Πολιτική

ΠΑΣΟΚ: Από τον πήχη της δεύτερης θέσης, στον στόχο ανόδου

ΠΑΣΟΚ: Από τον πήχη της δεύτερης θέσης, στον στόχο ανόδου
Σε εγκατάλειψη του πήχη της δεύτερης θέσης κι αντικατάσταση του από τον στόχο της ανόδου των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ, σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, έχει προχωρήσει το τελευταίο διάστημα ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Επιχειρεί να αναπροσαρμόσει τις προσδοκίες του κόμματος, αλλά και να χτίσει την άμυνα του ενόψει της κριτικής και ενδεχομένως της αμφισβήτησης, που θα αντιμετωπίσει μετά το βράδυ των ευρωεκλογών από κορυφαία στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, κάτι που θεωρείται δεδομένο σύμφωνα με το ρεπορτάζ.

Με βάση τη ρητορική του Νίκου Ανδρουλάκη, το ΠΑΣΟΚ ζητά την ψήφο των πολιτών προκειμένου να εδραιωθεί καταρχάς ως μια «ισχυρή, σοβαρή, αξιόπιστη αντιπολίτευση», που την έχει ανάγκη ο τόπος, αντί του lifestyle και του απολίτικου «σόου» του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Στέφανο Κασσελάκη, το οποίο, μάλιστα, χαρακτηρίζει «διέξοδο διαφυγής για τον κύριο Μητσοτάκη».

Επίσης, ζητά την ισχυροποίηση του κόμματος ώστε σε δεύτερο χρόνο, δηλαδή στις εθνικές εκλογές, να υπάρχει μια κυβερνητική επιλογή στους πολίτες για να μπορεί να αντικαταστήσει τη ΝΔ. Επίσης, αμφότερες αυτές οι δύο εξελίξεις προβάλλονται από την ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη ως βασικές προϋποθέσεις για να μην υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση της αλαζονείας του 41% της ΝΔ.

Το αφήγημα της συνέχισης δυναμικής ανόδου

Επιχειρώντας, λοιπόν, να θέσει κάποια αριθμητικά ορόσημα του τι σημαίνει «ισχυρή, σοβαρή, αξιόπιστη αντιπολίτευση», ο Νίκος Ανδρουλάκης, εκφράζει τη βεβαιότητα ότι το ΠΑΣΟΚ στις 9 Ιουνίου «θα είναι στην όχθη των νικητών, είτε το μέτρο σύγκρισης είναι οι προηγούμενες ευρωεκλογές (σ.σ. στις οποίες το ΚΙΝΑΛ είχε πάρει 7,72%) είτε οι εθνικές του 2023 (σ.σ. στις οποίες το ΠΑΣΟΚ είχε καταγράψει 11,84%)».

Σημειώνει, δε, το ποσοστό του κόμματος στις 9 Ιουνίου θα επιβεβαιώνει την δυναμική της συνέχισης της ανοδικής πορείας, η οποία θα μετατραπεί σε κυβερνητική τροχιά μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές. Αντίθετα, η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη, επισημαίνει πως δεν θα μπορούν να πουν το ίδιο, τόσο η ΝΔ που θα είναι αρκετά χαμηλότερα από το 41% των εθνικών, όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ που θα κινείται κάτω από τις εκλογικές του επιδόσεις.

Κυβερνητική προοπτική από την τρίτη θέση;

Ωστόσο, μοιραία τίθεται το ερώτημα πως είναι δυνατόν το ΠΑΣΟΚ να έχει προοπτική χτυπήσει «στα ίσα» τη ΝΔ τα επόμενα χρόνια με ένα ποσοστό που καν δεν θα προσεγγίζει το 20%. Πολλές περισσότερες αμφιβολίες δημιουργούνται από το γεγονός ότι το βασικό σενάριο των δημοσκοπήσεων προβλέπει ότι η Χαριλάου Τρικούπη δεν θα έχει κερδίσει ούτε τη δεύτερη θέση από τον ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις τεράστιες εσωκομματικές τρικυμίες από τις οποίες πέρασε η Κουμουνδούρου τον τελευταίο ένα χρόνο, αλλά και με έναν αρχηγό, τον Στέφανο Κασσελάκη, που ο Νίκος Ανδρουλάκης χαρακτηρίζει «χορηγό» του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Διάψευση δημοσκοπήσεων και ευνοϊκή αποχή

Σαφείς απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα, προς το παρόν, δεν δίνονται από το ΠΑΣΟΚ, αν και υπάρχουν αρκετά «λόγια» για πολύ «θετικά μηνύματα», καθώς οι πολίτες «αναζητούν μια διέξοδο από τα προβλήματα της καθημερινότητας που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση». Επίσης, ο Νίκος Ανδρουλάκης δηλώνει ότι «το ΠΑΣΟΚ έχει την παράδοση να διαψεύδει θετικά τις μετρήσεις», ενώ παράλληλα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη επισημαίνουν ότι η υψηλή αποχή, που όλοι προβλέπουν, θα τους ευνοήσει, λόγω του χαρακτήρα των ψηφοφόρων τους, οι οποίοι προέρχονται από τις μεγαλύτερες ηλικιακές κατηγορίες και είναι περισσότερο παραδοσιακά συνδεδεμένοι με το κόμμα τους.

Δεν περπατάει το επιχείρημα της συσπείρωσης της Κεντροαριστεράς.

Προφανώς, αυτές οι επισημάνσεις δεν μοιάζουν να μπορούν να αλλάξουν την εικόνα των προβλέψεων σημαντικά. Επιπλέον και το αφήγημα της δυνατότητας του ΠΑΣΟΚ και του Νίκου Ανδρουλάκη προσωπικά να συσπειρώσει τον κατακερματισμένο δημοκρατικό χώρο τα επόμενα χρόνια, έναντι του Στέφανου Κασσελάκη που δεν επιδιώκει καν συνεργασίες, δεν φαίνεται να έχει πείσει ιδιαίτερα τους προοδευτικούς πολίτες, πέραν της βάσης του κόμματος.