Πολιτική

Δηλητηριώδες κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ, με μανιφέστο σύγκρουσης από Κασσελάκη

Δηλητηριώδες κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ, με μανιφέστο σύγκρουσης από Κασσελάκη
Όλα δείχνουν έναν νέο γύρο σκληρής αντιπαράθεσης στον ΣΥΡΙΖΑ.

Δηλητηριώδης ατμόσφαιρα επικρατεί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, με τον Στέφανο Κασσελάκη να προχωρά σε μανιφέστο-έκρηξη απέναντι σε όσους τον αμφισβητούν, καθώς και στις πιέσεις για ενιαίο κόμμα του ευρύτερου προοδευτικού χώρου, αλλά και στον Αλέξη Τσίπρα προσωπικά, σκιαγραφώντας ύπαρξη μαύρων ταμείων από τον προκάτοχό του στην Κουμουνδούρου, χωρίς πάντως να τον κατονομάζει, τουλάχιστον προς ώρας.

Συγκεκριμένα, σε αυτή την έκρηξη φαίνεται να οδήγησαν η θετική δυναμική που έχει δημιουργηθεί στην κοινωνία, στις δημοσκοπήσεις, στον Τύπο και μεταξύ των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ η προοπτική ενοποίησης της Κεντροαριστεράς, αλλά και οι συχνές παρενοχλήσεις αμφισβήτησης από τον Χρήστο Σπίρτζη, τον Γιώργο Τσίπρα και άλλα πρόσωπα της εσωκομματικής αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και η επανεμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα στο προσκήνιο.

Προς νέο ξεκαθάρισμα λογαριασμών

Το αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι ένα κλιμακούμενο επίπεδο έντασης συγκρούσεων, βαριών υπονοούμενων και ανταγωνιστικών σχεδίων για το μέλλον της Κεντροαριστεράς, τα οποία μοιάζουν να προμηνύουν έναν νέο γύρο σκληρής αντιπαράθεσης στον ΣΥΡΙΖΑ, που δεν αποκλείεται να την οδηγεί ξανά σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών, με ενδεχόμενη κατάληξη μια καινούργια διάσπαση. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, ο Στέφανος Κασσελάκης γυρνά από τις ΗΠΑ προς τα τέλη της εβδομάδας και το πιθανότερο είναι να συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος το πρώτο σαββατοκύριακο του Ιούλιου, αφού προηγηθεί, μάλλον, Πολιτική Γραμματεία λίγες μέρες νωρίτερα. Αν και στο αντικασσελακικό στρατόπεδο δεν να είναι σίγουρο ότι συμφωνούν όλοι πως τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για μια νέα σύγκρουση, η δυναμική των πραγμάτων (απομακρύνσεις επαγγελματικών στελεχών, αιχμές Κασσελάκη προς Τσίπρα κτλ) πιθανότατα να οδηγήσει τις επόμενες εβδομάδες σε κατακόρυφη αύξηση της θερμοκρασίας.

Ρεζέρβα του συστήματος η ενιαία Κεντροαριστερά

Εξάλλου, είναι χαρακτηριστικά όσα έγραψε χθες στην οργισμένη ανάρτηση-μανιφέστο ο Στέφανος Κασσελάκης, την οποία πηγές της Κουμουνδούρου χαρακτηρίζουν «οδικό χάρτη» για τον μέλλον του κόμματος. Καταρχάς, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιτίθεται με σφοδρότητα στην προοπτική κομματικών συγκλήσεων: «Ξαφνικά μια συζήτηση έχει ξεκινήσει με επιμονή για τη «συγκόλληση» του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ. (…) Τώρα που καθαρίζουμε το κόμμα μας από συμφέροντα και μαγαζάκια, τώρα που ραγίσαμε την παντοδυναμία Μητσοτάκη. (…) «Κανάλια, εφημερίδες, δημοσιογράφοι, δημοσκοπήσεις - ολόκληρο το σύστημα θέλει να σας επιβάλλει και το πρόβλημα και τη λύση. Τους δήθεν σωτήρες που θα μπορούν να ελέγξουν. (…) Οι συνεργασίες χτίζονται από κάτω προς τα πάνω - και σε αυτήν τη διαδικασία είμαστε παρόντες. Οι συνεργασίες δεν επιβάλλονται επειδή ξαφνικά το σύστημα βλέπει τον Μητσοτάκη να αποσταθεροποιείται και ψάχνει την επόμενη ρεζέρβα του. (…) Σας καλώ να φιλτράρετε τις «αλήθειες» και τις «λύσεις» που σας παρουσιάζουν ως δικές σας επιλογές που ποτέ δεν πήρατε».

Υπονοούμενα για μαύρα ταμεία

Παράλληλα, ο Στέφανος Κασσελάκης αφήνει βαριά υπονοούμενα για μαύρα ταμεία της Κουμουνδούρου υπό την ηγεσία του προκατόχου του: «Τα μαύρα χρήματα που λιμνάζουν στα κόμματα της Ελλάδας. (…) Δυστυχώς παρέλαβα ένα χάος. Μπορεί να μην έχουμε οφειλές σε τράπεζες, αλλά έχουμε πολύ μεγάλα ανοίγματα σε προμηθευτές. Ακόμα και από την περίοδο μεταξύ των δύο εκλογικών αναμετρήσεων Μαΐου - Ιουνίου 2023. (…) Κυκλοφορεί απίστευτο μαύρο χρήμα στα κόμματα στη χώρα μας. Μου λένε πολλοί: 'πάρε κι εσύ, δεν βγαίνει αλλιώς'. (…) Λοιπόν - Ο δικός μου ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάρει ποτέ μαύρα. Δεν θα έχει άγνωστες πηγές χρηματοδότησης. (…)Θα σας παρουσιάσω και άλλες αλήθειες με στοιχεία στο ερχόμενο διάστημα, για να καταλάβετε τί παρέλαβα. (…) Σας υπόσχομαι ότι στο τέλος αυτής της διαδικασίας, θα έχετε μια προοδευτική κυβερνητική δύναμη πραγματικά ανεξάρτητη. Εκτός φυσικά αν συνασπιστούν τα συμφέροντα εναντίον μου να με ρίξουν. (…) Με ενδιαφέρει να αλλάξουμε την Ελλάδα. Και αυτό δεν το κάνεις με άγνωστες πηγές χρηματοδότησης».

Δεν υπάρχουν τοτέμ στον ΣΥΡΙΖΑ

Επιπλέον, προαναγγέλλει αλλαγές εκ βάθρων για τον ΣΥΡΙΖΑ, με χαρακτήρα σκληρής αντιπαράθεσης με το παλιό στελεχιακό δυναμικό του κόμματος: «Ετοιμαστείτε για ριζικές αλλαγές. (…) Ας με πολεμήσουν και μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ (…) Δεν υπάρχουν τοτέμ στον ΣΥΡΙΖΑ. (…) Όλα θα μπουν στη συζήτηση (όπως και το αν πρέπει να εφαρμόσουμε αυτό που λέει το τωρινό καταστατικό μας, για όριο τριών διαδοχικών θητειών στους βουλευτές). (…) Ανανέωση σημαίνει: μερικές καριέρες τελειώνουν, μερικές καριέρες αρχίζουν. C'est la vie...».

Δεν θα ξαναέχουμε πρόγραμμα «copy paste», «χωρίς επαρκή κοστολόγηση»

Επίσης, απαξιώνει τα προηγούμενα προγράμματα του κόμματος (γεγονός που επισημάνθηκε και από τη ΝΔ): «Δεν πρόκειται αυτήν τη φορά να έχουμε ένα προεκλογικό πρόγραμμα της τελευταίας στιγμής, ένα copy paste από τα διάφορα τμήματα του κόμματος. (…) Με ισορροπίες μεταξύ των διαφόρων «τάσεων», και χωρίς επαρκή κοστολόγηση».

Μετωπική σύγκρουση Κασσελάκη-Σπίρτζη

Πριν φτάσουμε ανήμερα του Αγίου Πνεύματος (απόγευμα) σε αυτό το μανιφέστο-έκρηξη Κασσελάκη είχαν προηγηθεί διάφορες εξελίξεις, οι οποίες φαίνεται ότι εκλήφθηκαν από την ηγεσία της Κουμουνδούρου ως σκληρές επιθετικές κινήσεις εναντίον της. Καταρχάς η δήλωση του Χρήστου Σπίρτζη τη Δευτέρα το πρωί (ΣΚΑΪ) πως απέτυχε η επικοινωνιακή τακτική του Στέφανου Κασσελάκη και ότι δεν μπορεί να την οδηγήσει στην διακυβέρνηση, καθώς και πως ο ίδιος θα επέλεγε τον Αλέξη Τσίπρα να ηγηθεί της Κεντροαριστεράς. Πηγές της Κουμουνδούρου απάντησαν σε οξύτατα ειρωνικούς τόνους, «θέλουμε να ελπίζουμε ότι τουλάχιστον ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις εκλογές της 9ης Ιουνίου». Την ίδια ώρα φιλοκασσελακικοί λογαριασμοί στα social media εξαπέλυαν σφοδρή επίθεση στον Χρήστο Σπίρτζη, ζητώντας, μεταξύ άλλων, διαγραφές.

Καυγάς Μωραΐτη-Ζαχαριάδη-Πολάκη

Μάλιστα, μια από αυτές της αναρτήσεις ήταν του στιχουργού και βασικού υποστηρικτή του Στέφανου Κασσελάκη, Νίκου Μωραΐτη, η οποία είχε ως αποτέλεσμα έναν μίνι εσωκομματικό εμφύλιο. «Πόσο πιο κανονικά θα ήταν όλα αν ο καθένας ήταν στον χώρο όπου ανήκει: Ο Σπίρτζης, ο Θεοχαρόπουλος και ο Τεμπονέρας στο ΠΑΣΟΚ. Ο Ζαχαριάδης και ο Φλαμπουράρης στη ΝεΑρ. Η Νάντια Γιαννακοπούλου, ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος και η Λιάνα Κανέλλη στη ΝΔ. Και ο Γιώργος Τσίπρας σπίτι του», έγραψε ο Νίκος Μωραΐτης, για να λάβει αμέσως απάντηση από τον Κώστα Ζαχαριάδη: «Πόσο πιο κανονικά θα ήταν όλα αν ο καθένας ήταν στον χώρο όπου ανήκει, ο Νίκος Μωραΐτης πετυχημένος στιχουργός και δημιουργικός καλλιτέχνης. Με την πολιτική γεωγραφία δεν τα πάει και τόσο καλά, είναι σαφές ότι δεν γνωρίζει πρόσωπα, πράγματα και ιστορικές διαδρομές». Στον καυγά μπήκε και ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος ανταπάντησε στον Κώστα Ζαχαριάδη: «Όντως Κώστα η ιστορία έγραψε πως αν δεν είχες έρθει σε συνεννόηση με τους μετέπειτα αποστατήσαντες το περασμένο καλοκαίρι ,σήμερα θα είχαμε δήμαρχο Αθηναίων τον Νίκο Παππά (σ.σ. τον πρώην μπασκετμπολίστα) και όχι ευρωβουλευτή».

Κοινό άρθρο Φαραντούρη-Μπατζελή για Κεντροαριστερά

Επίσης, με κοινό τους άρθρο στην Καθημερινή της Κυριακής ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νικόλας Φαραντούρης και η Κατερίνα Μπατζελή από το ΠΑΣΟΚ έστελναν μήνυμα πως «είναι ευθύνη των προοδευτικών δημοκρατικών δυνάμεων να συνεργάζονται και να αξιώνουν ένα καλύτερο αύριο για τις επόμενες γενιές και την κοινωνία». Η παρέμβαση είχε τη μορφή «πλατφόρμας» για τις ευκαιρίες ανάπτυξης κοινού προγραμματικού πλαισίου σε ευρωπαϊκό και εγχώριο επίπεδο σε θέματα υψηλής πολιτικής, όπως η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και η Κοινή Αγροτική Πολιτική. Επιπλέον, είχε και ξεκάθαρες προεκτάσεις που αφορούσαν το εσωτερικό και τις ηγεσίες των κομμάτων τους.