Πολιτική

Αυτοί βγαίνουν ευρωβουλευτές με τον ΣΥΡΙΖΑ

Αυτοί βγαίνουν ευρωβουλευτές με τον ΣΥΡΙΖΑ
Μετά την ανακοίνωση για τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών 2024, αυτά είναι τα πρόσωπα του ΣΥΡΙΖΑ που εκλέγονται στο ευρωκοινοβούλιο.

Το ενδιαφέρον στα κόμματα μετά την ανακοίνωση για τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών 2024 εστιάζεται στα πρόσωπα που εκλέγονται και θα αποτελέσουν τους νέους ευρωβουλευτές.

Ευρωεκλογές 2024: Πρωτιά Αρβανίτη στους σταυρούς, στην Ευρωβουλή και ο μπασκετμπολίστας Νίκος Παππάς

euroekloges 2024 syriza eklegontai fc2ee

Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ εκλέγονται 4 ευρωβουλευτές με τα πρόσωπα που να καταλαμβάνουν τις θέσεις να έχουν ήδη ξεχωρίσει. Η πρωτιά ανήκει στον Κώστα Αρβανίτη έπεται ο Νικόλας Φαραντούρης, ακολουθούν ο Νίκος Παππάς και η Έλενα Κουντουρά.

Κώστας Αρβανίτης 

arvanitis b724d

Γεννήθηκε τον Ιούνιο του ’64 και μεγάλωσε στα Σεπόλια Αττικής. Είναι δημοσιογράφος, παρουσιαστής και ραδιοφωνικός παραγωγός με δραστηριότητα από το 1984 στον ΟΔΗΓΗΤΗ, και μετά στο ΕΘΝΟΣ και το περιοδικό ΕΙΚΟΝΕΣ. Το Μάρτιο του 2013 ανέλαβε καθήκοντα Διευθυντή στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» έως τον Οκτώβριο του 2016. Εργάστηκε με τους συναδέλφους του για το “άνοιγμα” του Κόκκινου Ραδιοφώνου στην περιφέρεια, μετά από την κεντρική πολιτική απόφαση να φτάσει η φωνή της Αριστεράς σε όλη την Ελλάδα. Είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ. Υπήρξε μέλος του Δ.Σ. του ΚΕΘΕΑ (Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων) επί σειρά ετών και Αντιπρόεδρος μέχρι το 2017. Από τον Ιούλιο του 2019, είναι ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, μέλος της Ευρωομάδας της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο («The Left in the European Parliament»). Είναι μέλος της επιτροπής Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) και αναπληρωματικό μέλος της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων (EMPL). Είναι επίσης τακτικό μέλος της Αντιπροσωπείας στην Επιτροπή Κοινοβουλευτικής Συνεργασίας ΕΕ-Ρωσίας (D-RU) και αναπληρωματικό μέλος της Αντιπροσωπείας στη Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή ΕΕ-Τουρκίας (D-TR) και της Αντιπροσωπείας για τις σχέσεις με το Ιράκ (D-IQ).

Νικόλας Φαραντούρης

nikolas farantouris 2023 b0b92

Καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου και Δικαίου της Ενέργειας στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Κάτοχος της Ευρωπαϊκής Έδρας Jean Monnet στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο Ανταγωνισμού, Ενέργειας και Μεταφορών και Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος στη Στρατηγική, Δίκαιο & Οικονομικά της Ενέργειας. Δικηγόρος στον Άρειο Πάγο. Πτυχιούχος της Νομικής Σχολής Αθηνών με μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στο Δίκαιο της ΕΕ, του ανταγωνισμού και των διεθνών συναλλαγών. Διδάκτωρ Νομικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης με υποτροφίες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Διετέλεσε επιστημονικός συνεργάτης στα Πανεπιστήμια του Ρότερνταμ, της Δρέσδης και στη Νομική Σχολή Αθηνών. Ειδικεύεται σε θέματα ευρωπαϊκού δικαίου και ευρωπαϊκών πολιτικών, ανταγωνισμού, ελευθέρωσης αγορών, ενέργειας και μεταφορών, προστασίας του περιβάλλοντος και διεθνούς οικονομικού δικαίου. Έχει εργαστεί ως δικηγόρος στη διεθνή δικηγορική εταιρεία Norton Rose στο Λονδίνο, τις Βρυξέλλες και την Αθήνα σε υποθέσεις ευρωπαϊκού δικαίου, δικαίου του ανταγωνισμού, τραπεζικού δικαίου, μεταφορών και ενέργειας, ενώπιον διεθνών δικαιοδοτικών οργάνων, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Το 2016-2019 διετέλεσε Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής ένωσης ενεργειακών εταιρειών EUROGAS. Είναι Μέλος της Επιτροπής Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών.

Νίκος Παππάς

f5dc83bf pappas 05659

Πρώην Διεθνής Μπασκετμπολίστας. Γεννήθηκε στις 11 Ιουλίου του 1990 στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Αιδηψό. Ξεκίνησε το μπάσκετ στα 13 του από το Σύλλα Αιδηψού, μεταπήδησε στον Πανελλήνιο όπου και συνέχισε το σχολείο στα Σεπόλια. Έχει διακριθεί τόσο σε εθνικό επίπεδο, φορώντας το εθνόσημο, όσο και σε συλλογικό κατακτώντας πολλά μετάλλια σε πανευρωπαϊκά και παγκόσμια πρωταθλήματα κατά τη διάρκεια της καριέρας του. Από το 2023 συνεχίζει να φοιτά στη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Μιλάει αγγλικά και γαλλικά. Έχει συμμετάσχει σε πλήθος εθελοντικών δράσεων, εστιάζοντας σε θέματα κοινωνικής αλληλεγγύης ενώ ασχολείται ενεργά με τον τομέα του αθλητισμού.

Έλενα Κουντουρά

1471114 kountoura 930 2 62646

Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ 2019-2024, μέλος 4 Επιτροπών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου: Συντονίστρια της LEFT στην Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού ΤRAN,
Επιτροπή Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων FEMM, Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας ITRE, Ειδική Επιτροπή για την Τεχνητή Νοημοσύνη στην Ψηφιακή Εποχή AIDA. Έχει αξιολογηθεί και διακριθεί στους 5 πιο επιδραστικούς Έλληνες ευρωβουλευτές και στους 20 ευρωβουλευτές σε σύνολο 705 με τη μεγαλύτερη πολιτική και νομοθετική επιρροή στις μεταφορές- τουρισμό.

Εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε δύο εμβληματικές εκθέσεις-ψηφίσματα για την οδική ασφάλεια έως το 2030 και τον αντίκτυπο της ενδοσυντροφικής βίας. Εισηγήτρια της LEFT σε 27 κρίσιμες εκθέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με περισσότερες από 1.300 τροπολογίες, 210 ομιλίες και 100 γραπτές ερωτήσεις. Υπουργός Τουρισμού 2015-2019 με διεθνή βραβεία. Βουλευτής 2004-2019. Πτυχιούχος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Πολυετές εθελοντικό έργο και κοινωνική δράση σε διεθνείς και ελληνικούς οργανισμούς για τα ανθρώπινα δικαιώματα, υγεία, περιβάλλον, και καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας. Πρόεδρος της Europa Donna Hellas, για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων ασθενών με καρκίνο του μαστού.