Πολιτική

Νέο σχέδιο του Σαρλ Μισέλ: Να «φάει» τη θέση της φον ντερ Λάιεν ο Μητσοτάκης

Νέο σχέδιο του Σαρλ Μισέλ: Να «φάει» τη θέση της φον ντερ Λάιεν ο Μητσοτάκης Φωτογραφία: EPA/ OLIVIER HOSLET
«Ο Σαρλ Μισέλ έχει ένα κιβώτιο με μπανάνες έτοιμες να τις ξεφλουδίσει και να ρίξει τις φλούδες στο διάβα της φον ντερ Λάιεν και σιγά σιγά το αδειάζει» λένε αξιωματούχοι της ΕΕ, στο Politico.

Ο Σαρλ Μισέλ βάζει σε λειτουργία το νέο σχέδιο για να «απαλλαγεί» από την φον ντερ Λάιν: να δώσει τη δουλειά της στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ ενημερώνει για τη νέα του ιδέα τους ηγέτες της ΕΕ ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρέπει να αναλάβει τη θέση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είπαν στο Politico πέντε διπλωμάτες και αξιωματούχοι της ΕΕ, με τον όρο να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.

Μια δεύτερη θητεία της φον ντερ Λάιεν μπορεί φαινομενικά να είναι πιθανή ωστόσο αυτό δεν εμπόδισε τον Σαρλ Μισέλ να προτείνει εναλλακτικές. Οι διπλωμάτες και οι αξιωματούχοι το αποκάλεσαν ωστόσο μία απέλπιδα προσπάθειά του να «ρίξει» τη φον ντερ Λάιεν.

«Ο Μισέλ έχει ένα κιβώτιο με μπανάνες έτοιμες να τις ξεφλουδίσει και να ρίξει τις φλούδες στο διάβα της φον ντερ Λάιεν και σιγά σιγά το αδειάζει» είπε αξιωματούχος της ΕΕ. «Στην καλύτερη περίπτωση αυτή η κίνηση δημιουργεί μία φασαρία, στη χειρότερη, είναι μία κίνηση αποσταθεροποίησης».

Ο Σαρλ Μισέλ πιέζει το μαχαίρι όλο και πιο βαθιά, σχολιάζει το Politico, και προτείνει στο περιθώριο συνομιλιών, ότι η Δανή πρωθυπουργός Μέτε Φρέντρικσεν ίσως να είναι καλύτερη πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από τον πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα, «συμπάθεια» της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που το όνομά του ακούγεται για τη θέση. Εκπρόσωπος του Σαρλ Μισέλ πάντως αρνήθηκε να σχολιάσει τα όσα ακούγονται.

Ο Σαρλ Μισέλ είναι υπεύθυνος για την επίτευξη μιας πολιτικής συμφωνίας μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών για τον διορισμό των επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του βραχίονα της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ.

«Δεν υπάρχει κανένας ρόλος για τον Σαρλ Μισέλ σε αυτή τη διαδικασία, εκτός από αυτόν που έχει μέσα στο κεφάλι του» είπε Ευρωπαίος διπλωμάτης στο Politico.

Τις μέρες που ακολούθησαν μετά τις ευρωεκλογές, υπήρξε μία ομοφωνία ανάμεσα στους 27 επικεφαλής της ΕΕ ότι θα πρέπει να συνεχίσει και σε δεύτερη θητεία η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ότι ο Κόστα, αντίστοιχα, θα πρέπει να αναλάβει χρέη νέου προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Με απλά λόγια να πάρει τη θέση που έχει σήμερα ο Σαρλ Μισέλ.

Η καλή σχέση των δύο, δηλαδή της φον ντερ Λάιεν με τον Κόστα βοήθησε στη δημιουργία αυτής της ομοφωνίας, ειδικά μετά τα χρόνια εσωτερικής διαμάχης ανάμεσα στον Σαρλ Μισέλ και την Ούρουλα φον Ντερ Λάιεν.

politico_sarl_mitsotakis_7fb2c.jpg

Παρόλα αυτά, ο Σαρλ Μισέλ συνεχίζει να προτείνει εναλλακτικές λύσεις για τη φον ντερ Λάιεν στις προπαρασκευαστικές συνομιλίες του με ηγέτες της ΕΕ. Και εκεί έρχεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο ίδιος ο Έλληνας πρωθυπουργός όπως σημειώνει το Politico, έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να αναζητήσει δουλειά στις Βρυξέλλες.

Ο Θανάσης Μπακόλας, ο γενικός γραμματέας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, χαρακτήρισε το σενάριο Μητσοτάκη και Φρέντρικσεν «εντελώς γελοίο. Δεν είναι ένα στο εκατομμύριο, ούτε ένα στο τρισεκατομμύριο». Ένας από τους αξιωματούχους της ΕΕ, υπερασπιζόμενος ωστόσο τον Σαρλ Μισέλ, είπε ότι είναι φυσιολογικό να τεστάρει διαθέσεις με διάφορα ονόματα για τις κορυφαίες θέσεις των Ευρωπαϊκών θεσμών.

Άλλοι πάλι, λένε ότι αυτή η επίμονη ανάγκη του Σαρλ Μισέλ για εκδίκηση στέκεται απέναντι από τις ελπίδες των ηγετών να συμφωνήσουν σύντομα. Μετά την καθαρή εκλογή το κόμματος της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στις πρόσφατες ευρωεκλογές, ξεκαθάρισε ότι αυτή είναι η επικρατέστερη υποψήφια για τη θέση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Και οι περισσότεροι στις Βρυξέλλες φαίνεται πως συμφωνούν.

Ωστόσο, οι διαρκείς προσπάθειες του Σαρλ Μισέλ να υπονομεύσει μία δεύτερη θητεία της έχουν αποδυναμώσει την όποια αξιοπιστία στις διαπραγματεύσεις, λένε αξιωματούχοι και διπλωμάτες.

Παράλληλα, η Κομισιόν είπε σήμερα ότι η φον ντερ Λάιεν δεν έχει δεχθεί ακόμα πρόσκληση για το δείπνο της Δευτέρας με τους ηγέτες.
Όλες αυτές οι κινήσεις χαρακτηρίζονται από όλους σχεδόν ως «παιδιάστικη εκδίκηση» σχολιάζει το Politico.

Μετά το «Sofagate» (το σκηνικό δηλαδή που κατά την επίσημη επίσκεψη του Σαρλ Μισέλ και της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην Άγκυρα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάθισε με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο σε καναπέ αφήνοντας της σε μία καρέκλα δίπλα- τότε ο Σαρλ Μισέλ δεν έκανε καμία κίνηση να διορθώσει το ζήτημα) τώρα είναι το λεγόμενο «dinnergate» Αξιοθρήνητο» σχολιάζει άλλος Ευρωπαίος διπλωμάτης.

Η ομάδα της φον ντερ Λάιεν δεν έχει απαντήσει και δεν έχει σχολιάσει για το θέμα. Τέλος, έξι διπλωμάτες συμφωνούν ότι ο Σαρλ Μισέλ θα πρέπει να διοργανώσει όσες συναντήσεις απομένουν για τους Ευρωπαίους ηγέτες και να αφήσει τα υπόλοιπα για τους ιθύνοντες.