Πολιτική

Σε κλοιό πιέσεων το Μαξίμου από την ακρίβεια, εξετάζει μέτρα για το ηλεκτρικό ρεύμα

Σε κλοιό πιέσεων το Μαξίμου από την ακρίβεια, εξετάζει μέτρα για το ηλεκτρικό ρεύμα
Σε κατάσταση συναγερμού και για τις τιμές της ενέργειας έχει τεθεί πλέον το Μέγαρο Μαξίμου.

Αντί για απτά αποτελέσματα στην μάχη κατά της ακρίβειας στα τρόφιμα που έχει αναδείξει ως βασική μετεκλογική προτεραιότητα, βλέπει το πεδίο των ανατιμήσεων να τείνει να επεκταθεί και στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, πλήττοντας ακόμη περισσότερο το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών.

Η έκτακτη σύσκεψη με την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που αποφάσισε να συγκαλέσει για τις 10 σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, καταδεικνύει την βαθιά ανησυχία που επικρατεί στην κυβέρνηση για το ζήτημα αυτό και την οδηγεί σε αναζήτηση τρόπων στήριξης των καταναλωτών.

Στην τραπέζι της σύσκεψης που γίνεται με θέμα τις αποκλίσεις στις τιμές χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος, αναμένεται να βρεθεί και το ενδεχόμενο έκτακτης φορολόγησης των υπερκερδών των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας, στον βαθμό που συνεχίζεται το ράλι τιμών στην χονδρική.

Αν και ο αρμόδιος υπουργός Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς την περασμένη Παρασκευή στον εξωγενή παράγοντα που ανεβάζει τις τιμές, εκτίμησε πως «είναι κάτι που μπορεί να εξομαλυνθεί ακόμη και μέσα στις επόμενες τρεις μέρες», η πραγματικότητα δεν επιβεβαιώνει αυτή την προσδοκία.

Έτσι, το σενάριο της στήριξης έρχεται πιο κοντά έστω και εάν χθες το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαβεβαίωνε μεν πως «αν προκύψει ανάγκη στήριξης των πολιτών ή των επιχειρήσεων σε ενδεχόμενο υπέρμετρων αυξήσεων, το κράτος θα είναι εδώ», εκτιμούσε ωστόσο πως «δεν είμαστε σε αυτό το σημείο».

Ενδεχόμενη έκτακτη φορολόγηση υπερκερδών και των επιχειρήσεων ενέργειας, μετά από τα διυλιστήρια, θα σημαίνει φυσικά πως για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση θα καταφύγει σε αυτό που προεκλογικά χαρακτήριζε ως «λεφτόδεντρο», απαξιώνοντας τις σχετικές προτάσεις της αντιπολίτευσης.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε ήδη από χθες, με αφορμή τις σχετικές πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, ότι "με καθυστέρηση 2,5 μηνών κι αφού οι πολίτες έχουν πλέον «γονατίσει» από την ακρίβεια στην ενέργεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται έτοιμος να λάβει επιτέλους μέτρα, να παρουσιάσει «σχέδιο για την φορολόγηση των υπερκερδών και επιβολή πλαφόν», αυτά ακριβώς δηλαδή που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ με την πρόταση νόμου για την ακρίβεια που κατέθεσε την 1η Μαΐου."

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση επιχειρεί να αντιμετωπίσει το κύμα ακρίβειας στην αγορά και με νέες υποσχέσεις για ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών.

Μετά την χθεσινή διυπουργική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό με την συμμετοχή της Προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Αιρίν Σαρπ, προανήγγειλε ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού με εξειδικευμένο προσωπικό.

Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι ο εντοπισμός και την αντιμετώπιση των ολιγοπωλιακών συμπεριφορών, όπως έχει δεσμευθεί ο πρωθυπουργός μετά και το απροσδόκητα αρνητικό για τη ΝΔ, αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

Σημειώνεται πως κατά την πρόσφατη επίσκεψή του κ. Μητσοτάκη στο υπουργείο Ανάπτυξης είχε ανακοινωθεί και η ενίσχυση της ΔΙΜΕΑ με 30 στελέχη προκειμένου να πραγματοποιούνται εξειδικευμένοι έλεγχοι στην αγορά.

Το Μέγαρο Μαξίμου έχει βέβαια στραμμένο το βλέμμα και στις εξελίξεις στο Ευρωκοινοβούλιο ευελπιστώντας στην έγκριση της υποψηφιότητας για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, η οποία έχει δηλώσει ότι θα εντάξει μεταξύ των προτεραιοτήτων της Επιτροπής το ζήτημα των πρακτικών πολυεθνικών επιχειρήσεων, που πωλούν σε διαφορετικές τιμές παρεμφερή ή ίδια προϊόντα, ανάλογα με το μέγεθος της αγοράς.

Μετά την επιστροφή από τις ΗΠΑ ο κ. Μητσοτάκης θα συνεχίσει και τον κύκλο επισκέψεων στα υπουργεία μεταβαίνοντας την Τετάρτη στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης όπου πέραν της αύξησης των ψηφιακών υπηρεσιών του gov.gr που έχουν φθάσει τις 1800, θα παρουσιαστούν οι δράσεις και οι μεταρρυθμίσεις που δρομολογούνται το προσεχές χρονικό διάστημα.