Πολιτική

Με εκπλήξεις το debate

Με εκπλήξεις το debate
Οι έξι υποψήφιοι για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ έχουν αποφασίσει να δώσουν τις απαντήσεις στα ερωτήματα που έχουν αποφύγει μέχρι τώρα.

Δεν θα είναι ένα πληκτικό το debate που θα γίνει μεταξύ των υποψήφιων για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ την Τρίτη το βράδυ. Παρά τη μεγάλη διάρκεια που θα έχει (2,5 ώρες) και παρά τις προκαθορισμένες θεματικές ενότητες (οικονομία, εξωτερική πολιτική κοκ), Ανδρουλάκης, Γερουλάνος, Γιαννακοπούλου, Διαμαντοπούλου, Δούκας, Κατρίνης προετοιμάζονται με τρόπο που προοιωνίζεται αναπάντεχες στιγμές, ειδικά όταν ο ένας θα κάνει ερωτήσεις στους άλλους.

Είναι κοινή πεποίθηση στα επιτελεία τους ότι το debate μπορεί να επηρεάσει καθοριστικά το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου (6/10) δεδομένου ότι οι δημοσκοπήσεις δεν προσφέρονται για ασφαλή συμπεράσματα πέρα από ότι έχει «κλειδώσει» η πρώτη τετράδα.

Επειδή τίποτα άλλο δεν έχει ακόμη κριθεί, οι διεκδικητές της ηγεσίας δεν προετοιμάζονται για ένα αδιάφορο debate αλλά για ένα σημαντικό πολιτικό γεγονός.

Συνδέεται με αυτή την ατμόσφαιρα ότι ο Ν.Ανδρουλάκης ανανέωσε την αντιπολιτευτική ατζέντα του καλώντας τον Κ. Μητσοτάκη να ανακοινώσει το κόστος των ανακαινίσεων που έχουν γίνει στο Μέγαρο Μαξίμου και σε όλα τα υπουργεία. Συνεργάτες του λένε ότι θα επιμείνει στην απαίτησή του για να εκθέσει τον πρωθυπουργό που, όπως αναμένεται, δεν θα ανταποκριθεί.

Ο Χάρης Δούκας έχει ήδη προκληθεί από τον Ν. Ανδρουλάκη να δεσμευτεί ότι θα είναι υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα. Θα προκληθεί ξανά προκειμένου να φανεί ότι δεν μπορεί να συνδυάσει το ρόλο του Δημάρχου Αθηναίων και του βουλευτή (πόσο μάλλον του προέδρου του ΠΑΣΟΚ). Ξέρει πόσο μεγάλη πίεση θα δεχτεί στη διάρκεια του debate και συνεργάτες του βεβαιώνουν ότι θα απαντήσει καθαρά και στο συγκεκριμένο ζήτημα, χωρίς καμία διάθεση υπεκφυγής.

Η Άννα Διαμαντοπούλου θα «στηθεί στο τοίχο» για τη στάση της απέναντι στη ΝΔ και τον Κ. Μητσοτάκη και για την αποχώρησή της από το ΠΑΣΟΚ πριν από 12 χρόνια. Συνεργάτες της λένε ότι δεν έχει κανένα άγχος να δώσει τις απαντήσεις που θα της ζητηθούν και γι αυτό δεν βρίσκεται καν σε διαδικασία «προπόνησης», γιατί, όπως λένε, δεν βρίσκεται σε άμυνα αλλά σε δημιουργική εγρήγορση.

Ο Παύλος Γερουλάνος τονίζει, όλο και πιο εμφατικά, ότι ο επόμενος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι οπωσδήποτε βουλευτής και με αυτό τον τρόπο προσπαθεί να αποδομήσει τις υποψηφιότητες της Αννας Διαμαντοπούλου και του Χάρη Δούκα. Ξέρει ότι θα του επισημανθεί ότι ο ίδιος όταν διεκδίκησε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, το 2021, δεν ήταν βουλευτής και θα απαντήσει, με άνεση, ότι τότε δεν υπήρχε η εμπειρία Ανδρουλάκη (που έγινε πρόεδρος ως ευρωβουλευτής) ούτε, φυσικά, η εμπειρία Κασσελάκη, επομένως σήμερα είναι διαφορετική η συνθήκη.

Η Νάντια Γιαννακοπούλου και ο Μιχάλης Κατρίνης που θεωρούνται outsiders θα αξιοποιήσουν τη δυνατότητα ισότιμης συμμετοχής με τα φαβορί για να βελτιώσουν τη θέση τους και να εκπλήξουν θετικά τους τηλεθεατές και δυνητικούς ψηφοφόρους.