Πολιτική

Πολάκης: Δημιουργία νέου κόμματος ή επιστροφή στον ΣΥΡΙΖΑ

Πολάκης: Δημιουργία νέου κόμματος ή επιστροφή στον ΣΥΡΙΖΑ Φωτογραφία: intime
Το ένα μεγάλο ερώτημα που τίθεται τώρα, είναι τι θα κάνει ο Στέφανος Κασσελάκης.

Η αποπομπή του Παύλου Πολάκη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ δημιουργεί ένα τελείως καινούργιο σκηνικό στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Οι συμμαχίες αναδιατάσσονται και οι συσχετισμοί ανατρέπονται εν όψει του καταστατικού συνεδρίου του Οκτωβρίου.

Το ένα μεγάλο ερώτημα που τίθεται τώρα, είναι τι θα κάνει ο Στέφανος Κασσελάκης. Θα επιμείνει στο διαζύγιο ή θα επιχειρήσει εν ευθέτω χρόνο την επαναπροσέγγιση; Η αλήθεια είναι ότι η αποπομπή Πολάκη αποφασίστηκε πολύ γρήγορα.  Βεβαίως, όπως επισήμανε στο Dnews διακεκριμένος επικοινωνιολόγος «τα δάκρυα της Λινού δεν άφησαν περιθώριο στον Κασσελάκη να μην διαγράψει τον Πολάκη».

Λίγο μετά την ανακοίνωση της αποπομπής Πολάκη, ο Κασσελάκης στην ομιλία του στην ΚΟ δεν αναφέρθηκε στο ζήτημα. Επομένως, ο ανεξάρτητος (πλέον) βουλευτής Χανίων παραμένει μέλος του ΣΥΡΙΖΑ και της Κεντρική Επιτροπής του κόμματος.

Ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον είχε το κλείσιμο του Κασσελάκη στη συνεδρίαση της ΚΟ όπου είπε ότι  «ο Παύλος ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ» καθώς και ότι αισθάνεται άσχημα με την απόφαση που αναγκάστηκε να πάρει. Δεν είναι καθαρό αν αυτή η τοποθέτηση δίνει σήμα ότι το η διαγραφή θα είναι παροδική ή πρόκειται για ελιγμό προκειμένου να περιοριστεί το κύμα αντιδράσεων στα social media από τους οπαδούς του Πολάκη.  

Το σίγουρο είναι ότι η διαγραφή Πολάκη μπορεί να ενισχύει ως ένα βαθμό το ηγετικό προφίλ του Κασσελάκη, αλλά το κύριο μήνυμα που στέλνει είναι αυτό της όξυνσης της εσωτερικής κρίσης του ΣΥΡΙΖΑ. Μια ακόμα αρνητική είδηση ανάμεσα στις τόσες πολλές αυτού του καλοκαιρού για την αξιωματική αντιπολίτευση.

Νέο κόμμα ή παραμονή στον ΣΥΡΙΖΑ;

Το δεύτερο ερώτημα μετά τις καταιγιστικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, είναι τι θα επιλέξει να κάνει ο ίδιος ο Πολάκης. Θα παραμείνει στον ΣΥΡΙΖΑ διεκδικώντας ενδεχομένως την αποκατάστασή του στην ΚΟ ή θα προχωρήσει στη δημιουργία νέου κόμματος;

Η απάντηση βέβαια δεν εξαρτάται μόνο από τον Πολάκη αλλά και από τον ίδιο τον Κασσελάκη. Αν δηλαδή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιμείνει στην επιλογή της ρήξης, τότε η δημιουργία νέου κόμματος θα αποτελέσει μονόδρομο για τον ανεξάρτητο (πλέον) βουλευτή Χανίων.

Ο Πολάκης έχει την οργανωτική βάση και την επικοινωνιακή εμβέλεια για τη δημιουργία ενός σχήματος που θα μπορούσε να κατέβει στις εκλογές. Έχει επίσης καθαρή πολιτική ατζέντα: καταπολέμηση της διαφθοράς, αντιπαράθεση με τις ελίτ, υπεράσπιση του «λαού», καταγγελία των παραδοσιακών οργανωτικών μορφών της Αριστεράς, πολιτική μέσα από τα social media. Αυτή η ατζέντα είναι γνωστή στην κοινωνία και έχει απήχηση σε μια μερίδα πολιτών. Άλλο πράγμα όμως η απήχηση και άλλο η ψήφος, Έμπειρός δημοσκόπος μιλώντας στο Dnews εξέφρασε ζωηρές αμφιβολίες σχετικά με τον ένα κόμμα Πολάκη θα μπορούσε να μπει στη Βουλή.

Ο ίδιος ο Πολάκης σε βραδινή ανάρτησή του έδειξε ότι επιθυμεί να παραμείνει στον ΣΥΡΙΖΑ: «Πρώτον: Τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεν τον χαρίζω σε ΚΑΝΕΝΑΝ! Ούτε πρώην ούτε νυν! Δώσαμε ψυχή ,κόπο και έργο και το 15-19 και από το 19 μέχρι σήμερα και ΔΕΝ ΤΑ ΕΚΧΩΡΩ! Ο λαός αποφασίζει ποιον διαγράφει από βουλευτή και τα μέλη του κόμματος από μέλος του ΣΥΡΙΖΑ! ΚΑΝΕΙΣ ΑΛΛΟΣ! Δεύτερο: Όσο περνάει η ώρα τόσο φαίνεται το στήσιμο με τα ψεύτικα δάκρυα και τη «συγγνώμη» εκ μέρους μου (!!!)».

Λογικά αυτή η ανάρτηση προαναγγέλλει ότι ο Πολάκης θα επιχειρήσει τη ρελάνς προσφεύγοντας στη βάση του κόμματος στο πλαίσιο του καταστατικού συνεδρίου. Κατά τα φαινόμενα, θεωρεί ότι θα αναβαπτιστεί μέσα από την ψήφο της κομματικής βάσης. Πώς όμως θα μπορούσε ο Κασσελάκης να δεχτεί την επιστροφή Πολάκη χωρίς να ταπεινωθεί και να γελοιοποιηθεί;

Δύσκολο το νέο κόμμα, δύσκολη κι η επιστροφή.