Πολιτική

Κεντρική Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ: «Στον αέρα» ο οδικός χάρτης με την ένταση να κλιμακώνεται

Κεντρική Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ: «Στον αέρα» ο οδικός χάρτης με την ένταση να κλιμακώνεται Φωτογραφία: eurokinissi
Με την ένταση να βρίσκεται ήδη στα κόκκινα και να κλιμακώνεται ραγδαία, θα συζητηθεί σήμερα στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος ο οδικός χάρτης για την εκλογή νέας ηγεσίας.

Μολονότι έχουν μεσολαβήσει από την προηγούμενη συνεδρίαση της ΚΕ 4 συνεδριάσεις της Πολιτικής Γραμματείας, όλες οι αποφάσεις που έχουν παρθεί και μάλιστα με ευρύτατη πλειοψηφία 18-3, μοιάζουν να βρίσκονται στον αέρα.

Συγκεκριμένα, όλα τα βασικά στοιχεία του οδικού χάρτη φαίνεται ότι θα αμφισβητηθούν, το καθένα από διαφορετική πλευρά:

Α) Αμφισβητείται το χρονοδιάγραμμα από τον Παύλο Πολάκη και τους Κασσελακικούς, οι οποίοι ζητούν επίσπευση κατά έναν μήνα. Αν και θεωρείται δύσκολο να συγκεντρώσουν την απαραίτητη πλειοψηφία, ενδεχομένως η σχετική ψηφοφορία οδηγηθεί σε αμφίρροπη αναμέτρηση. Ο Παύλος Πολάκης επιμένει σε αυτή την πρόταση στη βάση μιας επιχειρηματολογίας για την ανάγκη ελαχιστοποίησης του χρόνου της εσωστρέφειας στην οποία έχει βυθιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο και οι δύο πλευρές (πολακικοί και κασσελακικοί) που ζητούν την επίσπευση φαίνεται να εκτιμούν ότι η κοινή, τουλάχιστον παλιότερα, βάση υποστηρικτών τους διατρέχει κίνδυνο να «κρυώσει» όσο μακραίνουν οι διαδικασίες.

Β) Αμφισβητείται η εκλογή νέων συνέδρων επίσης από τον Παύλο Πολάκη και τους κασσελακικούς, οι οποίοι θέλουν την πραγματοποίηση Συνεδρίου με τους συνέδρους του προηγούμενου Συνεδρίου, του Φεβρουαρίου. Επισήμως, δικαιολογούν αυτή την πρόταση στη βάση της ανάγκης επίσπευσης των διαδικασιών. Ωστόσο, η συγκεκριμένη πρόταση μοιάζει να περιέχει και σκοπιμότητα και συγκεκριμένα για το αν θα καταφέρουν να έχουν τον έλεγχο της πλειοψηφίας των νέων συνέδρων που θα εκλεγούν, όπως είχαν σε αυτούς του Φεβρουαρίου. Από ορισμένος κασσελακικούς διατυπώνεται η άποψη ότι θα είναι καλύτεροι οι συσχετισμοί, αν εκλεγούν νέοι σύνεδροι.

Γ) Αμφισβητείται η μετάθεση για αργότερα των Καταστατικών αλλαγών από τον Νίκο Παππά. Η σχετική απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας προέβλεπε μετάθεση στο μέλλον για τις καταστατικές αλλαγές που θα γίνονταν σε ειδικό Καταστατικό Συνέδριο που προβλέπονταν να πραγματοποιηθεί αυτόν τον Οκτώβριο, αλλά ακυρώθηκε διότι μεσολάβησε η καθαίρεση του Στέφανου Κασσελάκη. Όμως, με διαρροή που πραγματοποίησε χθες ο Νίκος Παππάς, προτείνει οι καταστατικές αλλαγές, για τις οποίες υποστηρίζει ότι ήδη έχει γίνει επαρκής προετοιμασία, να προχωρήσουν από το Έκτακτο Συνέδριο των αρχών Νοεμβρίου, προκειμένου να δεσμεύσουν τον νέο πρόεδρο που θα εκλεγεί και να μην έχει «λευκή επιταγή» να τις προχωρήσει κατά τη δική του βούληση. Η συγκεκριμένη πρόταση δεν είναι απίθανο να πλειοψηφήσει, καθώς οι 87 δεν είναι εντελώς αρνητικοί, αν και αρκετοί σημειώνουν ότι ο χρόνος για να γίνει η απαραίτητη διαβούλευση δεν επαρκεί και ίσως θα πρέπει να γίνει επέκταση του χρονοδιαγράμματος.

Δ) Αμφισβητείται η απόφαση για τις προϋποθέσεις που θα πρέπει να πληρούν οι υποψήφιοι για την προεδρία από ορισμένα στελέχη των 87, τα οποία προσανατολίζονται να προστεθούν και κριτήρια πόθεν έσχες, πέρα από το όριο των 30 υπογραφών μέλλων στήριξης της ΚΕ για κάθε υποψήφιο. Αρκετοί θεωρούν ότι η συνεχιζόμενη αμφισβήτηση της απόφασης καθαίρεσης του Στέφανου Κασσελάκη αποτελεί ακραία αντικαταστατική συμπεριφορά και θα πρέπει να του τεθούν όρια προκειμένου να μην τιναχτεί η κατάσταση στον αέρα τις επόμενες εβδομάδες. Πάντως, ενώ αυτό το θέμα κυριάρχησε την προηγούμενη εβδομάδα στη συριζαϊκή επικαιρότητα την προηγούμενη εβδομάδα, τελικά δεν προστέθηκε από την ΠΓ κανένα κριτήριο, γεγονός που φαίνεται να οφείλεται στην άρνηση ορισμένων μελών του οργάνου που στήριζαν τον Στέφανο Κασσελάκη έως την πρόταση μομφής εναντίον του. Επίσης, αρκετοί θεωρούν ότι θα αποτελέσει πολιτικό λάθος να τεθούν διοικητικού χαρακτήρα όρια στη συμμετοχή του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς θα τον θυματοποιήσει.

Ρευστό τοπίο με μόνη βεβαιότητα την τοξικότητα

Σύμφωνα με πληροφορίες, όλες οι πλευρές βρίσκονταν την Παρασκευή το βράδυ σε διαβουλεύσεις προκειμένου να αποφασίσουν τις γραμμές με τις οποίες θα κινηθούν στη σημερινή Κεντρική Επιτροπή και παράλληλα η τοξικότητα, με εκατέρωθεν δηλώσεις, έχει χτυπήσει κόκκινο. Με αυτά τα δεδομένα, είναι εξαιρετικά παρακινδυνευμένη κάθε πρόβλεψη για τις αποφάσεις του οργάνου, ενώ θεωρείται περίπου βέβαιο ότι η συνεδρίαση θα γίνει σε κλίμα τεράστιας έντασης.