Πολιτική

Με... καρπούς από το «λεφτόδεντρο» το έκτακτο επίδομα σε συνταξιούχους από τον Μητσοτάκη

Με... καρπούς από το «λεφτόδεντρο» το έκτακτο επίδομα σε συνταξιούχους από τον Μητσοτάκη
Με... καρπούς από αυτό που προεκλογικά- και όχι μόνο- χαρακτήριζε ως «λεφτόδεντρο», θα χρηματοδοτήσει τελικά η κυβέρνηση την υλοποίηση της δέσμευσης του Κυριάκου Μητσοτάκη για συνέχιση της στήριξης τους συνταξιούχους που δεν παίρνουν αυξήσεις στις συντάξεις τους λόγω προσωπικής διαφοράς.

«Ακούστε το καθαρά: όσο υπάρχει η προσωπική διαφορά, ειδικά οι χαμηλοσυνταξιούχοι να γνωρίζουν ότι θα έχουν στήριξη από αυτή την κυβέρνηση ωσότου η προσωπική διαφορά σβήσει οριστικά», ήταν η επαναλαμβανόμενη δήλωση του πρωθυπουργού που τουλάχιστον σε ότι αφορά το 2024, θα υλοποιηθεί από την έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών που είχαν τα διυλιστήρια (και) το 2023.

Η πραγματικότητα είναι ότι η έκτακτη φορολόγηση των διυλιστηρίων συνιστά μία από τις πρωτοβουλίες που υποδείκνυε η αξιωματική αντιπολίτευση για την χρηματοδότηση του οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, για το οποίο ο πρωθυπουργός υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν οι αναγκαίοι πόροι και ως εκ τούτου υποκρύπτει πρόθεση αύξησης φόρων ή άλλως, εάν εφαρμοστεί, θα οδηγήσει εκ νέου σε καταστάσεις επιτήρησης για την ελληνική οικονομία.

Η αλήθεια είναι πως η χθεσινή ανακοίνωση δεν ήταν αναμενόμενη καθώς δεν υπήρχε τέτοιος κυβερνητικός σχεδιασμός πριν από τις ευρωεκλογές. Για πρώτη φορά άλλωστε μετά από αρκετά χρόνια, η κυβέρνηση δεν είχε δώσει έκτακτη στήριξη στους πιο ευάλωτους ούτε την περίοδο του Πάσχα, καθώς τα όποια δημοσιονομικά περιθώρια εξαντλήθηκαν για την εκτόνωση των αγροτικών κινητοποιήσεων στις αρχές του χρόνου.

Ο κ. Μητσοτάκης είχε αφήσει τότε ανοιχτό το ενδεχόμενο, εφόσον υπάρξει δημοσιονομικός χώρος, να δοθεί κάποια βοήθεια στους πιο ευάλωτους στο τέλος του 2024.

Εκείνο που μένει πάντως να εξειδικευθεί είναι πως ακριβώς θα αξιοποιηθούν τα 300 εκατομμύρια- σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις- που θα προέλθουν από την φορολόγηση των διυλιστηρίων, ποσό που ανέρχεται στο ήμισυ εκείνου που είχε διατεθεί πέρυσι για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε χθες ότι η έκτακτη φορολόγηση θα χρησιμοποιηθεί για να στηρίξουμε και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων αλλά και πιο αδύναμους συμπολίτες μας, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στον μειωμένο ΦΠΑ στον καφέ.

Ως προς το τελευταίο, ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι η κυβέρνηση μονιμοποιεί την μείωση του ΦΠΑ σε μία στιγμή που το βασικό παράδειγμα που φέρνει ο πρωθυπουργός όταν επιχειρηματολογεί για την αναποτελσματικότητα του μέτρου μείωσης του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά, όπως ζητά η αντιπολίτευση, είναι αυτό του…καφέ.

«Λήγει ο μειωμένος ΦΠΑ στον καφέ στις 30 Ιουνίου και πρέπει να πάρουμε μία απόφαση. Μειώθηκαν οι τιμές στον καφέ; Σας ρωτώ. Όταν μειώσαμε τον ΦΠΑ στον καφέ, σε μια πολύ ανταγωνιστική αγορά -πάρα πολλά καφέ, συγκρίσιμες τιμές-, δεν μειώθηκαν οι τιμές. Άρα, έχουμε την καλύτερη απόδειξη ότι η μείωση δεν περνάει», δήλωνε χαρακτηριστικά σε πρόσφατη συνέντευξη ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός είχε προϊδεάσει πάντως από τότε για την εν λόγω απόφαση λέγοντας ότι στη συγκεκριμένη συγκυρία έχουμε αύξηση της πρώτης ύλης στον καφέ και αν αυξηθεί ο ΦΠΑ, είναι βέβαιο ότι θα αυξηθούν οι τιμές.

Στο πλαίσιο της μετεκλογικής διαχείρισης του αρνητικού αποτελέσματος των ευρωεκλογών, ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει σήμερα τις επαφές με τις νέες ηγεσίες υπουργείων με επίσκεψη στις 10 το πρωί στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να προβάλει τον πρωταγωνιστικό ρόλο που, όπως τονίζει, θα διαδραματίσει η χώρα μας στην ευρωπαϊκή διαπραγμάτευση για ευελιξία στην κοινή αγροτική πολιτική όσον αφορά την πράσινη μετάβαση.