Πολιτική

Η καθημερινότητα «φουσκώνει» την κοινωνική δυσαρέσκεια και πιέζει κυβέρνηση και Μητσοτάκη

Η καθημερινότητα «φουσκώνει» την κοινωνική δυσαρέσκεια και πιέζει κυβέρνηση και Μητσοτάκη
Αντιμέτωπος με ανοιχτά μέτωπα σε κρίσιμους τομείς όπως η Υγεία, με αυξημένη κοινωνική δυσαρέσκεια για την ακρίβεια στα ράφια των σούπερ μάρκετ, αλλά και με ανησυχία ότι η αύξηση στην χονδρική τιμή του ρεύματος μπορεί να οδηγήσει εκ νέου σε φουσκωμένους λογαριασμούς, βρίσκεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ.

Ο ίδιος θα παραστεί και θα μιλήσει σήμερα το απόγευμα σε εκδήλωση στον Άλιμο για την υπογραφή της σύμβασης κατασκευής του έργου της περιφέρειας Αττικής «Αθηναϊκή Ριβιέρα, Αστικός Περίπατος», σε μία προσπάθεια να πιάσει το νήμα από εκεί που το άφησε πριν αναχωρήσει στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας για την Ουάσιγκτον: την ενασχόληση με ζητήματα και δράσεις που αγγίζουν την καθημερινότητα του πολίτη.

Τα μεγάλα προβλήματα όμως που δυσχεραίνουν αυτή την καθημερινότητα όχι μόνο παραμένουν άλυτα , αλλά ενισχύονται διαρκώς τα μέτωπα τα οποία τροφοδοτούν και την κοινωνική δυσαρέσκεια για την κυβερνητική πολιτική. Δυσαρέσκεια που, όπως προκύπτει από τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των μετεκλογικών δημοσκοπήσεων, παραμένει στα επίπεδα που οδήγησαν το κυβερνών κόμμα από το 41% των εθνικών εκλογών στο 28% των ευρωεκλογών.

Βασικό μέτωπο, σύμφωνα και με την ιεράρχηση των ίδιων των πολιτών, παραμένει η ακρίβεια όπου μπορεί η κυβέρνηση να υποδεικνύει ως βήμα προόδου τη νέα επιβράδυνση του πληθωρισμού τον Ιούνιο και ο πρωθυπουργός να μιλά για «στοιχεία που δείχνουν πραγματική αποκλιμάκωση των τιμών στο σούπερ μάρκετ» και για «ενθαρρυντική ένδειξη ότι ο πόλεμος ενάντια στην ακρίβεια αρχίζει και φέρνει τα πρώτα αποτελέσματα», η πραγματικότητα όμως που βιώνουν τα ελληνικά νοικοκυριά εξακολουθεί να είναι τελείως διαφορετική. Και αποτυπώθηκε, μεταξύ άλλων, και στις πρόσφατες Τάσεις της MRB απ’ όπου προκύπτει ότι αγγίζουν τους 7 στους 10 (67,3%) οι πολίτες που θεωρούν ότι τα μέτρα της κυβέρνησης δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα, ενώ σχεδόν 8 στους 10 δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν πολύ μεγάλη ή μεγάλη δυσκολία στο να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις.

Στην δύσκολη αυτή πραγματικότητα

έρχεται να προστεθεί και η εκτόξευση της χονδρικής τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος. Εάν δεν επιβεβαιωθούν οι κυβερνητικές ελπίδες για σύντομη ομαλοποίηση, πιθανότατα θα οδηγήσει σε αυξημένους λογαριασμούς τον Αύγουστο επηρεάζοντας ακόμη περισσότερο τους ήδη εξουθενωμένους οικογενειακούς προϋπολογισμούς οι οποίοι δεν επιτρέπουν σε έναν στους δύο Έλληνες- σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του ΙΕΛΚΑ- να πάνε διακοπές καθώς δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν κυρίως στο κόστος των μετακίνησης και της διαμονής.

Δεύτερο μεγάλο μέτωπο αυτό της Υγείας όπου μετά την εμπειρία της πανδημίας και παρά τις επαναλαμβανόμενες διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι η ενίσχυση του ΕΣΥ αποτελεί βασική προτεραιότητα για τη νέα τετραετία, αποδεικνύεται πως όχι μόνο δεν έχει καταφέρει να βρει τρόπο για να υλοποιήσει εγκαίρως τις δεσμεύσεις για ενίσχυση του δημόσιου συστήματος με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά εμφανίζεται να αφήνει ανοιχτό και το ενδεχόμενο επίταξης ιδιωτών ιατρών για την κάλυψη των κενών σε ορισμένες περιοχές, προκαλώντας την έντονη αντίδραση και των Ιατρικών Συλλόγων. Την ίδια ώρα, για τις συνεχιζόμενες σημαντικές ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό, επιρρίπτει επί της ουσίας την ευθύνη στις χρονοβόρες διαδικασίες του ΑΣΕΠ, στις οποίες δρομολογεί αλλαγές με στόχο την επιτάχυνση.

Τρίτο μέτωπο για την κυβέρνηση είναι το εργασιακό όπου παρά το γεγονός ότι η ίδια επιδιώκει να προβάλει και διεθνώς την πολιτική της ως ένα…success story σε ότι αφορά την μείωση της ανεργίας στα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και πολλά χρόνια, η ουσία είναι πως η χώρα μας έγινε θέμα σε πολλά διεθνή μέσα ενημέρωσης όχι για επιτεύγματα, αλλά για την… εξαήμερη εργασία.

Ο αντίκτυπος μάλιστα της συγκεκριμένης κυβερνητικής πολιτικής έφθασε μέχρι τις ΗΠΑ, όπου ο κ. Μητσοτάκης ρωτήθηκε για το ζήτημα κατά την συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN, ενώ αναφέρθηκε σε αυτό δίνοντας επίσης διευκρινίσεις και κατά την συζήτηση που είχε με τον πρώην πρέσβη των ΗΠΑ, Ντάνιελ Σπέκχαρντ.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας να αντικρούσει τις αιτιάσεις και στο εσωτερικό της χώρας, ο πρωθυπουργός επανήλθε στο θέμα και στην χθεσινή εβδομαδιαία ανασκόπηση του κυβερνητικού έργου, υποστηρίζοντας ότι «δεν καταργείται η πενθήμερη εργασία και το 40ωρο στην Ελλάδα» και ότι «απλά δόθηκε η δυνατότητα για μια πρόσθετη βάρδια εργασίας σε συγκεκριμένους και ελάχιστους κλάδους της οικονομίας, όπως επιχειρήσεις που λειτουργούν αδιάκοπα 7 ημέρες την εβδομάδα, 24 ώρες την ημέρα με τουλάχιστον 3 συνεχόμενες βάρδιες».