Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Η διαγραφή Σπίρτζη μπορεί να επισπεύσει τη ρήξη

Γιάννης Αλμπάνης Γιάννης Αλμπάνης
ΣΥΡΙΖΑ: Η διαγραφή Σπίρτζη μπορεί να επισπεύσει τη ρήξη Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
Η κριτική Σπίρτζη έχει προκαλέσει τη οργή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Στον ΣΥΡΙΖΑ η σύγκρουση του Στέφανου Κασσελάκη με την εσωκομματική αντιπολίτευση οξύνεται. Όλες οι ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το ξεκαθάρισμα λογαριασμών θα γίνει στο καταστατικό συνέδριο του φθινοπώρου, όπου ο Κασσελάκης θα επιχειρήσει την αποπομπή των 87 της εσωκομματικής αντιπολίτευσης και κατά πάσα πιθανότητα του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα. Ωστόσο, αν η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ προχωρήσει το επόμενο διάστημα στη διαγραφή του Χρήστου Σπίρτζη, ενδέχεται οι εσωκομματικές εξελίξεις να επισπευστούν.

Το αίτημα της διαγραφής

Ο Χρήστος Σπίρτζης εδώ και καιρό ασκεί σκληρή κριτική στον Στέφανο Κασσελάκη. Είναι ενδεικτική η εκτίμηση του για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών: «Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν μπορεί να κερδίσει τον Μητσοτάκη με 14,9%. Απέτυχε η πρακτική, η μη πολιτική πρόταση, η άκρατη επικοινωνία, το συγκεκριμένο στιλ επικοινωνίας. Ο κ. Κασσελάκης πρέπει να απολογηθεί. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι η σύγκλιση του προοδευτικού χώρου».

Η κριτική Σπίρτζη έχει προκαλέσει τη οργή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Στο αφήγημα των εσωκομματικών υπονομευτών που έχει υιοθετήσει ο Κασσελάκης, ο Σπίρτζης αποτελεί κεντρική πρόσωπο. Η αντιπαράθεση Κασσελάκη-Σπίρτζη κλιμακώθηκε με το δημόσιο αίτημα για διαγραφή του πρώην υπουργού. Σε κείμενό τους εβδομήντα «κασσελκακικά» μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησαν τη διαγραφή του Σπίρτζη, κατηγορώντας τον για αντικαταστατική και αντικομματική συμπεριφορά. Το κείμενο δεν υπογράφεται από πρωτοκλασάτα στελέχη. Ακόμα και οι δύο υπεύθυνοι νομαρχιακών που είναι μεταξύ των υπογραφόντων, δεν αναφέρουν αυτήν την ιδιότητά τους. Και οι 70 όμως συνδέονται ευθέως με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Από την πλευρά του, ο Κασσελάκης με έμμεσο πλην σαφή τρόπο έδωσε πολιτική κάλυψη στο αίτημα της διαγραφής Σπίρτζη. Σε συνέντευξή του στο Talk Radio είπε: «Υπάρχουν συλλογικές διαδικασίες και κάθε μέλος μπορεί να προβεί σε όποια καταγγελία θέλει στην Επιτροπή Δεοντολογίας. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι θα σεβαστώ την απόφαση της Επιτροπής, αλλά θα παρότρυνα τον κ. Σπίρτζη να κάνει αντιπολίτευση με την ίδια θέρμη στον κ. Μητσοτάκη».

Όπως αναμενόταν ο ίδιος ο Χρήστος Σπίρτζης σήκωσε το γάντι δηλώντας στο Attika: «Εύχομαι να διαγραφώ από τον Κασσελάκη. Όποιον διαφωνεί πρέπει να τον διαγράφεις; Ας με διαγράψει. Εμένα καλό θα μου κάνει. Εύχομαι να διαγραφώ, θα είναι τιμή μου να διαγραφώ από ομάδες ανθρώπων που μιλούν με υβριστές του ΣΥΡΙΖΑ, από ανθρώπους που κατηγορούν και ρίχνουν λάσπη στον Αλέξη Τσίπρα για μαύρα χρήματα».

Αφορμή για ρήξη

Η διαδικασία που προβλέπει το Καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ότι μετά το αίτημα διαγραφής η Επιτροπή Δεοντολογίας καλεί τον κατηγορούμενο σε απολογία. Στη συνέχεια, η επιτροπή στην οποία ηγείται ο Γιάννης Μπενίσης, κάνει την εισήγησή της στην Κεντρική Επιτροπή η οποία παίρνει την τελική απόφαση της διαγραφής. Στη μέχρι τώρα πορεία του ΣΥΡΙΖΑ διαδικασία διαγραφής δεν έχει ολοκληρωθεί ποτέ για πρωτοκλασάτο στέλεχος.

Αν λοιπόν η ηγεσία προχωρήσει τη διαδικασία για τη διαγραφή Σπίρτζη, η Κεντρική Επιτροπή θα γίνει πεδίο πολύ σκληρής αντιπαράθεσης μεταξύ της ηγεσίας και της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, Πρόσωπα που έχουν βαθιά γνώση των εσωκομματικών πραγμάτων επισημαίνουν ότι «οι 87 δεν πρόκειται να πάνε σε στο καταστατικό συνέδριο εν μέσω διαγραφών». Αν αυτή η εκτίμηση αποτυπώνει με ακρίβεια την πραγματικότητα, τότε ο Στέφανος Κασσελάκης βρίσκεται προ ενός σοβαρού διλήμματος: Είτε να επισπεύσει τη ρήξη με τους 87, χάνοντας στο blame game, είτε να κάνει πίσω από μια πρωτοβουλία που ο ίδιος προκάλεσε, δείχνοντας αδυναμία.