Πολιτική

Γεραπετρίτης: Στο ΣΑ θα επιδιώξουμε να συμβάλλουμε στις προσπάθειες ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή

Γεραπετρίτης: Στο ΣΑ θα επιδιώξουμε να συμβάλλουμε στις προσπάθειες ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ/ΜΟΤΙΟΤΕΑΜ
Ο Γιώργος Γεραπετρίτης επανέλαβε την ελληνική θέση υπέρ της δημιουργίας δύο κρατών με βάση τα σύνορα του 1967.

Οι τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και οι τρόποι αποκλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή ήταν τα βασικά ζητήματα του Δείπνου Εργασίας υπουργικού επιπέδου, το οποίο οργανώθηκε από τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Ζοζέπ Μπορέλ, όπου παραβρέθηκε ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ τόνισε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμβάλει σε όλες τις αναγκαίες ειρηνευτικές προσπάθειες, ως ένας έντιμος διαμεσολαβητής που απολαμβάνει της εμπιστοσύνης όλων των εμπλεκόμενων μερών.

Αναφέρθηκε επίσης στην επείγουσα ανάγκη κατάπαυσης του πυρός, απελευθέρωσης των ομήρων, αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης και της αποτροπής περαιτέρω επέκτασης των εχθροπραξιών, ενώ επανέλαβε την ελληνική θέση υπέρ της δημιουργίας δύο κρατών με βάση τα σύνορα του 1967.
Από πλευράς Αράβων συνομιλητών εκφράστηκε η εκτίμηση στη συνεπή στάση αρχών που ακολουθεί η Ελλάδα στην κρίση της Μέσης Ανατολής.

Στο δείπνο εργασίας εκτός του Έλληνα ΥΠΕΞ συμμετείχαν ακόμα ο πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ, Mohammed bin Abdulrahman Al Thani, καθώς και ο πρόεδρος του Think Tank International Peace Institute Zei Ra’ad Al Hussein.

Το γεύμα έλαβε χώρα στα γραφεία του International Peace Institute στη Νέα Υόρκη, όπου ο Γιώργος Γεραπετρίτης ξεκίνησε τις επαφές του στο πλαίσιο των εργασιών της 79ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.