30.jpg

Ανάμεσα στους ψηφοφόρους της ΝΔ, το 62% δηλώνουν ότι θα στηρίξουν το ίδιο κόμμα με τις εθνικές εκλογές, το 17% θα επιλέξει βάσει προσώπων και προτάσεων και το 14% θέλει να στείλει μήνυμα ή να τιμωρήσει.

kritirio-nd_f6052.jpg

 

Ο καταλληλότερος πρωθυπουργός και η συνάντηση με Ερντογάν

Στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, το 36% επιλέγει τον Κυριάκο Μητσοτάκη και η απάντηση κανένας συγκεντρώνει το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό (22%).

Ο Στέφανος Κασσελάκης είναι στο 12%, πέντε μονάδες μπροστά από τον Νίκο Ανδρουλάκη (7%) και ακολουθούν ο Κυριάκος Βελόπουλος (6%) και ο Δημήτρης Κουτσούμπας (5%).

prothipourgos_a6614.jpg

Θετικά αξιολογεί το 32% τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αρνητική άποψη έχει το 27%, ενώ το 30% την αξιολογούν «ισορροπημένα/ ουδέτερα».

synantisi-erdogan_b89b1.jpg