Πολιτική

Έντονοι διάλογοι Μητσοτάκη με βουλευτές - Βγήκαν τα μαχαίρια στη Δεξιά

Έντονοι διάλογοι Μητσοτάκη με βουλευτές - Βγήκαν τα μαχαίρια στη Δεξιά Φωτογραφία: Nick Paleologos / SOOC
Κλίμα έντονη κριτικής σε πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης επικρατεί στην συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ η οποία συνεχίζεται με 27 βουλευτές να έχουν λάβει τον λόγο μέχρι τις 14:30.

Αιχμές ότι «η κυβέρνηση είναι με τους λίγους» άφησε ο Μάριος Σαλμάς προκαλώντας την αντίδραση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος πήρε τον λόγο τονίζοντας ότι δεν θα δεχθεί αιχμές σχετικά με το «με ποιους είμαστε».

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Σαλμάς, ο οποίος είχε ζητήσει σύγκληση της ΚΟ με επιστολή που είχε απευθύνει προς τον κ. Μητσοτάκη, ανέπτυξε στην ομιλία του σκεπτικό ότι η κυβερνητική πολιτική εξυπηρετεί τους λίγους και φέρεται να τόνισε ότι «πρέπει να ξεκαθαρίσουμε αν είμαστε με τους λίγους ή με τους πολλούς», προσθέτοντας ότι «εμείς είμαστε με τους πολλούς» και ότι «οι ψηφοφόροι μας είναι λαϊκοί άνθρωποι».

Στο σημείο αυτό παρενέβη ο πρωθυπουργός λέγοντας ότι «δεν θα δεχθώ υπόνοιες με το ποιους είμαστε» και ότι «το 41% δεν το πήραμε επειδή είμαστε με τους λίγους».

Από την πλευρά του, ο Νικήτας Κακλαμάνης ζήτησε να μη φύγει η ΝΔ από την ιδεολογική της ταυτότητα. Είπε επίσης πως υπήρξε αποτυχία και ότι το μήνυμα των ψηφοφόρων μας είναι να αλλάξουμε πορεία, καθώς και ότι οι ρίζες κράτησαν την παράταξη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρενέβη δεύτερη φορά λέγοντας ότι «δεν φεύγουμε ποτέ από αυτή» και τόνισε πως «έχουμε ξαναπεί ότι παραμένουμε στις αρχές και τις αξίες Κωνσταντίνου Καραμανλή».

Ο κ. Κακλαμάνης έθεσε πάντως και το ζήτημα της ισχυρής παρουσίας εξωκοινοβουλευτικών λέγοντας ότι η παράταξη αυτή έχει πάρει πολύ μεγαλύτερες νίκες, ενώ φέρεται να τόνισε ότι και στο παρελθόν έγινε αμφίπλευρη διεύρυνση ,αλλά όχι μετάλλαξη.

Τόνισε εξάλλου ότι ο πρωθυπουργός έχει κάνει 5 ανασχηματισμούς αλλά δεν έχει αλλάξει κανέναν εξωκοινοβουλευτικό, ενώ και τώρα που είπε ότι έβαλε βουλευτές στο κυβερνητικό σχήμα, τους έβαλε στην θέση βουλευτών.

Αυστηρή κριτική ασκήθηκε και για το ζήτημα της ισότητας στον πολιτικό γάμο αλλά και για τα.. επινίκια μετά την ψήφισή του, με τις έμμεσες αιχμές να αγγίζουν τον υπουργό Επικρατείας, Άκη Σκέρτσο.

Ο Θόδωρος Καράογλου τόνισε ότι το ζήτημα αυτό έπαιξε σημαντικό ρόλο στο αποτέλεσμα των εκλογών και ότι ακόμη και σήμερα αποτελεί θέμα συζήτησης, ενώ αιχμές άφησε και ο Μίλτος Χρυσομάλλης μιλώντας για κάποιους που «βγήκαν στα πάρτι».

Ο ίδιος διερωτήθηκε τι σημαίνει «μπροστά και όχι δεξιά;»

Σημαντικός αριθμός βουλευτών έθεσε το ζήτημα των σχέσεων κυβέρνησης- ΚΟ θεωρώντας ότι η ΚΟ δεν ενημερώνεται, δεν εισακούεται και δεν παίζει τον ρόλο που θα μπορούσε να παίξει καθώς, όπως σημείωνε γαλάζιος βουλευτής, οι βουλευτές βρίσκονται στο δρόμο, μιλούν με όλους και έχουν πολύ καλύτερη επαφή με την κοινωνία.

Οι πληροφορίες λένε ότι ενώ η συζήτηση βρισκόταν περίπου στο μέσον, το σύνολο των ομιλητών, εκτός από λίγες εξαιρέσεις, άσκησαν κριτική.

Από το Μέγαρο Μαξίμου κάνουν λόγο πάντως για δημιουργικό διάλογο σε ενωτικό κλίμα σημειώνοντας ότι οι πάνω από 20 βουλευτές που έχουν τοποθετηθεί μέχρι στιγμής στάθηκαν στη μεγάλη εικόνα υπερθεματίζοντας σε ιδιαίτερα ενωτικό κλίμα και σημεία της ομιλίας του πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με τα ίδια κυβερνητικά στελέχη το μήνυμα σχεδόν όλων των βουλευτών είναι «πάμε μπροστά, δίνουμε προτεραιότητα στην καθημερινότητα και τα προβλήματα των πολιτών».

Τονίζουν επίσης ότι έγιναν επισημάνσεις, τόσο για θέματα τοπικού χαρακτήρα που απασχολούν τις εκλογικές τους περιφέρειες, αλλά και για ζητήματα ευρύτερου κοινωνικού ενδιαφέροντος με έμφαση στην διατύπωση προτάσεων που αφορούν στην καθημερινότητα των πολιτών.

Ο Θάνος Πλεύρης τόνισε ότι υπάρχουν υπουργοί που δεν βγαίνουν μπροστά στα δύσκολα και πως κάνουν μόνο κριτική εκ του ασφαλούς. «Συμφωνώ με την διεύρυνση αν και δεξιός αλλά πρέπει όσοι έρχονται να ενστερνίζονται τις αρχές μας» τόνισε επίσης, ενώ για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών υπογράμμισε ότι «μας κόστισε, αλλά κυρίως μας κόστισαν τα επινίκια».

Ο Κώστας Βλάσης τόνισε ότι «χρειάζεται να διορθώσουμε τα λάθη μιας» ενώ οι πολίτες μας λένε ότι «δεν έχουμε πάρει κανένα μήνυμα».

Ο Νότης Μηταράκης τ'όνισε ότι ενοχλήσαμε την ψυχή της παράταξης με κάποιες αποφάσεις μας καθώς και ότι η επιλογή για Πρόεδρο της Δημοκρατίας πρέπει να είναι από την κεντροδεξιά παράταξη, με τον Γιάννη Ανδριανό να αναφέρει ότι η κυβέρνηση δεν έχει αφήγημα η κυβέρνηση, όπως την πρώτη τετραετία.

«Απαρνιέται» τον Μακρόν ο Μητσοτάκης

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε και τρίτη παρέμβαση στην συνεδρίαση της ΚΟ απαντώντας στον Ευριπίδη Στυλιανίδη, ο οποίος, όπως και κάποιοι άλλοι γαλάζιοι βουλευτές, συνέκριναν ουσιαστικά το «εμπρός» στο οποίο αναφέρεται ο κ. Μητσοτάκης με το αντίστοιχο σύνθημα του Εμμανουέλ Μακρόν στην Γαλλία εφιστώντας την προσοχή μετά το πολύ αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα για τον Γάλλο Πρόεδρο.

Ο κ. Μητσοτάκης πήρε τον λόγο τονίζοντας ότι «δεν έχουμε καμία σχέση με τον Εμμανουέλ Μακρόν», «εμείς κερδίσαμε στις ευρωεκλογές με 15 μονάδες διαφορά, εκείνος έχασε με 15 μονάδες διαφορά».

Τόνισε επίσης ότι η ΝΔ είναι ισχυρό κόμμα, ενώ εξήγησε πως όταν λέμε «μπροστά» εννοούμε μπροστά στις μεταρρυθμίσεις, χωρίς να ξεχνάμε την ιδρυτική μας διακήρυξη.

Επίσης για «πανηγυρισμούς που ενόχλησαν» στο θέμα της ισότητας στον πολιτικό γάμο έκανε λόγο ο Ανδρέας Κατσανιώτης, ο οποίος έθεσε και το ζήτημα της φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών.