Πολιτική

Κασσελάκης: Κατά της ενιαίας Κεντροαριστεράς, αλλά υποψήφιος ηγέτης της αν προχωρήσει το εγχείρημα

Κασσελάκης: Κατά της ενιαίας Κεντροαριστεράς, αλλά υποψήφιος ηγέτης της αν προχωρήσει το εγχείρημα
Η αντίφαση Κασσελάκη και όπως αυτή αποτυπώθηκε από τον ίδιο.

Με μερικό ελιγμό, ο οποίος εμπεριέχει μια οφθαλμοφανή αντίφαση στη στοιχειοθέτηση του, προχωρά ο Στέφανος Κασσελάκης επιχειρώντας να απαντήσει στη πίεση που ασκείται από πληθώρα στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και του ΠΑΣΟΚ, καθώς και από τη βάση των ψηφοφόρων της ευρύτερης προοδευτικής παράταξης για την ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς.

Συγκεκριμένα, ο ελιγμός του επικεφαλής της Κουμουνδούρου έγκειται στο ότι επιχειρηματολογεί κατά της κομματικής συνένωσης ή της κοινής εκλογικής καθόδου, ωστόσο προκρίνει από κοινού κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις για μείζονα θέματα. Ωστόσο και εδώ εντοπίζεται η αντίφαση, ξεκαθαρίζει ότι ο ίδιος έχει αποφασίσει να είναι υποψήφιος ενός ενδεχόμενου νέου ενιαίου κόμματος από τις δυνάμεις του χώρου, μολονότι εμφανίζεται αρνητικός για αυτήν την προοπτική.

Θετική αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος

Σε σχέση με τα πρόσφατα εκλογικά αποτελέσματα, στην ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και σε συνέντευξη αμέσως μετά από αυτή στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, ο Στέφανος Κασσελάκης τα αποτίμησε με αρκετά θετικά λόγια, παρά το γεγονός της πτώσης σχεδόν τριών μονάδων του κόμματος σε σύγκριση με τις κάλπες των βουλευτικών εκλογών. Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για «αγώνα που δικαιώθηκε», αποτελέσματα που «εδραίωσαν» την Κουμουνδούρου «για άλλη μια φορά στη θεσμική θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης» και κυρίως έριξαν τη διαφορά του κόμματος κατά «δέκα ολόκληρες ποσοστιαίες μονάδες, από το 23% στο 13%», έναντι της ΝΔ.

Παραμένει ο στόχος να κερδίσει το 2027 τη ΝΔ

Επίσης, εκτίμησε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ βγαίνει πιο δυνατός» και με βατήρα τις σχετικά καλύτερες επιδόσεις του κόμματος «στις ηλικίες 17-35» και την ανάκτηση δυνάμεων «στις λαϊκές συνοικίες», έθεσε στόχο: «Να κερδίσουμε τη Νέα Δημοκρατία στις εκλογές του 2027». Πάντως, η φράση, «ανακτήσαμε τις δυνάμεις μας στις λαϊκές συνοικίες», του Στέφανου Κασσελάκη δεν επιβεβαιώνεται από τη σύγκριση αποτελεσμάτων βουλευτικών εκλογών 2023 – ευρωεκλογών 2024, ούτε στις εν λόγω περιφέρειες της Αθήνας ούτε σε οποιαδήποτε άλλη της επικράτειας.

«Απλά λάθος» να μην ξαναγίνει ο ΣΥΡΙΖΑ «αυτοτελές κόμμα εξουσίας»

Σε ότι αφορά των θέμα των συγκλήσεων στην Κεντροαριστερά, μίλησε για «μια φαντασιακή λαϊκή εντολή να ενωθούμε με “συμφωνίες κορυφής” με άλλα δημοκρατικά κόμματα για να κερδίσουμε την δεξιά-ακροδεξιά συγκυβέρνηση της ΝΔ στις επερχόμενες εθνικές εκλογές», ενώ τονίζοντας πως θέλει να είναι «ξεκάθαρος», απάντησε: «Το να κλειστούμε σε ένα γραφείο τρεις - τέσσερις πολιτικοί αρχηγοί και να συμφωνήσουμε σε μια ένωση, αντί να επιμείνουμε στην πορεία μετατροπής του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα αυτοτελές κόμμα εξουσίας που θα προσκαλεί με ένα ελκυστικό αφήγημα τους δημοκρατικούς πολίτες στο πλευρό του, είναι απλά λάθος». Μάλιστα, εξήγησε περαιτέρω: «Γιατί μας βάζει στο ίδιο κάδρο με τους ήδη ηττημένους και προσδίδει αξία φόβητρου σε έναν ήδη απαξιωμένο πρωθυπουργό».

Αλληλοστηρίξεις με ΠΑΣΟΚ και Ζωή σε νομοσχέδια

Παρόλα αυτά, λίγο πιο μετά, σημείωσε ότι «για να έχει μέλλον και ρίζες μια συνένωση και μεγέθυνση των προοδευτικών δυνάμεων, θα πρέπει να προηγηθεί στην πράξη η ενότητα σε προοδευτικές ατζέντες μέσα στο Κοινοβούλιο και έξω από αυτό» και παρότρυνε τις «ΚΟ του ΠΑΣΟΚ και της Πλεύσης Ελευθερίας να συνεργαστούν στην παραγωγή προτάσεων νόμου» που θα φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως το κατηγορητήριο εναντίον το Κώστα Καραμανλή για τα Τέμπη, την άρση του φορολογικού τεκμηρίου των επαγγελματιών, τη στεγαστική πολιτική, το ιδιωτικό χρέος, ένα νέο ΕΣΥ, τη ριζική αλλαγή νόμου περί ευθύνης υπουργών κτλ. Δεσμεύτηκε, δε, πως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «θα στηρίξει, χωρίς αστερίσκους, με τη θετική του συμβολή και δικές τους προτάσεις νόμου που θα πολεμούν τον πυρήνα της νεοφιλελεύθερης» κυβέρνησης Μητσοτάκη».

«Θα θέσω εκ νέου υποψηφιότητα για την ηγεσία», αν «συναίρεση»

Επιπλέον, ξεκαθάρισε ότι «αν θεωρητικώς περισσότερα σχήματα της δημοκρατικής παράταξης φτάσουν στο σημείο συναίρεσης τότε το τελευταίο πράγμα που θα ήταν εμπόδιο», θα ήταν η δική του καρέκλα και προανήγγειλε πως σε μια τέτοια περίπτωση: «Με ταπεινοφροσύνη και αίσθημα ευθύνης θα ανταποκριθώ σε αυτή την προϋπόθεση και θα θέσω εκ νέου υποψηφιότητα για την ηγεσία». Τόνισε, άλλωστε, πως η ίδια η Νέα Δημοκρατία τον «ανέδειξε ως αντίπαλό της» και «έδειξε ότι φοβάται τον ΣΥΡΙΖΑ».

«Αν η κοινωνία αποφασίσει ότι θέλει μεγαλύτερο σχήμα»

Λίγο αργότερα, στο δελτίο ειδήσεων του Mega, επέμεινε στο ζήτημα της εκλογής από τη βάση σε ένα ενδεχόμενο νέο ενιαίο κόμμα του προοδευτικού χώρου, υπογραμμίζοντας πως, «αν η κοινωνία αποφασίσει ότι θέλει ένα μεγαλύτερο σχήμα απέναντι στη δεξιά πολιτική, τότε ο ηγέτης αυτού του σχήματος πρέπει να έχει νομιμοποίηση από το λαό». Πέρα από την αντίφαση της επιχειρηματολογίας κατά ενός τέτοιου εγχειρήματος και της πρόθεσης να αποτελέσει τον ηγέτη του…, ερωτηματικά δημιουργεί και ο τρόπος με τον οποίο η κοινωνία θα αποφασίσει ότι θέλει μια τέτοια ανασύνθεση των δυνάμεων και κυρίως το πώς αυτό θα διαπιστωθεί.