Πολιτική

Κουτσούμπας στο φεστιβάλ ΚΝΕ: Εδώ ζωντανεύει η ελπίδα, εδώ θεριεύει η πεποίθηση ότι η εργατική τάξη θα τα καταφέρει

Κουτσούμπας στο φεστιβάλ ΚΝΕ: Εδώ ζωντανεύει η ελπίδα, εδώ θεριεύει η πεποίθηση ότι η εργατική τάξη θα τα καταφέρει Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
«Το φετινό Φεστιβάλ μάλιστα, μοιάζει ομορφότερο από ποτέ, θα λέγαμε 50 φορές πιο όμορφο γιατί γιορτάζει» είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας κατά την ομιλία του στο Πάρκο Τρίτση.

«Είμαστε ξανά εδώ, όπως κάθε Σεπτέμβρη, τα τελευταία 50 χρόνια! Συνεπείς στο ραντεβού μας να γράφουμε ιστορία και να αλλάζουμε τον κόσμο!» είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας στην ομιλία του στην κεντρική Σκηνή του Φεστιβάλ ΚΝΕ Οδηγητής, που ολοκληρώνεται απόψε.

Παρούσες η Λιάνα Κανέλη, η Σεμίνα Διγενή και η Μάγδα Φύσσα μεταξύ πλήθος κόσμου που έσπευσαν στο πάρκο Τρίτση.

«Το φετινό Φεστιβάλ μάλιστα, μοιάζει ομορφότερο από ποτέ, θα λέγαμε 50 φορές πιο όμορφο γιατί γιορτάζει. Γιορτάζει τα 50χρονά του και εκπέμπει την ίδια εκτυφλωτική λάμψη που εξέπεμπε τον Σεπτέμβρη του ‘75 στου Ζωγράφου, όταν πρωτοξεκίνησε το όμορφο ταξίδι του» είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Συνέχισε λέγοντας πως «σ’ αυτό το μακρινό ταξίδι του Φεστιβάλ στον χρόνο, από το γήπεδο μιας λαϊκής συνοικίας, μέχρι αυτό το τεράστιο πάρκο της Δυτικής Αθήνας, ίδιος είναι ο πόθος για τον μετασχηματισμό της κοινωνίας, ίδια και απαράλλαχτη είναι η λάμψη της επαναστατικής αλλαγής, του αγώνα για τον σοσιαλισμό».
Πρόσθεσε ακόμα πως «το Γήπεδο Ζωγράφου, η Καισαριανή, το Περιστέρι, το Αιγάλεω, τα Ιλίσια και τώρα το Πάρκο Τρίτση, κάτω από το μαγικό άγγιγμα των παιδιών της ΚΝΕ, μεταμορφώνεται και κάνει το Φεστιβάλ να μοιάζει με εικόνα βγαλμένη από το μέλλον. Ένα στιγμιότυπο στην ατέλειωτη ιστορική κίνηση, που μαρτυρά τι ονειρεύονται οι επαναστάτες. Αφήνοντας κάθε χρόνο μία μικρή, αλλά δυνατή αίσθηση από τον καινούργιο κόσμο που αγωνιά να βγει στο προσκήνιο. Γι’ αυτό είναι τόσο όμορφο, τόσο νεανικό, τόσο ξεχωριστό και ιδιαίτερο το Φεστιβάλ της ΚΝΕ. Γιατί είναι δεμένο με τους πόθους μας και τον καθημερινό αγώνα μας να ζήσουμε σε μία ολότελα διαφορετική, μια άλλη ανώτερη κοινωνία».

6315617_22c6b.jpg6315621_75c5f.jpg

»Σ’ αυτή τη γιορτή των 50χρονων του Φεστιβάλ ανταμώνουμε οι παλιότεροι Κνίτες και ΚΝίτισσες των δεκαετιών του ’70, του ’80, του ’90, με τους νεώτερους των τελευταίων γενιών του 21ου αιώνα και ξαναζούμε οι μεγαλύτεροι «τα καλύτερα μας χρόνια». Και είναι «τα «καλύτερα», όχι γιατί είναι τα νιάτα μας, αλλά γιατί τα «καλύτερα» είναι τα χρόνια των μεγάλων αξιών και ιδανικών, της αταλάντευτης και πιο όμορφης πάλης, της πάλης για τη νιότη του κόσμου, το φωτεινό μέλλον της ανθρωπότητας, τον σοσιαλισμό – κομμουνισμό» είπε μεταξύ άλλων ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Κι αν νέα παιδιά, στα Φεστιβάλ της ΚΝΕ, συνεχίζουν να στέκονται με δέος και να φωτογραφίζονται κάτω από τη γιγάντια ζωγραφιά του Λένιν, αυτού του μεγάλου επαναστάτη που φέτος τιμήσαμε τα 100 χρόνια από την έλλειψη της φυσικής παρουσίας του, είναι γιατί το ΚΚΕ με όπλο την επαναστατική ιδεολογία του συνεχίζει παρά τις δυσκολίες και τον συνολικό αρνητικό συσχετισμό, να γράφει συνεχώς «καλύτερα χρόνια» με τόλμη, γνώση και αντοχή. Με προοπτική. Και μπορεί σήμερα με περηφάνια να πει: πως έχει συγκεκριμένο σχέδιο, πρόγραμμα, πολιτική πρόταση, που δίνει διέξοδο στην εργατική τάξη και τη νεολαία για να ζήσει ικανοποιώντας τις σύγχρονες ανάγκες της» είπε και διερωτήθηκε «Ποιο άραγε από τα αστικά κόμματα μπορεί να πει με ειλικρίνεια –και όχι για προπαγανδιστικούς σκοπούς- το ίδιο στη νέα γενιά; Κανένα».

6315627_a8462.jpg

6315623_1e709.jpg6315615_c2a90.jpg

»Πάμε λοιπόν, να ζήσουμε και σήμερα και αύριο τα καλύτερα μας χρόνια, τώρα που οι αναμνήσεις γενιών και γενιών, ο ενθουσιασμός των νεανικών χρόνων και η ωριμότητα των επόμενων, μπορούν να γίνει συνείδηση: Την ιστορία θα τη γράψουμε εμείς, τον κόσμο θα τον αλλάξουμε εμείς! Το μέλλον μας είναι ο σοσιαλισμός!» είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ο γγ του ΚΚΕ απευθύνθηκε όπως είπε «σε όλους εκείνους που ψάχνουν απαντήσεις για το σήμερα και αγωνιούν για το αύριο…Πίσω από πολλά ακόμα προβλήματα, δεν κρύβονται κάποιοι “εξωγενείς παράγοντες”, κάποια “φυσικά φαινόμενα”, κάποια υποτιθέμενη “έλλειψη πόρων” και οι δήθεν “περιορισμένες δημοσιονομικές δυνατότητες” για τις οποίες τολμά να μιλά η κυβέρνηση της ΝΔ και να σιγοντάρουν οι υπόλοιποι ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ» είπε εξαπολύοντας επίθεση στους πολιτικούς του αντιπάλους.

«Ποιος μπορεί να μιλάει για “περιορισμένες δημοσιονομικές δυνατότητες”, όταν δαπανώνται δισεκατομμύρια για στρατιωτικούς εξοπλισμούς κυρίως για τις πολεμικές ανάγκες του ΝΑΤΟ; Όταν, μάλιστα, τα επόμενα χρόνια θα απογειωθούν, μιας και η στροφή στην πολεμική οικονομία είναι η καινούρια τους γραμμή μήπως και υπάρξει αναθέρμανση επενδύσεων, όπως προβλέπει και το περιβόητο σχέδιο Ντράγκι» είπε μεταξύ άλλων ο Δημήτρης Κουτσούμπας και κάλεσε σε συζήτηση όλους «όσοι δεν το σηκώνει η καρδιά τους να βλέπουν σε ζωντανή σύνδεση ένα χρόνο τώρα μια πραγματική γενοκτονία, αυτή του λαού του Παλαιστίνης από το κράτος – τρομοκράτη του Ισραήλ, το οποίο με τη στήριξη των ΗΠΑ και της ΕΕ βάζουν μπουρλότο στη Μέση Ανατολή, την Ερυθρά Θάλασσα και την Ανατολική Μεσόγειο, για να προωθήσουν τα σχέδιά τους σε μια περιοχή με τεράστια αποθέματα φυσικού πλούτου και από την οποία περνούν οι σημαντικότεροι δρόμοι μεταφοράς εμπορευμάτων και ενέργειας».

6315569_7dc8f.jpg6315574_e9dfb.jpg

»Και βέβαια, δεν θα ρωτήσουμε πού κρύφτηκαν οι τηλεοπτικοί ιεροεξεταστές που απαιτούσαν καταδίκες της Χαμάς από όποιον καταδίκαζε τη γενοκτονία στη Γάζα, τώρα που η σφαγή έχει επεκταθεί στη Δυτική Όχθη, εκεί όπου δεν υπάρχει Χαμάς. Τώρα που έχει ανάψει η φωτιά του πολέμου στον Λίβανο και αλλού. Που το Ισραήλ σκοτώνει, χρησιμοποιώντας ασύμμετρες απειλές και πρακτικές δολοφονίας αμάχων, όπως τώρα στο Λίβανο.
Όποιο μεγάλο και μικρό πρόβλημα της εποχής και αν εξετάσουμε, θα δούμε ότι από πίσω βρίσκεται το κυνήγι του καπιταλιστικού κέρδους που κινεί τα πάντα σε αυτό το σύστημα, οι μεγάλοι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και αντιθέσεις, η μοιρασιά της λείας, οι κατευθύνσεις της ΕΕ, η αντιλαϊκή πολιτική των κάθε είδους αστικών κυβερνήσεων».

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας μίλησε και για τα αδιέξοδα της Ευρώπης. «Όπως στη Γαλλία, όπου το περιβόητο “Νέο Λαϊκό Μέτωπο” της σοσιαλδημοκρατίας, έδωσε το φιλί της ζωής στον στριμωγμένο Μακρόν, στηρίζοντας τους υποψηφίους του, ξέπλυνε όλη την αντιλαϊκή πολιτική του, δήθεν για να “φράξει τον δρόμο στη Λεπέν” και τώρα κλαίγονται, που ο Μακρόν τους πέταξε σαν στημένες λεμονόκουπες και διόρισε πρωθυπουργό που έχει τη συναίνεση της Λεπέν. Και εδώ στην Ελλάδα, όλοι εκείνοι που μόλις δυο μήνες πριν, πανηγύριζαν και εγκαλούσαν το ΚΚΕ που δεν κάνει τα ίδια στην Ελλάδα, ως συνήθως είναι τώρα εξαφανισμένοι, έχουν δαγκώσει τη γλώσσα τους.

6315712_5c147.jpg
»Τα ίδια και στη Γερμανία, όπου η ομοσπονδιακή σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση και οι αντίστοιχες κρατιδιακές, με τη συμμετοχή μάλιστα και της συστημικής “Αριστεράς”, με την πολιτική τους και ιδιαίτερα με τη στήριξη του Ζελένσκι και την άμεση πολεμική εμπλοκή τους στην Ουκρανία, έχουν ανοίξει διάπλατα τον δρόμο για να ενισχύονται αντιδραστικές δυνάμεις που μπορούν να δημαγωγούν και να οικειοποιούνται τη δίκαιη λαϊκή δυσαρέσκεια»
Έκλεισε την ομιλία του δε, λέγοντας μεταξύ άλλων πως «Το ΚΚΕ και σήμερα αναλαμβάνει τεράστιες ευθύνες. Αναλαμβάνει την ευθύνη να αποτελεί, μαζί με τον λαό που αγωνίζεται, τη μόνη πραγματική, εργατική-λαϊκή αντιπολίτευση, αυτή που αναμετριέται στα ίσα με την κυβέρνηση Μητσοτάκη σε όλα τα μέτωπα. Συγκρούεται και αποκαλύπτει την πολιτική στην οποία όλοι οι άλλοι ομονοούν και ξερογλείφονται για κάποια κοκαλάκια από το τραπέζι της εξουσίας.

6315687_1630c.jpg

»Το ΚΚΕ βρίσκεται παντού! Μέσα και έξω από τη Βουλή, στους χώρους δουλειάς, στους χώρους εκπαίδευσης, στα νοσοκομεία, στις γειτονιές, εκεί όπου τα κοράκια προσπαθούν να ξεσπιτώσουν λαϊκές οικογένειες, στους δρόμους του αγώνα. Αναλαμβάνει την ευθύνη να βρίσκεται με τα μέλη και τα στελέχη του στην πρώτη γραμμή της μάχης για να σώζονται ζωές και περιουσίες, στις πυρκαγιές και στις πλημμύρες, εκεί που το επιλεκτικά ανίκανο κράτος είναι απόν, κάνει πράξη το σύνθημα "μόνο ο λαός σώζει τον λαό". Αναλαμβάνει την ευθύνη να καλλιεργεί στον λαό αντισώματα στη σαπίλα που προσφέρει απλόχερα το σύστημα, στον άκρατο ατομισμό, τον ρατσισμό, τον σεξισμό, σε κάθε αντιδραστική άποψη που πλασάρεται σαν πρόοδος, να παράγει ένα τεράστιο πολιτιστικό έργο, αποκορύφωμα του οποίου είναι βέβαια το φεστιβάλ της ΚΝΕ και του Οδηγητή. …Το ΚΚΕ έχει απόλυτη συναίσθηση των ευθυνών του. Μαζί με τον λαό και θέλει και μπορεί να το πάει μέχρι τέλους. Ναι μέχρι τέλους, μέχρι την επαναστατική ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος, την εγκαθίδρυση μιας πραγματικής εργατικής - λαϊκής εξουσίας και διακυβέρνησης, που θα ηγηθεί στην οικοδόμηση μιας νέας κοινωνίας στην Ελλάδα, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, του σοσιαλισμού-κομμουνισμού.
Δεν περιμένουμε, όμως, να ξημερώσει κάποια μεγάλη μέρα που θα παλέψουμε τότε γι’ αυτό.  Γιατί, όπως λέει ο ποιητής: “η κομμούνα δεν είναι μια βασιλοπούλα του παραμυθιού, για να την ονειρεύεσαι τις νυχτιές. Μέτρησε, καλοσκέψου, σημάδεψε και τράβα βήματα τα βήματα,έστω και πάνω σε μικροζητήματα».

«Οι ρωγμές του συστήματος δεν μας τρομάζουν, ούτε τρέχουμε να τις επιδιορθώσουμε. Παλεύουμε για να γίνουν αυτές οι ρωγμές, μεγάλα ρήγματα, μέχρι τη συνολική ανατροπή» είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας κλείνοντας «με το τραγούδι για το Κόμμα μας που έγραψε ο Δημήτρης Ραβάνης - Ρεντής και μελοποίησε ο Θάνος Μικρούτσικος, πρέπει:
«Να πάμε μπρος, να πάμε ίσια
Κόρες ιτιές, γιοι κυπαρίσσια.
Αλλάζει η ζωή, η σκέψη αλλάζει
Σπάστε ένα ρόδι στο περβάζι
Ζύμωσε ιδρώτα, αίμα, χώμα
Να πάει ψηλά, μπροστά το Κόμμα
Κοίτα, πληθύναμε πολύ
Για νέο αγώνα μας καλεί».

6315579_7ef01.jpg

NETWORK