Πολιτική

Δεξιά ψήφος και αποχή στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας Μητσοτάκη

Δεξιά ψήφος και αποχή στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας Μητσοτάκη
Με την αποτροπή της ψήφου διαμαρτυρίας στα δεξιά να αποτελεί «κλειδί» για την επίτευξη του στόχου που έχει θέσει η ΝΔ για τις ευρωεκλογές 2024, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κλιμακώνει την εκστρατεία για προσέλκυση του δεξιού εκλογικού ακροατηρίου που εξακολουθεί να φλερτάρει με την ιδέα της ψήφου διαμαρτυρίας στις ευρωεκλογές.

Από την Πιερία, που αποτέλεσε πρώτο σταθμό της περιοδείας του σε νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας όπου «Ελληνική Λύση» και «Νίκη» είχαν συγκεντρώσει πολύ υψηλά ποσοστά στις εθνικές εκλογές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθύνθηκε χθες άμεσα στους ψηφοφόρους αυτών των κομμάτων, καλώντας τους να αναλογιστούν εάν αυτά τα κόμματα «δικαίωσαν τις προσδοκίες τους ή αν απλά ήταν μία φωτοβολίδα, ένα πυροτέχνημα, που ουσιαστικά, πολιτικά τους εξαπάτησαν».

Παράλληλα πρόβαλε τη ΝΔ ως την «μόνη υπεύθυνη πατριωτική δύναμη σήμερα, που εγγυάται τη σταθερότητα και την ασφάλεια της χώρας», έχοντας μάλιστα πλάι του και τον περιφερειάρχη, Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα που μέσω του δικού του χαιρετισμού, διαμήνυσε ότι «εμείς οι Μακεδόνες ξέρουμε καλά να ξεχωρίζουμε τον γνήσιο πατριωτισμό των έργων από τον δήθεν πατριωτισμό των λόγων».

Απευθυνόμενος στο συγκεκριμένο εκλογικό ακροατήριο ο πρωθυπουργός επανέφερε όμως στον δημόσιο λόγο του και το... «χριστιανόμετρο», θυμίζοντας μάλιστα και την φράση του Αρχιεπισκόπου όταν επισκέφθηκαν από κοινού τις δομές κοινωνικής αλληλεγγύης της Αρχιεπισκοπής, κλείνοντας το μέτωπο τριβής που είχε ανοίξει λόγω του νόμου για την ισότητα στον πολιτικό γάμο.

Με τις πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση προσέγγισης με την Εκκλησία και με την απόφαση συμμετοχής του Φρέντη Μπελέρη στο γαλάζιο ευρωψηφοδέλτιο, η ΝΔ έχει καταφέρει να ανακόψει την ισχυρή τάση διαρροών που παρατηρούνταν πριν την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου.

Αυτό έχει αποτυπωθεί στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, συμπεριλαμβανομένων των χθεσινών, που δείχνουν το κυβερνών κόμμα να κινείται στα επίπεδα του 33% που έχει θέσει ως στόχο για τις ευρωεκλογές. Το Μέγαρο Μαξίμου «βλέπει» μάλιστα περαιτέρω περιθώρια ανόδου όσο θα εντείνεται η προεκλογική δραστηριότητα του πρωθυπουργού, στο επίκεντρο της οποίας, μαζί με την δεξιά ψήφο, βρίσκεται και η αποχή.

Δεν είναι τυχαίο ότι σε καθημερινή βάση ο κ. Μητσοτάκης αναδεικνύει και το αποτύπωμα που έχουν οι αποφάσεις που λαμβάνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο στην καθημερινότητα του πολίτη, προσπαθώντας να ενισχύσει το μήνυμά του υπέρ της συμμετοχής των πολιτών στις ευρωεκλογές.

Το «ψηφιακό φροντιστήριο» που θα παρουσιαστεί στις 10 σήμερα το πρωί στο ημερήσιο Γυμνάσιο με λυκειακές τάξεις Ριζωμάτων Ημαθίας, συνιστά άλλωστε ένα ακόμη παράδειγμα σημαντικού έργου που, όπως επισήμανε, υλοποιείται με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Στην εκ νέου στόχευση της γαλάζιας προεκλογικής εκστρατείας στο δεξιό εκλογικό ακροατήριο συμβάλει και η αναζωπύρωση της συζήτησης για την συμφωνία των Πρεσπών η οποία φέρνει την ΝΔ σε πολιτικά άβολη θέση λόγω του γεγονότος ότι ως κυβέρνηση εμφανίζεται να απαιτεί την πιστή εφαρμογή της συμφωνίας που ως αξιωματική αντιπολίτευση απέρριπτε.

Η γραμμή άμυνας πάντως μετά και τις τελευταίες προκλήσεις από τη νέα ηγεσία της γειτονικής χώρας, οικοδομείται γύρω από τα τρία μνημόνια που απέφυγε να κυρώσει τα προηγούμενα χρόνια λόγω εσωκομματικών αντιδράσεων, υποστηρίζει ωστόσο ότι αυτό αποτέλεσε επιλογή που έγινε διότι διέκρινε το ενδεχόμενο εκλογικής νίκης του VMRO. Και όπως υποστηρίζει ο πρωθυπουργός, δικαιώθηκε διότι η χώρα διατηρεί ένα διαπραγματευτικό χαρτί, το οποίο μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά από την κυβέρνηση να απωλέσει.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η χθεσινή δήλωση Μητσοτάκη ότι «εμείς δεν θα κυρώσουμε τα μνημόνια όσο δεν είμαστε απολύτως πεπεισμένοι ότι σε όλες τις προβλέψεις της συμφωνίας των Πρεσπών η άλλη πλευρά συμμορφώνεται».

Η εκστρατεία Μητσοτάκη στις περιοχές που έχουν εξελιχθεί σε "προπύργια" της δεξιάς ψήφου θα συνεχιστεί σήμερα στους νομούς Ημαθίας και Πέλλας όπου θα μιλήσει σε συγκέντρωση πολιτών στην Βέροια και το απόγευμα θα επισκεφθεί τα Γιαννιτσά.