Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Η εσωκομματική αντιπολίτευση ζητά προσφυγή στη βάση, ο Κασσελάκης οχυρώνεται στο καταστατικό μέχρι το Συνέδριο

ΣΥΡΙΖΑ: Η εσωκομματική αντιπολίτευση ζητά προσφυγή στη βάση, ο Κασσελάκης οχυρώνεται στο καταστατικό μέχρι το Συνέδριο
Αντιστροφή των έως τώρα δεδομένων επικρατεί στην Κουμουνδούρου, καθώς οι διάφορες πλευρές της εσωκομματικής αντιπολίτευσης ζητούν προσφυγή στη βάση του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο Στέφανος Κασσελάκης οχυρώνεται στις διατάξεις του κομματικού καταστατικού, θέτοντας ως προτεραιότητα το Συνέδριο.

Η εικόνα αυτή αποτελεί πλήρη αντιστροφή της εικόνας που υπήρχε μέχρι πρόσφατα, με τον επικεφαλής της Κουμουνδούρου να εκφράζει διαρκώς αυτοπεποίθηση ότι είναι διατεθειμένος να συγκρουστεί στη βάση του ΣΥΡΙΖΑ με οποιονδήποτε αμφισβητήσει την εξουσία του, δηλαδή το περιβόητο: «Βρείτε μου αντίπαλο και πάμε». Αλλά και η πλευρά της εσωκομματικής αντιπολίτευσης φαίνεται για πρώτη φορά μετά από καιρό να εκτιμά ότι υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες ήττας του τωρινού επικεφαλής της Κουμουνδούρου σε μια νέα διαδικασία εκλογής προέδρου.

Ο πρόεδρος δεν φοβάται τη βάση, άλλοι φοβούνται τα όργανα

Πάντως, οι στενοί συνεργάτες του Στέφανου Κασσελάκη απαντούν πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν φοβάται την αντιπαράθεση στη βάση, αλλά αντιθέτως άλλοι έχουν ανασφάλεια και φοβούνται την προσφυγή στα όργανα του κόμματος, όπως προβλέπει το καταστατικό, το οποίο αναφέρει ρητά ότι απαιτείται να συγκεντρωθεί πλειοψηφία του 50%+1 των μελών της Κεντρικής Επιτροπής για να ξεκινήσουν οι σχετικές διαδικασίες. Όπως υπογραμμίζουν, ο Στέφανος Κασσελάκης έχει θεσμική υποχρέωση να λειτουργεί συντεταγμένα ο ΣΥΡΙΖΑ, υπενθυμίζοντας ότι η διάρκεια της θητείας του είναι τριετής και πως δεν είναι δυνατόν να σέρνεται το κόμμα σε εκλογές κάθε τρεις και λίγο. Επίσης, σημειώνουν πως ακόμη δεν έχει διατυπωθεί κανέναν πλαίσιο ουσιαστικών ιδεολογικοπολιτικών διαφορών από τους αντιφρονούντες του Κασσελάκη.

Απόλυτη προτεραιότητα το Καταστατικό Συνέδριο και οι εκ βάθρων αλλαγές

Εξάλλου, επισημαίνουν ότι η απόλυτη προτεραιότητα του Στέφανου Κασσελάκη αυτή την περίοδο είναι το Καταστατικό Συνέδριο των αρχών Οκτωβρίου. Και αυτό, για να μπορέσει να υλοποίηση την υπόσχεση που έχει δώσει στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και δεν είναι άλλη από την εκ βάθρων αλλαγή του κόμματος. «Πριν το καταστατικό συνέδριο δεν πρόκειται να πάει σε εκλογές», ανέφεραν χαρακτηριστικά στο «Dnews» πρόσωπα του επιτελείου του επικεφαλής της Κουμουνδούρου, συμπληρώνοντας: «Ας του λένε ο,τι θέλουν». Όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, «έχει υποχρέωση έναντι της βάσης, όχι του εαυτού του» να προχωρήσει τις καταστατικές αλλαγές.

Αντιφρονούντες: Ο Κασσελάκης αποφεύγει τα μέλη

Πολύ διαφορετικά βλέπουν τα πράγματα τα στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, η οποία διευρύνεται διαρκώς το τελευταίο διάστημα, περιλαμβάνοντας πλέον, όχι μόνο τους 87, αλλά και νέα πρόσωπα, τα οποία στήριζαν τον Στέφανο Κασσελάκη, όμως τώρα έχουν ταχθεί υπέρ της διενέργειας νέων εκλογών προέδρου, όπως ο Σωκράτης Φάμελλος ή ακόμη και έχουν προαναγγείλει μια ενδεχόμενη υποψηφιότητα τους, όπως ο Νικόλας Φαραντούρης. Οι αντιφρονούντες, λοιπόν, επικρίνουν τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν προσφεύγει στη μόνη λύση που θα μπορούσε να δώσει διέξοδο στην αναταραχή που έχει δημιουργηθεί στην Κουμουνδούρου, δηλαδή τη νέα εκλογή προέδρου, διότι φοβάται ότι θα ηττηθεί, αλλά αντιθέτως οχυρώνεται στα όργανα, τα οποία λοιδορούσε μέχρι τώρα ως κομματική γραφειοκρατία. Όπως υποστηρίζουν, για τον ίδιο λόγο απέφυγε τη διενέργεια δημοψηφίσματος για το θέμα των προοδευτικών συμμαχιών, ανανέωσε τη συμμαχία του με τον Νίκο Παππά και προσπαθεί να προσεταιριστεί εκ νέου τον Παύλο Πολάκη.

Αναζητούν πολλούς υποψηφίους

Σύμφωνα με στελέχη των αντιφρονούντων, αν σε μια νέα εκλογική διαδικασία προσέλθει η πλατιά βάση ψηφοφόρων του κόμματος και όχι μόνο όσοι έχουν απομείνει τώρα στον ελεγχόμενο από τον Στέφανο Κασσελάκη ΣΥΡΙΖΑ, είναι πολύ πιθανό να προκύψει αλλαγή ηγεσίας. Σε αυτό θα μπορούσε να συμβάλει και η πληθώρα υποψηφίων που φαίνεται να ενδιαφέρονται, από διαφορετικούς μάλιστα χώρους, όχι μόνο δηλαδή από τους 87, καθώς κάτι τέτοιο θα έσπαγε το δίπολο που φιλοτεχνεί διαρκώς η σημερινή ηγεσία, δηλαδή το πρόεδρος-υπονομευτές και επίσης θα γίνονταν εφικτή η προσέλκυση ψηφοφόρων από πολλές πλευρές.

Δεν υπάρχουν εγγυήσεις ομαλής διεξαγωγής του Συνεδρίου

Σε ότι αφορά το θέμα του Έκτακτου Συνεδρίου, αυτή η πλευρά θεωρεί ότι δεν υπάρχουν εγγυήσεις για την ομαλή διεξαγωγή του, καθώς δεν εμπιστεύονται τις διαδικασίες ανάδειξης συνέδρων, αλλά και εκτιμούν πως ξανά ο χώρος του Τάε Κβο Ντο θα μετατραπεί σε αρένα έκφρασης αντιδημοκρατικών συμπεριφορών των φανατικών οπαδών του Στέφανου Κασσελάκη. Επιπλέον, επισημαίνουν πως μετά τις διακοπές ακόμη δεν έχει συνεδριάσει ούτε μία φορά, όπως προβλέπονταν, η Επιτροπή Καταστατικών Αλλαγών, αναδεικνύοντας την έλλειψη διάθεσης διαβούλευσης. Για αυτό και δεν αποκλείεται να μην συμμετέχουν στο Συνέδριο και ενδεχομένως και στην Κεντρική Επιτροπή, αλλά να συνεχίσουν να πιέζουν πολιτικά για προσφυγή στη βάση.