Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Αποκρυσταλλώνεται η τριάδα βασικών υποψηφίων σε κλίμα προγραφών και διασπάσεων

ΣΥΡΙΖΑ: Αποκρυσταλλώνεται η τριάδα βασικών υποψηφίων σε κλίμα προγραφών και διασπάσεων
Σε τροχιά τελικού ξεκαθαρίσματος λογαριασμών μπαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, στον οποίο κυριαρχούν δηλώσεις πολεμικού χαρακτήρα ή ακόμη και προγραφές της αντίπαλης πλευράς, ενώ ταυτόχρονα αρκετοί αποφεύγουν να ξεκαθαρίσουν την παραμονή τους στην Κουμουνδούρου, αν δεν βρεθούν στη μεριά των νικητών.

Παράλληλα, αποκρυσταλλώνεται η εικόνα τριών βασικών διεκδικητών της προεδρίας, καθώς τα στελέχη συσπειρώνονται σταδιακά γύρω από τις τρεις διαφαινόμενες υποψηφιότητες των Σωκράτη Φάμελλου, Παύλου Πολάκη και Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος προχώρησε χθες σε νέα προαναγγελία της υποψηφιότητας του.

Κασσελάκης: «Είμαι εδώ», «ο δικός μας ΣΥΡΙΖΑ»

Συγκεκριμένα, με τη φράση, «Ο δικός μας ΣΥΡΙΖΑ» και το χάσταγκ «Είμαι εδώ», ο Στέφανος Κασσελάκης κατέστησε σαφές ότι θα διεκδικήσει την προεδρία του κόμματος. Ωστόσο, συνεργάτες του πρώην επικεφαλής της Κουμουνδούρου, δεν «βλέπουν» να γίνεται ούτε σήμερα η επίσημη δημοσιοποίηση της υποψηφιότητας Κασσελάκη, μολονότι η συγκεκριμένη ημερομηνία θα εμπεριείχε τον συμβολισμό της επετείου από τον ένα χρόνο της εκλογής του στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Πολάκης ανυπομονεί

Πάντως, ο Παύλος Πολάκης έσπευσε μετά από λίγη ώρα να απαντήσει στο «Είμαι εδώ», με μια ανάρτηση που φανερώνει την «ανυπομονησία» του να ξεκινήσει η κούρσα των υποψηφίων: ««ΚΙ ΕΓΩ ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ !! Παρακάτω…. Εγώ έχω βάλει υποψηφιότητα. Άλλος;;».

Επιπλέον, επέμεινε στα 3 ζητήματα που θέτει επιτακτικά τις τελευταίες εβδομάδες, δηλαδή τη συζήτηση για το πολιτικό σχέδιο που πρέπει να έχει ο ΣΥΡΙΖΑ στο εξής, το να δοθούν εγγυήσεις από όλους για την ενότητα και την εναντίωση του στην προοπτική ανασύνθεσης της Κεντροαριστεράς:

«Καμία σοβαρή κουβέντα θα πούμε;; Θα εγγυηθούμε την ενωτική πορεία σταματώντας τις διχαστικές τοποθετήσεις ένθεν κακείθεν; Θα συζητήσουμε για ξεκάθαρο προγραμματικό λόγο σε σύγκρουση με τη διαπλοκή (...) Θα ξεκαθαρίσουμε πως δεν θέλουμε ένα ΣΥΡΙΖΑ μικρό και περιθωριακό ή χρήσιμο συμπλήρωμα σε ελεγχόμενες κεντροαριστερές λύσεις ΑΛΛΑ ένα ΣΥΡΙΖΑ κορμό της προοδευτικής παράταξης».

Η Γεροβασίλη δείχνει Φάμελλο

Σε ότι αφορά την υποψηφιότητα του Σωκράτη Φάμελλου, όλα δείχνουν ότι θα συγκεντρώσει ένα πολύ μεγάλο μέρος της αντικασσελακικής πτέρυγας και ενδεχομένως και προσώπων που είχαν στηρίξει τον πρώην πρόεδρο μέχρι και την πρόταση μομφής εναντίον του ή τουλάχιστον ότι καταβάλλονται συντονισμένες προσπάθειες σε αυτή την κατεύθυνση.

Συγκεκριμένα, χθες, η Όλγα Γεροβασίλη (ΑΝΤ1, Γιώργος Παππαδάκης) ξεκαθάρισε ότι δεν θα συμμετέχει στην κούρσα, φωτογραφίζοντας, εμμέσως πλην σαφώς, την πρόθεση της για στήριξη στον πρώην πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ενώ επιπλέον τόνισε ότι η πλευρά αυτή πρέπει να εκπροσωπηθεί από μόνο μία υποψηφιότητα για να μην υπάρξει διάσπαση δυνάμεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο λόγος που η αναγγελία της υποψηφιότητας του Σωκράτη Φάμελλου δεν αναμένεται άμεσα, είναι ότι καταβάλλονται πολύπλευρες προσπάθειες για να εξασφαλιστεί η όσο γίνεται ευρύτερη υποστήριξη στο πρόσωπο του, αλλά και να «χτιστεί» η πολιτική πλατφόρμα που θα τη συνοδεύει. Ο ίδιος τόνισε (Attica TV, Γιώργος Χουδαλάκης) ότι «είναι νωρίς», αφήνοντας αιχμές για την επιλογή του Στέφανου Κασσελάκη να προτάξει το «είμαι εδώ», αντί του συλλογικού «είμαστε».

Δηλώσεις προγραφών και διασπάσεων

Πάντως, το κλίμα στο εσωτερικό του κόμματος διαρκώς επιδεινώνεται. Ο Πέτρος Παππάς (ΕΡΤ NEWS, Γιώργος Σιαδήμας), μάλιστα, εξέφρασε την άποψη ότι μια ενδεχόμενη διάσπαση του κόμματος θα ενδυνάμωνε τον ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη κι αν έχανε αρχικά της θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τονίζοντας, δε, ότι κακώς δεν διαγράφηκε ο Χρήστος Σπίρτζης.

Οι δηλώσεις του βουλευτή Κιλκίς προξένησαν την αντίδραση της Κουμουνδούρου, η οποία με επιχείρησε με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου να οριοθετήσει το κλίμα αντιπαράθεσης στην επικείμενη κούρσα για την εκλογή προέδρου: «Ο διχαστικός λόγος και ο λόγος περί προγραφών δεν συνάδουν με τις καταστατικές μας αρχές και την ευθύνη των στελεχών του κόμματος, πόσο μάλλον των μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας».

Ωστόσο, από το κασσελακικό στρατόπεδο, και ο Αλέξανδρος Αυλωνίτης (Παραπολιτικά 90,3, Βασίλης Σκουρής), προέβλεψε με βεβαιότητα τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, προτρέποντας μάλιστα ορισμένους να φύγουν αν δεν μπορέσουν να προσαρμοστούν στη νέα κατάσταση.