Πολιτική

Μητσοτάκης στο CNN: Η λύση δεν είναι να παραβιάσουμε μονομερώς τη Συνθήκη Σένγκεν

Μητσοτάκης στο CNN: Η λύση δεν είναι να παραβιάσουμε μονομερώς τη Συνθήκη Σένγκεν
«Δεν θέλουμε απώλειες ζωών και να καθορίζουν οι διακινητές ποιος θα κάνει το ταξίδι και ποιος όχι» σημείωσε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN και τη δημοσιογράφο Κριστιάν Αμανπούρ παραχωρεί συνέντευξη αυτή την ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η συνέντευξη του πρωθυπουργού ξεκίνησε με ερωτήματα  για το μεταναστευτικό με τον Έλληνα πρωθυπουργό να απαντά πως «Θέλουμε να σταματήσουν οι βάρκες πριν μπουν στα δικά μας χωρικά ύδατα. Σημειώσαμε πρόοδο το τελευταίο χρόνο γιατί η μετανάστευση είναι τρομερό ζήτημα και δεν θέλουμε να την αφήσουμε στα χέρια των διακινητών» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Πιστεύω ότι χρειαζόμαστε μία μεγάλη πόρτα ανοιχτή. Είναι σημαντικό η ΕΕ να προασπίζει τα σύνορα» σημείωσε ενώ τόνισε πως«Η Ελλάδα ήταν εκείνη που δέχθηκε εκατοντάδες γυναίκες από το Αφγανιστάν όταν η χώρα ήταν  στο χείλος της κατάρρευσης. Θέλουμε να στείλουμε μήνυμα ότι μπορούμε να φιλοξενήσουμε εργάτες στην Ελλάδα χωρίς να κάνουν επικίνδυνο ταξίδι μέχρι να φτάσουν στην Ελλάδα. Η λύση δεν είναι να παραβιάσουμε μονομερώς τη Συνθήκη Σένγκεν αλλά έναν συνδυασμό κινήσεων σε πράξη».

Για το πρόσφατο ναυάγιο στη Σάμο και τα άρθρα που μιλούν για επαναπροωθήσεις από την ελληνική ακτοφυλακή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι δεν υπήρχε καμία ανάμειξη της ελληνικής ακτοφυλακής. «Αν κάποιος θέλει να παραβεί τους κανόνες με άσχημο καιρό... Ταυτόχρονα εμείς διατηρούμε δικαίωμα να αναχαιτίζουμε βάρκες στα θαλάσσια ύδατα όχι σε ανοιχτή θάλασσα. Δεν θέλουμε καμία βάρκα στη θάλασσα. Δεν θέλουμε απώλειες ζωών και να καθορίζουν οι διακινητές ποιος θα κάνει το ταξίδι και ποιος όχι» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε ερώτημα για σχετικές έρευνες. ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε «Όχι οι έρευνες δεν έχουν τελεσφορήσει, π.χ για την τραγωδία της Πύλου.. Είμαστε πάντα ανοιχτοί και έχουμε ανεξάρτητες αρχές που διεξάγουν έρευνες».

 Μητσοτάκης για Μέση Ανατολή

Για τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε πως νομίζω πως καταστήσαμε σαφές στους Ισραηλινούς φίλους μας πως υπήρχαν ευκαιρίες για κατάπαυση του πυρός που δεν τις εκμεταλλεύτηκαν επαρκώς. Μου φαίνεται ότι είναι προς το συμφέρον Ισραήλ μία κατάπαυση του πυρός. Δεν θέλουμε να υπερτιμούμε τη δύναμή μας αλλά είμαστε φίλοι με το Ισραήλ και οι φίλοι πρέπει να μιλούν ανοιχτά.

Για το αν ανησυχεί για το γεγονός ότι ακόμα και οι ΗΠΑ δεν μπόρεσαν να έχουν δυναμική επιρροή στην κατάπαυση του πυρός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε πως «η θητεία Μπάιντεν τελειώνει και είναι μία ευκαιρία να κάνει ό,τι μπορεί για να υπάρξει κατάπαυση του πυρός. Οι συνέπειες είναι πολλές, ακόμα και οικονομικές είπε αναφερόμενος στην επίθεση των Χούθι σε ελληνόκτητο πλοίο.

Μητσοτάκης για κλιματική αλλαγή και πυρκαγιές

Για την κλιματική αλλαγή και τις πυρκαγιές ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε πως η Μεσόγειος είναι μία κονίστρα της κλιματικής αλλαγής. «Πρέπει να επενδύσουμε πολύ περισσότερα στην προσαρμογή για την ταυτοποίηση των μεγάλων πυρκαγιών. Τα πήγαμε καλά με εξαίρεση μία μεγάλη πυρκαγιά. Χάσαμε λιγότερα δάση από άλλα έτη, Επικεντρωνόμαστε στην πράσινη συμφωνία. Πρέπει να κάνουμε πολύ περισσότερα ως Ευρώπη»0

Για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Για τα γλυπτά του Παρθενώνα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού διόρθωσε την Κριστιάν Αμανπούρ που τα αποκάλεσε «μάρμαρα»,  είπε «ας συμφωνήσουμε πως είναι σημαντικό για την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά τα Γλυπτά αυτά να είναι στην Αθήνα. Αν κόψουμε τη Μόνα Λίζα θα είναι ωραίο;» διερωτήθηκε.

«Έχουμε συζητήσεις με το Βρετανικό Μουσείο ώστε να υπάρξει μία συμφωνία για την επανένωση των Γλυπτών. Νομίζω πως έχουμε πολύ σοβαρή επιχειρηματολογία, Έχουμε περιμένει 200 χρόνια και είναι επιτακτικό για μας, είπε δηλώνοντας αισιόδοξος και πως το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι ψηλά στην ατζέντα του».