Πολιτική

Συνάντηση Γεραπετρίτη με ΥΠΕΞ Βόρειας Μακεδονίας

Συνάντηση Γεραπετρίτη με ΥΠΕΞ Βόρειας Μακεδονίας Φωτογραφία: X
Η συνάντηση Γεραπετρίτη - Mucunski πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο των εργασιών της 79ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Με τον ομόλογό του από τη Βόρεια Μακεδονία, Timcho Mucunski συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη ο Έλληνας, υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Κατά τη συνάντησή τους οι δύο άνδρες, συζήτησαν ζητήματα διμερούς, διασυνοριακής και περιφερειακής συνεργασίας. Ο Γιώργος Γεραπετρίτης τόνισε πως η ευόδωση της ευρωπαϊκής προοπτικής όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, συμπεριλαμβανομένης της Βόρειας Μακεδονίας, συναρτάται από την εκπλήρωση των υποχρεώσεων που απορρέουν από το κοινοτικό κεκτημένο και το διεθνές δίκαιο, μεταξύ των οποίων η προσήλωση σε διεθνείς συμφωνίες όπως η Συμφωνία των Πρεσπών και από την τήρηση σχέσεων καλής γειτονίας.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη στο περιθώριο των εργασιών της 79ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

{https://twitter.com/GreeceMFA/status/1838217166329401641}

Το ίδιο επανέλαβε και κατά το πρόγευμα εργασίας, υπουργικού επιπέδου της άτυπης Ομάδας της «Ομάδας Φίλων Δ. Βαλκανίων» στην ΕΕ, καθώς και των έξι υπουργών των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, το οποίο οργανώθηκε σήμερα το πρωί στη Νέα Υόρκη.

Ο κ. Γεραπετρίτης και οι ομόλογοί του αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με την ατζέντα μεταρρυθμίσεων και την προώθηση της διαδικασίας ενσωμάτωσης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ κατά τη διάρκεια της θητείας της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η προώθηση της Ατζέντας της οποίας σε κρίσιμους τομείς όπως η ανταγωνιστικότητα και η άμυνα είναι προτεραιότητα για την Ελλάδα, όπως επεσήμανε ο Υπουργός Εξωτερικών.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ υπογράμμισε την πολιτική στήριξη της Ελλάδας στην διαδικασία ένταξης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, διαδικασία που καθίσταται, όπως τόνισε, επίκαιρη λόγω των σημερινών μεγάλων γεωπολιτικών προκλήσεων.

H προσχώρηση στην ΕΕ συνεπάγεται, όμως, όπως υπογράμμισε ο κ. Γεραπετρίτης, συγκεκριμένες και ανελαστικές υποχρεώσεις. Ο σεβασμός προς το ευρωπαϊκό κεκτημένο, συνοδευόμενος από την αταλάντευτη προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο και την προσήλωση στις σχέσεις Καλής Γειτονίας είναι ο μόνος δρόμος που οδηγεί στην ένταξη στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δοθεί, παράλληλα, στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, ιδίως σε σχέση με την εμπέδωση του Κράτους Δικαίου και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να στηρίξει με όλες της τις δυνάμεις τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων παρέχοντας τεχνική βοήθεια και τεχνογνωσία που έχει αποκτήσει χάρη στη συμμετοχή της στην Ένωση εδώ πάνω από τέσσερις δεκαετίες. Όμως εναπόκειται στις ίδιες τις χώρες η εκπλήρωση των προβλεπόμενων κριτηρίων, τόνισε ο κ. Γεραπετρίτης.

Συνάντηση και με τον Υπουργό Εξωτερικών του Μπαχρέιν

Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και η ανάγκη ειρήνευσης στην πολύπαθη περιοχή κυριάρχησαν στη σημερινή συνάντηση μεταξύ του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Υπουργό Εξωτερικών του Μπαχρέιν, Δρ. Abdullatif bin Rashid Al Zayani, στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο των εργασιών της 79ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

gerapetritis mpaxrein 55448

Ο κ. Γεραπετρίτης χαρακτήρισε επιτακτική ανάγκη τη διευθέτηση του Μεσανατολικού μέσω του διαλόγου και της διπλωματίας και με τη δημιουργία δύο κρατών στα σύνορα του 1967. Η Ελλάδα ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ κατά τα έτη 2025-2026 θα διαδραματίσει ένα ρόλο δημιουργικό και θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να τεθεί ένα τέλος στον πόλεμο, ο οποίος απειλεί την ασφάλεια σε όλη την περιοχή, τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών. Ειδικά η θαλάσσια ασφάλεια, προσέθεσε, αποτελεί έναν από τους διακηρυγμένους στόχους της ελληνικής υποψηφιότητας, καθώς είναι αναγκαία προϋπόθεση για την ενεργειακή ασφάλεια και το παγκόσμιο εμπόριο.

Οι δύο Υπουργοί εξωτερικών συμφώνησαν να είναι σε συνεργασία και συντονισμό, καθώς η Ελλάδα θα είναι μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη διετία 2025-26 και αναμένεται να συνεργαστεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας με το Μπαχρείν, το οποίο είναι υποψήφιο ως μη μόνιμο μέλος για τη διετία 2026-27.