Πολιτική

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν, διήρκεσε 30 λεπτά

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν, διήρκεσε 30 λεπτά Φωτογραφία: ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ
Η συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν έγινε μετά την πρόκληση του Τούρκου προέδρου.

Περίπου 30 λεπτά διήρκεσε η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη Νέα Υόρκη.

Αυτή ήταν η 11η φορά που ο πρωθυπουργός συνάντησε τον Τούρκο πρόεδρο από το 2019. Το Κυπριακό και το μεταναστευτικό ήταν στο επίκεντρο της συζήτησης των δύο ηγετών, που έγινε λίγα λεπτά μετά τη νέα πρόκληση Ερντογάν, ο οποίος κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει το ψευδοκράτος.

Νωρίτερα, διαρροές από το Μέγαρο Μαξίμου κατέβαζαν τον πήχη των προσδοκιών, προδιαγράφοντας μια συνάντηση ρουτίνας. Στη συνάντηση συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν, όπως και οι επικεφαλής των διπλωματικών γραφείων.

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Πρόκληση Ερντογάν πριν από τη συνάντηση

Πάντως, λίγη ώρα πριν από τη συνάντηση ο Τούρκος πρόεδρος εμφανίστηκε προκλητικός. Από το βήμα της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου και να αναπτύξει διπλωματικές, πολιτικές και οικονομικές σχέσεις μαζί της.

Επίσης, υποστήριξε ότι οι Τουρκοκύπριοι και η Τουρκία δείχνουν ειλικρινή πρόθεση για μια δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.

Αναφερόμενος στη συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι σε αυτή τη φάση του διαλόγου στόχος είναι να διατηρηθούν όσα έχουμε κερδίσει και έκανε αναφορά στον «εκμηδενισμό των παραβιάσεων, την καλή συνεργασία στο μεταναστευτικό και την προσέλκυση νόμιμων τουριστών».

«Εμείς το βλέπουμε βήμα - βήμα, χωρίς αφέλεια αλλά με πίστη, με βάση και τα αποτελέσματα που αυτό αποδίδει», ανέφερε ο Παύλος Μαρινάκης σε δηλώσεις του στον Real FM.

«Είναι δεδομένο ότι δεν είχαμε ποτέ την ψευδαίσθηση ότι ο γείτονάς μας θα αλλάξει τις απόψεις του από τη μία μέρα στην άλλη. Όμως, όλα στη ζωή πρέπει να τα βλέπουμε συγκριτικά ή, τουλάχιστον, αυτό θεωρεί η κυβέρνηση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είναι από τους πολιτικούς που πουλάνε ψεύτικο πατριωτισμό, μόνο και μόνο για να είναι πρόσκαιρα ευχάριστος στους Έλληνες πολίτες. Επιλέγει συνειδητά να ισχυροποιεί τη χώρα σε όλα τα επίπεδα, σε αμυντικό επίπεδο, σε διπλωματικό επίπεδο, σε επίπεδο πρωτοβουλιών στην Ευρώπη για σημαντικά θέματα, όπως είναι το ρεύμα, όπως είναι το Ταμείο Ανάκαμψης και, ταυτοχρόνως, να προβάλλει τις ελληνικές θέσεις μέσα από τον διάλογο», συμπλήρωσε.

Φωτογραφίες: ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ