Πολιτική

«Φίμωτρο» σε όσους αντιδρούν η διαγραφή Σαλμά - Το μήνυμα Μητσοτάκη

«Φίμωτρο» σε όσους αντιδρούν η διαγραφή Σαλμά - Το μήνυμα Μητσοτάκη
Η εισήγηση Μητσοτάκη για την διαγραφή Σαλμά και το εσωκομματικό μήνυμα που στέλνει.

Χαρακτηριστικά εσωκομματικής κρίσης αποκτά πλέον η αναταραχή στους κόλπους της ΝΔ καθώς, στον απόηχο της ερώτησης που κατέθεσαν οι 11 γαλάζιοι βουλευτές για τα "κόκκινα δάνεια", ένας εξ αυτών, ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, Μάριος Σαλμάς, παραπέμπεται από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη στην Επιτροπή Δεοντολογίας με το ερώτημα της διαγραφής από την ΚΟ της ΝΔ.

Σε επιστολή που απηύθυνε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής, Γιάννη Τραγάκη επικαλείται τα άρθρα 20 και 21 του Κανονισμού Λειτουργίας της ΚΟ της ΝΔ καθώς ο κ. Σαλμάς εγκαλείται για "αντικοινοβουλευτική ή αντικομματική συμπεριφορά που προκαλεί σοβαρή ζημιά στο κόμμα ή σε άλλο βουλευτή".

Η συνεδρίαση της Επιτροπής θα γίνει τη Δευτέρα στις 12 το μεσημέρι, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι αφορμή για την παραπομπή αποτελούν δηλώσεις του κ Σαλμά τις προηγούμενες ημέρες που αναφέρονταν σε καταγγελίες για "φωτογραφικούς" διαγωνισμούς που αφορούσαν κυλικεία του Υπουργείου Πολιτισμού, στις οποίες, όπως τονίζεται από κυβερνητικής πλευράς, έχουν δοθεί απαντήσεις.

Σημειώνεται ότι ο κ. Σαλμάς έχει καταθέσει ερώτηση στην Βουλή για το θέμα που αφορά στους διαγωνισμούς για την εκμετάλλευση των κυλικείων και εστιατορίων των μουσείων και αρχαιολογικών χώρων και η υπουργός Πολιτισμού είχε δώσει απάντηση στις 28 Ιουνίου.

Κυβερνητικοί παράγοντες λένε πως γενικά η κριτική είναι παραπάνω από καλοδεχούμενη στη ΝΔ, υποστηρίζουν όμως ότι, αντιθέτως, η επαναλαμβανόμενη διατύπωση κατηγοριών για ζητήματα που έχουν απαντηθεί αναλυτικά από την αρμόδια Υπουργό στη Βουλή, είναι ευθέως αντίθετη με τις αρχές και τις αξίες της παράταξης και τον τρόπο λειτουργίας της κοινοβουλευτικής ομάδας μας.

Ο Μάριος Σαλμάς ήταν ο πρώτος βουλευτής που αμέσως μετά την ψυχρολουσία του 28% στις ευρωεκλογές είχε απευθύνει επιστολή στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη ζητώντας να συγκληθεί η ΚΟ για το δυσμενές αποτέλεσμα, ενώ ήταν από τους βουλευτές που άσκησαν σκληρή κριτική κατά την θερμή συνεδρίαση του Ιουνίου θέτοντας μάλιστα , μεταξύ άλλων, το ζήτημα εάν η πολιτική της ΝΔ ευνοεί τους πολλούς, αλλά και του τρόπου λειτουργίας του επιτελικού κράτους.

Πέραν της συνυπογραφής της ερώτησης των 11 για τα "κόκκινα δάνεια", έχει καταθέσει επίσης ερωτήσεις για ζητήματα όπως το περιθώριο επιτοκίων στις τράπεζες και οι υπερβολικές διατραπεζικές χρεώσεις. Σε πρόσφατη συνέντευξή του είχε ασκήσει κριτική και για την αύξηση 80 φαρμάκων, αλλά και για το γεγονός πως για το κυλικείο κάθε νοσοκομείου γίνεται διαφορετική προκήρυξη με διαφορετικούς όρους.

Ο κ. Σαλμάς έχει απαντήσει, μέσω συνέντευξης στο Open και σε όσους συνδέουν πρωτοβουλίες του όπως συνυπογραφή της ερώτησης των "11", με ενδεχόμενες πικρίες λόγω μη αξιοποίησή2 του στην κυβέρνηση. Αποκάλυψε μάλιστα ότι ο ίδιος έχει δηλώσει στο γραφείο του πρωθυπουργού τον Δεκέμβριο του 2022, ότι δεν ενδιαφέρομαι να είναι υπουργός στην κυβέρνησή του για λόγους που "ιστορικά θα τους εξηγήσω στο μέλλον", όπως είχε αναφέρει.

Η παραπομπή του στην Επιτροπή Δεοντολογίας έχει εκ των πραγμάτων χαρακτήρα και εσωκομματικού μηνύματος προς τα μέλη της ΚΟ της ΝΔ σε μία στιγμή που έχουν επί της ουσίας προαναγγελθεί και άλλες πρωτοβουλίες για κοινωνικά ζητήματα στα οποία η κυβερνητική πολιτική δεν έχει καταφέρει να επιλύσει προβλήματα που απασχολούν τους Έλληνες πολίτες.