Πολιτική

Το απόγευμα της Τρίτης η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στη Νέα Υόρκη

Το απόγευμα της Τρίτης η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στη Νέα Υόρκη Φωτογραφία: ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ
Ποιοι θα δώσουν το παρών στη συνάντηση του Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο.

Το απόγευμα της ερχόμενης Τρίτης (24/9) αναμένεται να συναντηθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η συνάντηση θα γίνει στις 11:40 τοπική ώρα (18:40 ώρα Ελλάδας), στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Πέρα από τους δύο ηγέτες, στις συνομιλίες θα συμμετάσχουν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών και οι επικεφαλής των διπλωματικών γραφείων.

Νωρίτερα σήμερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το μέλλον.

«Υπάρχουν παγκόσμιες απειλές που απαιτούν παγκόσμιες λύσεις», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και τόνισε την επείγουσα ανάγκη ανάληψης δράσης για τη βιώσιμη ανάπτυξη, την ειρήνη, την ασφάλεια και την παγκόσμια διακυβέρνηση.

Παρά τις δυσκολίες, σημείωσε, επιτεύχθηκε συναίνεση σε μια εποχή πόλωσης, διχόνοιας και δυσπιστίας, επειδή οι παγκόσμιες απειλές απαιτούν συλλογικές λύσεις. Η Ελλάδα, συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ως νεοεκλεγέν μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας για τα επόμενα δύο χρόνια, συμμετείχε ενεργά σε αυτές τις δύσκολες διαπραγματεύσεις.

«Σε αυτή τη χρονική στιγμή, ήταν αναγκαία αυτή η επαναβεβαίωση, η “επιστροφή στα βασικά” του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, όπως η ειρηνική επίλυση των διαφορών με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο. Εφεξής, μπορούμε να προχωρήσουμε προς τα εμπρός και να επιλύσουμε από κοινού τις κύριες προκλήσεις της εποχής μας. Αποτελούν παγκόσμιες προκλήσεις και απαιτούν παγκόσμιες λύσεις. Με το Σύμφωνο για το Μέλλον, έχουμε έναν “οδικό χάρτη” που θα μας οδηγήσει εκεί. Τίποτα δεν θα μπορούσε να είναι πιο ζωτικής σημασίας», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.