Πολιτική

Debate ΠΑΣΟΚ: Μάχη των «6» με λίγο από «απρέπεια», Ερντογάν, Μιτεράν και τα 12 χρόνια απουσίας

Debate ΠΑΣΟΚ: Μάχη των «6» με λίγο από «απρέπεια», Ερντογάν, Μιτεράν και τα 12 χρόνια απουσίας
Ολοκληρώθηκε το debate των υποψηφίων για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ. Νίκος Ανδρουλάκης, Παύλος Γερουλάνος, Νάντια Γιαννακοπούλου, Άννα Διαμαντοπούλου, Χάρης Δούκας και Μιχάλης Κατρίνης άνοιξαν τα χαρτιά τους τους στο στούντιο της ΕΡΤ.

Ολοκληρώθηκε το debate του ΠΑΣΟΚ. Νίκος Ανδρουλάκης, Παύλος Γερουλάνος, Νάντια Γιαννακοπούλου, Άννα Διαμαντοπούλου, Χάρης Δούκας και Μιχάλης Κατρίνης.

Το debate κινήθηκε σε σχετικά ήπιους τόνους, όμως στο τέλος η κατάσταση έδειχνε διαφορετική. Υπήρξαν εντάσεις και ακούστηκαν βαριές κουβέντες όταν μπήκε το θέμα για την επόμενη μέρα του ΠΑΣΟΚ. 

Εκεί ακουστηκαν ο Μιτεράν, ο Ερντογάν και έγιναν διακοπές, ενώ μετρήθηκαν πόσα χρόνια έλειπαν κάποιοι από το ΠΑΣΟΚ.

Η πιο έντονη κόντρα σημειώθηκε προς το τέλος του debate με την αντιπαράθεση Ανδρουλάκη – Δούκα, αλλά και με επιθέσεις στην Άννα Διαμαντοπούλου για τα «12 χρόνια απουσίας».

Δείτε αναλυτικά όσα έγιναν.

Τελικές τοποθετήσεις

Ανδρουλάκης: Εχουμε μία ευκαιρία που είναι προϊόν αγώνα που έμειναν στα δύσκολα. Δεν είμαστε κυβερνητικό συμπλήρωμα. Τα δύσκολα είναι πίσω. Πιστευώ να ανανεώσουμε τις σχέσεις εμπιστοσύνης με τους πολίτες. 

Γερουλάνος: Στις 6 Οκτωβρίου κρίνεται αν θα ηττηθεί η νέα δημκρατία. Θέλουμε λοιπόν μια ηγεσία που θα έχει σχέδιο για να κάνει το άνοιγμα από την Αρσιτεράς ως τις παρυφές της Δεξιάς. Το δίλημμα είναι επιλογή νίκης ή ήττας.Πρέπει να κάνουμε την επιλογή νικης

Γιαννακοπούλου: Βγήκα και τόλμησα. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να εκφράσει ξανά την κοινωνία. Εγώ τόλμησα να μπω το βράδυ των ευρωεκλογών να πω ότι σκέφτονταν όλοι. Θέλω να είμαι χρήσιμη όχι αρεστή. Βγήκα και τόλμησα και δεν κάθισα στα αυγά μου. Ο κ. Μητσοτάκης είναι πλαστογράφος μεταρρυθμιστής. 

Διαμαντοπούλου: Η ηγεσία πρέπει να έχει διεθνή εμπειρία, επάρκεια στη Βουλή και στην Αυτοδιοίκηση. Ελάτε να ψηφίσουμε. Ελάτε να ξεπεράσουμε τις 400.000. Ψηφίστε όποιον θέλετε, στηρίξτε τον παθιασμένα. Απευθύνομαι στα 2,5εκ που έφυγαν από το 2012 και μετά. Η ΝΔ βρίσκεται σε καθίζηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ διαλύεται στις οθόνες. Πρέπει να πούμε πράγματα για τις προκλήσεις της νέας εποχής. Ζητώ ενότητα για την επόμενη μέρα. Ψηφίστε όποιον θέλετε αλλά ελάτε να ψηφίσετε.

Χάρης Δούκας: Τώρα κρίνεται αν θα δοθεί μια νέα ορμή. Χρειαζόμαστε συμμετοχή και ενότητα. Θέλουμε να κάνουμε την υπέρβαση; Θέλουμε το ΠΑΣΟΚ να νικήσει ή να ένα μικρό φοβικό ΠΑΣΟΚ; Στέκομαι μπροστά σας γιατί πολλά πρέπει να αλλάξουν. Πιστεύω βαθιά στην αξιοσύνη των Ελλήνων και στην ιστορία της παράταξης. Πάμε για μία έφοδο στο μέλλον. Εχουμε απέναντί μας ένα σύστημα εξουσίας.

Μιχάλης Κατρίνης: Οταν το 1974 ο Αντρέας χαρακρήριε το ΠΑΣΟΚ κίνημα απέδειξε ότι οι μεγάλες αλλαγές γίνονται με ρήξεις. Αυτό χρειαζόμαστε και τώρα. Απευθύνομαι σε σας που δώσατε τις μεγάλες μάχες και περάσατε τις μεγάλες δυσκολίες. Είμαι εδώ με δύναμη και πίστη για τη μεγάλη παράταξη. Σας ζητώ να στηρίξετε ένα καθαρό πρόσωπο, μια καθαρή πρόταση.

ΠΑΣΟΚ: Επόμενη μέρα, η τελευταία θεματική του debate

Η πιο κρίσιμη ενότητα του debate. Σε αυτή αναμένεται να γίνουν αρκετές ερωτήσεις και διάλογος ανάμεσα στους 6.

Μιχάλης Κατρίνης (μπορεί το ΠΑΣΟΚ να συνεργαστεί;): Το ΠΑΣΟΚ και το λέω ανοιχτά γιατί έχω ιδρώσει τη φανέλα, πρέπει να κάνει μεγάλη παράταξη από τη βάση. Να ενώσει και να συνθέσει μια παράταξη που θα μπορεί να κερδίσει τον κ. Μητσοτάκη, ευρύτερη του ΠΑΣΟΚ. Δεν έχω απεμπλήσει ποτέ τα ιδανικά της παράταξης και το έχω υπηρετήσει σε θέσεις ευθύνης. 

Είμαι ο μόνος που λέει ότι το ΠΑΣΟΚ πρεπει να πάρει την πρωτοβουλία για μια μεγάλη παράταξη που θα οικοδομηθεί από τη βάση. Μια παράταξη με λογική ΠΑΣΟΚ, αλλά ευρύτερη του ΠΑΣΟΚ. Υπάρχουν κοινωνικές δυνάμεις που είναι εγκλωβισμένοι στα άλλα προοδευτικά κόμματα.

Νίκος Ανδρουλάκης: Έχουμε μήνες μπροστά μας για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Είναι κρίσιμο ποιος θα είναι και τις αλλαγές χρειαζόμαστε για να έχουμε αντίβαρα. Αυτή τη στιγμή έχουμε πανίσχυρο πρωθυπουργό που ελέγχει τα πάντα. Να γίνουμε κανονικό κράτος, να μη σηκώνει το τηλέφωνο ο πρωθυπουργός και να κάνει ότι θέλει στη Δικαιοσύνη. 

-Ένταση και διακοπή από τη Νάντια Γιαννακοπούλου-

Την πρόταση μομφής την έκανα για τους 57 νεκρούς, όχι για ένα πρωτοσέλιδο όπως με κατηγόρησε η κα Γιαννακοπούλου.

Ανδρουλάκης: Όχι! Έκανα πρόταση δυσπιστίας για 57 νεκρούς.

Γιαννακοπούλου: Όφειλες να το κάνεις μετά τη συγκάλυψη της Εξεταστικής.

Ανδρουλάκης: Η πρόταση δυσπιστίας ήταν όχι για ένα πρωτοσέλιδο αλλά για μια τραγωδία.

Ερωτηση Χάρη Δούκα σε Νίκο Ανδρουλάκη

Κινητοποίησες τους 270.000 που μας τίμησαν το 2021; ρώτησε ο Χάρης Δούκας τον Νίκο Ανδρουλάκη.

- Χάραξα μια στρατηγική που είχε χαραχθεί εκ των προτέρων από την Φώφη Γεννηματά για πολιτική αυτονομία. Επένδυσα στην ανανέωση, το ΠΑΣΟΚ ήταν γηρασμένο κόμμα και μου κάνει εντύπωση πώς ρωτάς εσύ ο πιο ευνοημένος, που αν δεν σου είχα κάνει πρόταση δεν θα είχες εκλεγεί δήμαρχος.

Δούκας: Εχω παλέψει, δεν μου αρέσει η λέξη ευνοημένος. Το βράδυ των εκλογών εμφανίστηκες ικανοποιημένος

Ανδρουλάκης: Μόνο την Εύα Καϊλή έχω διαγράψει. Στην πορεία βάλαμε υψηλούς στόχους. Κερδίσαμε δύο περιφέρειες και 108 δήμους.

Γιαννακοπούλου σε Ανδρουλάκη: Πώς θα πείσεις 2 εκατ. ψηφοφόρους που πήγαν στην αποχή να μας ψηφίσουν;

Το ΠΑΣΟΚ πριν από λίγα χρόνια δεν μπορούσε να μοιράσει φυλλάδιο σε λαϊκή των Εξαρχείων, τώρα μας ακούει η κοινωνία. Διορθώνοντας λάθη και με πιο επιθετική επικοινωνιακή πολιτική μπορούμε να αναμετρηθούμε με τη ΝΔ, απάντησε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Παύλος Γερουλάνος: Έχουμε δύο νίκες προέδρων, Ανδρουλάκη και Κασσελάκη, που δεν ήταν βουλευτές. Η εμπειρία αυτή δείχνει ότι ο πρόεδρος πρεπει να είναι στη βουλή για να δίνει τις μάχες.  Τα ποσοστά μετά τη νίκη του Ανδρουλάκη αυξήθηκαν αλλά εν συνεχεία εξατμίστηκαν. Γιατί έλειπε ο αρχηγός από τη Βουλή. Ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε κομμάτια από αυτό. Αρα έχω αναθεωρήσει. Να εκλέξουμε αρχηγό μέσα από τη Βουλή. Τα κόμματα μπορούν να κάνουν και λάθη που πρεπει να τα διορθώνεις. Το ΠΑΣΟΚ έχει μακράν το καλύτερο ιοοζύγιο σωστών κινήσεων και λαθών. Οι πρώην πρωθυπουργού πρέπει να αξιοποιούνται, ιδιαίτερα στα θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Νάντια Γιαννακοπούλου: Ο κάθε υποψήφιος βάζει υποψηφιότητα για να είναι στο δεύτερο γύρο. Θα σας απαντήσω στις 7/10. Η μάλλον δεν θα σας απαντήσω καθόλου. Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ παραμένει αμετανόητη. Θέλουμε να εκφράσουμε το παλμό της κοινωνίας αλλά δεν λειτουργούν τα όργανα. Τα οργανα δεν έχουν λειτουργήσει. Πόσες φορές λειτούργησαν. Πώς τελικά πάρθηκε η απόφαση για τα μη κρατικά; Να αλλάξουμε εμείς για να αλλάξουμε τη χώρα. 

Όλο αυτό που γίνεται εδώ γίνεται γιατί εγώ τόλμησα το βράδυ των εκλογών. Γιατί έβρεχε ψηφοφόρους και εμείς κρατούσαμε ομπρέλα. Αν ο κ. Ανδρουλάκης επανεκλεγεί θα είμαι στην πρώτη γραμμή.

Άννα Διαμαντοπούλου: Το ΠΑΣΟΚ θα προχωρήσει αυτοδύναμο. Αυτό θα κάνει και τώρα. Πρέπει να μιλήσει για τη νέα εποχή. Θα είμαστε πρώτο κόμμα και θα ερωτηθούν οι άλλοι τι θα κάνουν, όχι εμείς. Τι να συζητήσουμε για το ΣΥΡΙΖΑ; Η ΝΔ είναι ο αντίπαλος πόλος. Θα προχωρήσουμε όχι πολεμικά. Κάνοντας ουσιαστική κριτική βάζοντας τη δική μας πρόταση.

Ερώτηση Γερουλάνου στην Άννα Διαμαντοπούλου: Λείπεις 12 χρόνια. Ξαφνικά ήρθες πίσω έχοντας μιλήσεις για το ΠΑΣΟΚ και έχοντας πονέσει εμάς. Πώς να σε ακολουθήσουμε σε μια νέα εποχή.

Άννα Διαμαντοπούλου: Δεν βλέπω να έχει πονέσει κόσμος. Οποιον ρωτήσεις θα σου πούνε είμαι ΠΑΣΟΚ.

Επιμένει ο Παύλος Γερουλάνος: Πού ήσουν; Εμείς δίναμε μάχες. Τρεις εκλογές

Άννα Διαμαντοπούλου: Η πιο σημαντική μάχη μας ήταν το 2009-2012. Τότε είπα ας βγούνε άλλοι άνθρωποι μπροστά. Έμεινα στην παράταξη. Είπα όχι στην κομματική ζωή. Ήμουν μέσα στην παράταξη.

Χάρης Δούκας: Ο Χ. Δούκας επανέρχεται στον χαρακτηρισμό «ευνοημένος» που εισέπραξε νωρίτερα από τον Ν. Ανδρουλάκη: Να μη θολώνουμε το μήνυμα της παράταξης. Η κυβέρνηση είναι εξαιρετικά εκδικητική μαζί μου. Εδωσα τη μάχη όταν οι άλλοι κρύφθηκαν. Και το ξέρεις καλά.

Ανδρουλάκης: Πως θα χωρέσεις τα δύο καρπούζια σε μία μασχάλη;

Δούκας: Υπάρχει ευρωπαίκό κεκτημένο. Ναι μπορεί να γίνει. Δεν είναι δα και τόσο κακό. Στον Καμίνη δεν έβαλες ποτέ θέμα.

Ανδρουλάκης: Ο κ. Καμίνης βρισκόταν στο τέλος της θητείας του. Δεν είσαι Μιτεράν και ευτυχώς δεν είσαι Ερντογάν.

Δούκας: Κάναμε μία μεγάλη προσπάθεια να τιμήσουμε την ψήφο. Ηταν απρέπεια αυτό που είπες για τον Ερντογάν.

Ερώτηση Κατρίνη σε Δούκα για το είναι και δήμαρχος

Δούκας: Ήσουν πρόεδρος στην ΚΟ και δεν τα έθεσες έτσι παθιασμένα. Λέω ότι το εγώ τελείωσε, το εμείς κάνει τη διαφορά. Θα συνδιαμορφώσουμε μια νέα συνθήκη.

Κατρίνης: Φοβάμαι ότι δεν έχεις επίγνωση του ρόλου και των απαιτήσεων που έχει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Δούκας: Λέω πάντα την αλήθεια. Είχε το ΠΑΣΟΚ 7% στην Α' Αθήνας, την πρώτη Κυριακή πήραμε 14% και τη δεύτερη κερδίσαμε.

5η ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

Πρώτη ερώτηση

Ο Χάρης Δούκας σε ερώτηση για τη θερμοκρασία στην Αθήνα: Είπα να πέσει η αισθητή θερμοκρασία. 25.000 δέντρα στην πενταετία. Φέτος 5.000 δέντρα θα φυτέξουμε. Ηδη φυτέψαμε 2.500. Η ΔΕΗ δεν πρέπει να ξεχνάει το «Δ». Να κρατάει τις τιμές χαμηλά. Σταθερά τιμολόγια για τα επόμενα δύο χρόνια. Ο Ντράγκι μιλά για φθηνή ενέργεια με κύριο άξονα τις δημόσιες υπηρεσίες.

Δεύτερη ερώτηση

Μιχάλης Κατρίνης: Η πράσινη μετάβαση δεν πρέπει να εξυπηρετεί τα μεγάλα συμφέροντα και να κοστίζει τους πολιτες. Γιατί να μην έχουμε δημόσια επιχείρηση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειεας;

Τρίτη ερώτηση

Νίκος Ανδρουλάκης: Στην ενέργεια οι ισχυροί έγιναν πανίσχυροι. Στην Ευρώπη πρώτα ΑΠΕ έχουν οι αγρότες, οι συνεταιρισμοί. Ο κ. Μητσοτάκης είναι τροχονόμος μεγάλων συμφερόντων. Η Τράπεζα της Ελλάδας μιλά για ολιγοπώλια όχι μόνο εγώ. Στην ενέργεια οι ισχυροί έγιναν ακόμη ισχυρότεροι. Στην Ευρώπη οι ανανεώσιμες πηγές δεν δίνονται σε μεγάλες εταιρίες. Ο κ. Μητσοτάκης φορολόγησε πολύ χαμηλά τα υπεκέρδη. Δεν έβαλε πλαφόν στη λιανική. Εχουμε και τεράστια εξάρτηση από το φυσικό αέριο. 

Τέταρτη ερώτηση

Παύλος Γερουλάνος: Άλλη η προσέγγιση στην πρόληψη και άλλη η αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. Είναι πολύ καλό παράδειγμα των δήμων στον Υμηττό που παρακολουθούν το δάσος και επεμβαίνουν στις πυρκαγιές εν τη γενέσει τους. Το κεντρικό κράτος μοιράζει αρμοδιότητες αλλά όχι την εξουσία. Το κράτος δεν κάνει προετοιμασία όταν πρέπει και ρίχνει τις ευθύνες σε άλλους.

Ερώτηση Δούκα στον Παύλο Γερουλάνο για τα μεγάλα ακίνητα και τις πολυκατοικίες που χτίζονται

Παύλος Γερουλάνος: Πρέπει να προστατεύεται η Αθήνα και η Ακρόπολη. Η οικοδόμηση πολύ υψηλών κτιρίων στο Κέντρο είναι λάθος. Η Ακρόπολη πρέπει να προστατεύεται

Για τη Βασ. Όλγας: Η ιδέα ότα τα δύο πάρκα θα γίνουν ένα και μπορούμε να καταφέρουμε και ήπια κυκλοφορία τότε ναι, αλλά να δώσουμε την ευκαιρία να αξιολογηθεί ο αρχαιολογικός χώρος που βρίσκεται από κάτω. H Bασίλισσης Ολγας είναι ενδιαφέρουσα περίπτωση. Η ιδέα ότι δύο πάρκα να γίνουν ένα μου αρέσει πολύ. Προτεραιότητα όμως να δοθεί αξιολόγηση του αρχαιολογικού χώρου που βρίσκεται από κάτω.

Πέμπτη ερώτηση

Νάντια Γιαννακοπούλου: Μιλάω με ονοματεπώνυμα. Σε καμία περίπτωση δεν είναι η Νάντια απέναντι στο Νίκο Ανδρουλάκη. Έχω διαφορετικές θέσεις σε μια σειρά από ζητήματα. Το ΠΑΣΟΚ δεν λειτούργησε ως σιωπητήριο ιδεών. Για τα συμφέροντα μιλάω με ονοματεπώνυμα, είπε η Νάντια Γιαννακοπούλου και πρόσθεσε ότι «γι' αυτό με έχουν εξαφανίσει όπως ο Στάλιν τον Τρότσκι». Το Mega, το Βήμα, τα Νέα. Δεν είναι η Νάντια απέναντι στον Νίκο Ανδρουλάκη, είπε.

Εκτη ερώτηση

Άννα Διαμαντοπούλου: Είμαστε από τις λίγες χώρες που δεν έχουμε καταθέσει σχέδιο για το νερό, αντιπλημμυρική προστασία δεν υπάρχει. Να κάνουμε έστω στον Εβρο, την Εύβοια, τη θεσσαλία μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα.

4η ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΡΑΤΟΣ

Πρώτη ερώτηση

Η Άννα Διαμαντοπούλου για τις υποκλοπές και τα Τέμπη: Υπήρξε η αντίδρασή μου άμεσα με ανάρτησή μου τον Αύγουστο. Μιλάω για μείζον εθνικό σκάνδαλο. Τελειώνω λέγοντας ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης. Το δεύτερο που είπα είναι ότι πρέπει να περιμένουμε τη Δικαιοσύνη για τις ευθύνες. Τι συνέβη. Έχουμε στην πορεία χειραγώγηση θεσμών. Το ίδιο συνέβη και στα Τέμπη. 

Ο κ. Ανδρουλάκης με ερώτηση στην κ. Διαμαντοπούλου: Σε συνέντευξή στις 9 Νοεμβρίου είπε ότι ο κακώς βάλλεται ο πρωθυπουργός για τις υποκλοπές.

«Όλα αυτά βγήκαν το διαδίκτυο και κόβονται κομμάτια. Σε 11 συνεντεύξεις μου έχω πει ότι είναι απαράδεκτο να παρακολουθούν αρχηγό αντιπολίτευσης» τόνισε η κ. Διαμαντοπούλου.

Ο Χάρης Δούκας στη κ. Διαμαντοπούλου για τα Τέμπη. 

«Για το έγκλημα των Τεμπών υπάρχουν πολλές δικές μου τοποθετήσεις. Οι παθογένειες του ΟΣΕ είναι πολλά χρόνια τώρα. Από τη συγκεκριμένη κυβέρνηση δεν έγινε το παραμικρό».

Ο Μιχάλης Κατρίνης στην Άννα Διαμαντοπούλου για Τέμπη και για δήλωση του 2019 για την κυβέρνηση.

«Κάνεις πάρα πολύ μεγάλο λάθος. Έχω κάνει δηλώσεις για το πως πρέπει η κυβέρνηση να αποδώσει ευθύνες στον υπουργό και αλλού. Δεν είναι δυνατόν να μην βρήκατε αυτές τις απόψεις μου», ανέφερε η Άννα Διαμαντοπούλου.

Τόνισε ότι ο κ. Κατρίνης διαστρεβλώνει τις θέσεις της σε όλη την προεκλογική περίοδο.

Δεύτερη ερώτηση

Χάρης Δούκας: Έπρεπε να υπερψηφίσουμε το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο

Ερώτηση Διαμαντοπούλου σε Δούκα για το Δήμο και τη συνεργασία.

«Ήμουν ΠΑΣΟΚ και δεν έφυγα ποτέ. Εγώ κάνω μέτωπο με τις ιδιωτικοποιήσεις» τόνισε ο κ. Δούκας.

Διαμαντοπούλου: Στο δήμο υπάρχουν απόψεις δικές σου, που δεν είναι ΠΑΣΟΚ. Αυτή η προσέγγιση έχει να κάνει με τη συνεργασία αυτή ή είναι δικές σου απόψεις;

Δούκας: Είναι θέσεις ΠΑΣΟΚ, ήμουν γραμματέας στον τομέα Ενέργειας, όταν εσύ δεν ήσουν στο ΠΑΣΟΚ, και οι άνθρωποι στα Εξάρχεια, για το μετρό, έχουν δικαίωμα στο δημόσιο χώρο.

Τρίτη ερώτηση

Μιχάλης Κατρίνης: Θεωρώ αντιδεοντολογικό (αναφερόμενος στον κ. Κουβαρά) να με ρωτάτε για τη στάση μου στον δεύτερο γύρο. Πιστεύω στην κονοβουλευτική δημοκρατία και όχι στη μιντιακή δημοκρατία. Η θέση του προέδρου της ΚΟ είναι σημαντική όταν δίνεις μάχες και όχι όταν απλώς παρίστασαι.

Ένταση με τον κ. Κουβαρά. Ο κ. Κατρίνης τον κάλεσε να ρωτήσει όλους τι θα κάνουν στον δεύτερο γύρο....

Κατρίνης: Θεωρώ να είναι αντιδεοντολογικό να με ρωτάτε τι θα γίνει στο 2ο γύρο. 

Κουβαράς: Δε θεωρώ αντιδεοντολικό να κάνουμε υπόθεση ότι στον 2ο γύρο θα είναι δύο.

Κατρίνης: Να ρωτήσετε όλους τους υποψηφίους

Κουβαράς: Το ποιους θα ρωτήσω είναι δικαίωμά μου

Τέταρτη ερώτηση

Νίκος Ανδρουλάκης: Θα πάρουμε πρωτοβουλία για τα αλλάξει ο τρόπος επιλογής της ηγεσίας της δικαιοσύνης Η θέση μας για τις σχέσεις κράτους- εκκλησίας είναι πάγια, είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης. Παρακμάζουν οι θεσμοί, το 2024 κινδυνεύουμε από θεσμική χρεοκοπία, είπε. Θα πάρουμε πρωτοβουλία να αλλάξει ο τρόπος επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης.

Πέμπτη ερώτηση

Παύλος Γερουλάνος: Δεν θα έκανα τίποτα διαφορετικό από όσα έκανε ο Νίκος Ανδρουλάκης στις υποκλοπές. Οι υποκλοπές δείχνουν ότι ο πρωθυπουργός δεν σέβεται τη δημοκρατία και τους θεσμούς. Επικοινωνιακά ήταν λάθος ότι δώσαμε την εντύπωση ότι ασχολούμαστε μόνο για τις υποκλοπές, ενώ κάναμε πολύ σημαντική δουλειά στο πρόγραμμα.

Εκτη ερώτηση

Νάντια Γιαννακοπούλου: Ό,τι αποφασίζει η ΚΟ εγώ πάντα το έχω ακολουθήσει. Εγώ υπερασπίστηκα τον κ. Ανδρουλάκη απέναντι στη χυδαία επίθεση που δέχθηκε. Για τις υποκλοπές εγώ θα κατέθετα πρόταση μομφής μετά το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής για τα Τέμπη, όχι μετά το δημοσίευμα του Βήματος.

3η ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρώτη ερώτηση

Η Νάντια Γιαννακοπούλου αναφέρθηκε πρώτα στο Νίκο Ανδρουλάκη που είπε ότι πρέπει να υπερασπιστεί το ΠΑΣΟΚ. «Τι εννοείτε; Από ποιον να υπερασπιστείτε το ΠΑΣΟΚ; Από τους υποψηφίους για Προέδρους; Βγείτε και πείτε ευθέως. Δεν πάει άλλο με τα υπονοούμενα». Απέναντι σε ποιους υπερασπίζεται ο κ. Ανδρουλάκης το ΠΑΣΟΚ; Εσείς είστε ο υπερασπιστής του ΠΑΣΟΚ; 

Για το Ισραήλ είπε ότι άμαχοι σκοτώνονται κάθε μέρα μέσα στη Γάζα. Ο πόλεμος γίνεται στη γειτονιά μας. Ναι, ήταν μία αντίδραση του Ισραήλ. Καταδικάσαμε τη Χαμάς. Ολο αυτό που συνέβη μετά έχει ξεπεράσει τα εσκαμμένα.

Δεύτερη ερώτηση

Η Άννα Διαμαντοπούλου είπε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είχε προβλήματα και πρέπει να περιφρουρήσουμε τα βασικά στοιχεία που είχε αυτή η συμφωνία.  Ο Ερντογάν έβαλε τον Μητσοτάκη με την πλάτη στον τοίχο για το ψευδοκράτος. Να υπάρξει συνάντησης Ελλάδας-Κύπρου.

Τρίτη ερώτηση

Ο Χάρης Δούκας σε ερώτηση για τα 12 ναυτικά μίλια αναφέρθηκε στην Κάσο. «Πήγαμε να ποντίσουμε καλώδιο, ήρθαν τα τουρκικά και φύγαμε άρον - άρον. Πρέπει να έχουμε ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές. Η συνθήκη στα σύνορα είναι ξεριζωμός». «Αυτό που έγινε στο Κάσο αφορούσε την Εθνική Κυριαρχία. Σαν ΠΑΣΟΚ βγάλαμε μία μόνο ανακοίνωση.Θα έπρεπε να σηκώσουμε τον κόσμο ανάποδα. Η Τουρκία μας δημιουργεί προβλήματα. Η συνθήκη στον Εβρο είναι ξεριζωμός. Η Ελλάδα πρέπει να ξεκινάει από τα σύνορά μας. Στη Χάγη πρέπει να πάμε μόνο για την ΑΟΖ».

6318016_a6e6f.jpg

Τέταρτη ερώτηση

Ο Μιχάλης Κατρίνης απάντησε: «Πρέπει το ΠΑΣΟΚ να υπερασπιστεί τον πατριωτικό χαρακτήρα του. Να βάλουμε τις κόκκινες γραμμές της εξωτερικής πολιτικής που έχουν γκριζάρει τα 5 τελευταία χρόνια. Πρέπει να επικαιροποιηθεί το αμυντικό δόγμα Ελλάδας Κύπρου. Είναι σαφές Β. Μακεδονία και Αλβανία συνδέονται με Τουκρία και πιέζουν την Ελλάδα. Η κυβέρνηση έχει πολιτική εφησυχασμού κα ενδοτισμού».

Ερώτηση Ανδρουλάκη στον κ. Κατρίνη για ευρωστρατό. «Ο ευρωστρατός είναι στόχο που δύσκολα θα επιτευχθεί λόγω ΝΑΤΟ. Πρέπει η Ευρώπη να αποκτήσει αμυντικό δόγμα όπως το ΝΑΤΟ. Θα είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να βάλουμε θέμα άρσης του βέτο στην ΕΕ λόγω της προκλητικής στάσης της Τουρκίας.».

6318029_45e15.jpg

Ο Παύλος Γερουλάνος κάνει ερώτηση στον κ. Δούκα για τη Χάγη και την ΑΟΖ. 

Χάρης Δούκας: «Για την ΑΟΖ και μόνο στη Χάγη». 

Γερουλάνος σε Δούκα: Χάρη, αν πάμε στη Χάγη μπορεί να μην έχουμε τις δικές μας επιδιώξεις πλήρως ικανοποιημένες. Αν αυτή είναι η απόφαση του δικαστηρίου τι προτείνεις;

Δούκας: Τα 12 μίλια είναι δικαιώμά μας. Η απόφαση θα είναι θετική.

Γερουλάνος: Το πιστεύεις, αλλά όλες οι αποφάσεις είναι για μείωση των ΑΟΖ

Δούκα: Υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις που δείχνουν ότι μπορούμε να κερδίσουμε

Ερώτηση Διαμαντοπούλου σε Μιχάλη Κατρίνη

«Η κυβέρνηση κάνει τη χώρα πελατη. έχω καταγγείλει την αγορά οπλικών συστημάτων χωρίς ελληνική συμμετοχή. Έχω στηρίξει την ελληνική αμυντική βιομηχανία, ενώ οι παρόντες δεν το έχουν κάνει. Η κυβέρνηση δεν πιστεύει στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία.», τόνισε ο κ. Κατρίνης.

Ερώτηση Χάρη Δούκα σε Μιχάλη Κατρίνη. Πόσες φορές συζήτησε η ΚΟ τα εθνικά θέματα και για την Κάσο.

«Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να βρει τον πατριωτικό του χαρακτήρα» τόνισε ο κ. Κατρίνης. Τα εθνικά θέματα πρέπει να τα διασφαλίζουμε. Είχα ξεκάθαρες θέσεις για τα οπλικά συστήματα και τα ελληνοτουρκικά. Εχουμε μία και μόνη διαφορά με την Τουρκία. Τα εθνικά θέματα είχε ξεκάθαρη θέση και στις αμυντικές συμφωνίες και τις προμήθειες και την Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή. Μία διαφορά μόνο η υφαλοκρηπίδα και όχι η ΑΟΖ όπως είπες. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να βρει ξανά τον πατριωτικό χαρακτήρα του, και να μην αφήνει τον πατριωτισμό στου πατριδοκάπηλους. Η κυβέρνηση έχει ενδοτική πολιτική.

6318032_5998e.jpg

6318035_e52e2.jpg

Πέμπτη ερώτηση

Ο Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε: «Όταν το ΠΑΣΟΚ έκανε κάτι και το κρύβουμε για προσωπικούς λόγους θα το λέω γιατί έχω χρέος να το πω».

«Το Ελσίνσκι ήταν μία τεράστια εθνική επιτυχία που οδήγησε στην ένταξη στην Κύπρο. Είμαστε σε άλλη εποχή και τα δεδομένα είναι άλλα. Επί της ουσίας η ευρωπαϊκή πορεία έχει παγώσει το 2017 για πολλούς λόγους. Θα μας έρθει κολλάρο η ειδική σχέση. Πρέπει να προετοιμαστούμε και να σχεδιάσουμε. Η νέα συμφωνία να μην είναι μόνο οικονομικού χαρακτήρα».

Ερώτηση Κατρίνη σε Ανδρουλάκη για το βέτο.

«Μη μπερδεύετε τα βέτο. Ο Ανδρέας Παπανδρέου μιλούσε για το ενωσιακό βέτο» ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης. Υπάρχουν δύο βετό. Το ενωσιακό δεν καταργείται. Αυτό που προτείνω για θέματα φορολογικά και κυρώσεων να μην υπάρχει βέτο. Υπάρχει διαφορά. 

Εκτη ερώτηση

Ο κ. Γερουλάνος απάντησε: «Η Ελλάδα κερδίζει επειδή είναι παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή». Η θεση της Ελλάδας είναι ξεκάθαρη. Οποιαδήποτε διαπραγματευση πρέπει να γίνει μέσω Χάγης. Η Τουρκία παίζει το χαρτί της αποσταθεροποίησης. Εμεις πρέπει να είμαστε πάντα με το διεθνές δίκαιο και να σπρώξουμε την Τουρκία να προσφύγει στη Χάγη.

Η Νάντια Γιαννακοπούλου διαπιστώνει διαφωνία στις θέσεις Κατρίνη με Ανδρουλάκη.

«Σταθερά σε όλα τα ζητήματα επαναφέρω τις θέσεις του πατριωτικού ΠΑΣΟΚ. Αυτές τις θέσεις πρέπει να έχουμε» ανέφερε ο κ. Κατρίνης. «Πάντα εξέφρασα θέσεις του ΠΑΣΟΚ. Το ζήτημα του βέτο στην ΕΕ δεν είχε τεθεί στην ΚΟ.».

2η ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ

Πρώτη ερώτηση

Ο Παύλος Γερουλάνος τόνισε ότι: «Δημογραφικό, ασφαλιστικό και κόκκινα δάνεια είναι βόμβες που θα σκάσουν στα χέρια μας. Χρειαζόμαστε αποκέντρωση στη λήψη αποφάσεων για την οικονομία. Η μετανάστευση πρέπει να γίνεται συντεταγμένα με βάση τις ανάγκες της οικονομίας».

Δεύτερη ερώτηση

Η Νάντια Γιαννακοπούλου μιλάει για τη μετανάστευση και λέει ότι «πρέπει να δούμε συνολικά το μεταναστευτικό. Χρειάζεται προστασία συνόρων με τήρηση διεθνών κανόνων. Αδιανόητα διάφορα που βλέπουμε για pushbacks. Από τη μία η Γερμανία λέει δεν θα εφαρμόζει τη Σένγκεν και από την άλλη να μας κατηγορούν για κάποιες μικρές Μαρίες. Η Ευρώπη να δει τη στάση της».

Ο Χάρης Δούκας ρωτάει τη Νάντια Γιαννακοπούλου πόσες φορές συζητήθηκαν αυτά τα θέματα στο κόμμα. «Δεν θυμάμαι τέτοια κουβέντα να έγινε στο κόμμα» απάντησε η κ. Γιαννακοπούλου.

Νέα ερώτηση Δούκα σε Νάντια Γιαννακοπούλου. «Τα παιδιά μου πάνε σε δημόσια σχολεία. Πρέπει το κόμμα να λειτουργήσει για να γίνουν συζητήσεις πάνω σε τόσο σοβαρά ζητήματα».

Ερώτηση Διαμαντοπούλου σε Νάντια Γιαννακοπούλου για μεταναστευτικό. Η Αννα Διαμαντοπούλου, σημείωσε ότι το μεταναστευτικό είναι πολύ σοβαρό ζήτημα και αφορά τις επενδύσεις στην Αφρική και συνολική πολιτική για το μεταναστευτικό. Η κ. Γιαννακοπούλου συμφώνησε με την κ. Διαμαντοπούλου.

Μιλήσανε για τη Ρόδο την οποία επισκέφθηκαν και το ζήτημα που υπάρχει με το μεταναστευτικό.

Τρίτη Ερώτηση

Η Άννα Διαμαντοπούλου απαντάει για την ψήφο των νέων. «Ποτέ στην πολιτική να μη θεωρείς πλεονέκτημα τη νεότητα και την ωραιότητα» είπε αναφερόμενη στον Στέφανο Κασσελάκη. Τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να δει τους νέους μέσα από την τεχνητή νοημοσύνη, το στεγαστικό. «Ο κ. Κασσελάκης είχε διαφορετικά χαρακτηριστικά που προσέλκυαν τους νέους. Η αντισυστηματικότητα και η διαφορετικότητα.Οι νέοι μας όπως πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ έτσι έφυγαν. Πρέπει να αλλάξουμε τη γλώσσα μας, που είναι ξύλινη».

Τέταρτη ερώτηση

Ο Χάρης Δούκας για επίδομα ανεργίας. «Η επιδοματική προσέγγιση είναι λάθος. Περιμένουν έναν επίδομα και όταν τους το δίνουν πρέπει να χειροκροτάμε. Χρειάζεται ανακατεύθυνση στο παραγωγικό μοντέλο. Να ενισχύσουμε νέες καλές θέσεις εργασίας. Φτιάχονται μεγάλα κτίρια στο Ελληνικό. Το 10% θα δοθεί για νέα παιδιά, φοιτητές; Στο εξωτερικό το 10% των μεγάλων κτιρίων περνάει στο κράτος για κοινωνικές κατοικίες».

Πέμπτη ερώτηση

Ο Μιχάλης Κατρίνης απάντησε «Το κοινωνικό κράτος απέκτησε σάρκα και οστά στη δεκαετία του 80 με το ΕΣΥ. Το πρότυπο είναι επικαιροποιημένο το κοινωνικό κράτος της δεκαετίας του '80. Τα πιο μεγάλο αίτημα των πολιτών είναι η αναβάθμιση του ΕΣΥ.».

Εκτη ερώτηση

Ο Νίκος Ανδρουλάκης σχολίασε ότι πρέπει να υπερασπιστεί το ΠΑΣΟΚ από αυτά που ακούστηκαν. Τόνισε ότι έχει πολιτική για το μεταναστευτικό και έγιναν δράσεις στο κέντρο της Αθήνας. Αν είναι γερασμένο το ΠΑΣΟΚ είπε ότι τριπλασίασε τα ποσοστά του.

Για τα όρια ηλικίας απάντησε ότι πρέπει να επενδύσουμε στην εργασία.

Ερώτηση από Άννα Διαμαντοπούλου για αποτυχίες ΝΔ στην Παιδεία και γιατί δεν πήγε στη Βουλή το σχέδιο Διαμαντοπούλου. Ο κ. Ανδρουλάκης απάντησε ότι στηρίξαμε τη μεταρρύθμιση που έγινε από εσένα προσωπικά και από το ΠΑΣΟΚ.

Η Άννα Διαμαντοπούλου επανήλθε λέγοντας ότι το ΠΑΣΟΚ έφερε το νέο σχολείο, την ψηφιακή εποχή, τα Τεχνικά Λύκεια. Ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει σχέδιο.

1η ΕΝΟΤΗΤΑ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρώτη ερώτηση 

Νίκος Ανδρουλάκης για κόκκινα δάνεια: «Είναι τζούσι το θέμα. Εχουμε καταθέσει πρόταση νόμου πολλούς μήνες πριν από τους 11. Και καταθέσαμε και τροπολογίες σήμερα. Να δούμε αν είναι 11 είναι υποκριτές. Οι προτάσεις μας είναι συγκεκριμένες. Οι 11 βγήκαν απέναντι στον Μητσοτάκη. Εμείς καταθέσαμε εδώ και καιρό σχετική πρόταση. Και καλούμε τους 11 αν δεν θέλουν να είναι υποκριτές να ψηφίσουν την πρότασή μας την Πέμπτη.».

Ο Παύλος Γερουλάνος έκανε την πρώτη ερώτηση για τα κόκκινα δάνεια στον Νίκο Ανδρουλάκη.«Πρόσφατα πρότεινα το δανειολόγιο για να εξασφαλίζεται η διαφάνεια των δανείων. Θα το υιοθετήσει το ΠΑΣΟΚ;» Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απάντησε «Είναι ήδη στο πρόγραμμά μας». 

«Το δανειολόγιο είναι κάτι περισσότερο από αυτό. Έχει όλο το ιστορικό του δανείου για να μπορεί ο δανειολήπτης να το παρακολουθεί» ανταπάντησε ο κ. Γερουλάνος.

Δεύτερη ερώτηση

Ο Παύλος Γερουλάνος απάντησε: «Το φορολογικό σύστημα στην Ελλάδα είναι πολύ άδικο. Φορολογούμε το επάγγελμα και όχι το εισόδημα. Το κράτος δεν κάνει τους απαραίτητους ψηφιακούς ελέγχους για τη φοροδιαφυγή. Για να μειωθούν οι φόροι πρέπει να μαζευτούν οι ήδη υπάρχοντες φόροι».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης έκανε ερώτηση στον Παύλο Γερουλάνο γιατί δεν κατέθεσε νωρίτερα τις θέσεις του για το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ.

«Το πρόγραμμά μου το είχα καταθέσεις πριν 7 χρόνια και το επικαιροποιώ έκτοτε. Τα πράγματα εξελίσσσονται και γι'αυυό έβαλα την πρόταση για το δανειολόγιο» απάντησε ο κ. Γερουλάνος.

Παρέμβαση Διαμαντοπούλου με ερώτηση στον Παύλο Γερουλάνο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

«Έχω καταθέσει την πρόταση για την ίδρυση μικροπιστωτικών ιδρυμάτων για την ενίσχυση τις μικρομεσαίες επιχεριήσεις. Λέω όχι στις συγχωνεύσες που προτείνει οκ. Μητσοτάκης» τόνισε ο κ. Γερουλάνος. «Ο κ. Μητστοάκης επέλεξε τα χρήματα της ΕΕ να πηγαίνουν μόνο στους μεγάλους και όχι στις μκρομεσαίες επιχειρήσεις».

Τρίτη ερώτηση

Η Νάντια Γιαννακοπούλου απάντησε «το όραμά μου είναι η χώρα μας να αποκτήσει ένα νέο μοντέλο και η Ελλάδα να είναι Διεθνές Κέντρο Παιδείας». Αναμένω να δω τι θα συμβεί. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να ελέγχει. Αυτό συμβαίνει σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες στον κόσμο. Το κάνουν η Βουλγαρία και η Κύπρος. Για τη χώρα μπορεί να είναι ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Ενα κέντρο παιδείας να προσελκύει φοιτητές από όλον τον κόσμο.

Τέταρτη ερώτηση

Ερώτηση σε Διαμαντοπούλου για την τεκμαρτή φορολόγηση. «Ηταν ισοπεδωτικό το μέτρο. Χρειάζεται μεταρρύθμιση αλλά είναι εξωφρενικό να αντιμετωπίζουμε όλους με τους ίδους τρόπους. Εχει σημασία ποιους θέλει να ενισχύσεις. Η κυβέρνηση οδηγεί σε κλείσιμο τις μικρές επιχειρήσεις. Το φορολογικό μας σύστημα αλλάζει συνέχεια και αυτό είναι ανέκδοτο», τόνισε.

Πέμπτη ερώτηση

Ο Χάρης Δούκας σχολίασε τον διάλογο Ανδρουλάκη και Γερουλάνο λέγοντας ότι αυτά που είπαν έπρεπε να τα πούνε στην ΚΟ του κόμματος. Για τα Πανεπιστήμια μίλησε για εξαγορά ιδιωτικών σχολείων από funds. «Να πούμε για τα μπόνους που δίνουν οι τράπεζες και τις έχουμε κεφαλαιοποιήσει εμείς που έχουμε φόρο 30-40%, ενώ τα μερίσματα έχουν 5%».

«Με 5% ή 12% φορολογούνται τα υπερκέρδη ανάλογα αν είναι μέρισμα ή μπόνους» είπε ο κ. Δούκας.

Η Νάντια Γιαννακοπούλου ρωτάει τον κ. Δούκα για τα funds που μπαίνουν στα σχολεία. «Έχει δίκιο η Νάντια. Υπάρχει ζούγκλα στην εκπαίδευση. Μπήκε η ιστορία που τα μη κερδοσκοπικά έγιναν FUNDS» απάντησε ο κ. Δούκας.

Η Νάντια Γιαννακοπούλου επανήλθε για τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια. Ο κ. Δούκας τόνισε ότι πρέπει να γίνει αναθεώρηση του άρθρου 16 για να μπούνε όροι. Γιατί έρχονται Funds και όχι πανεπιστήμια.

Εκτη ερώτηση

Ο Μιχάλης Κατρίνης τόνισε ότι είναι πολύ μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα η στέγη. «Προτείνω οργανισμό εργατικής κατοικίας που θα αξιοποιήσει τα ακίνητα του Δημοσίου», τόνισε.

Εξι θεματικές ενότητες.

  • Οικονομία-Ανάπτυξη
  • Κοινωνικό κράτος-Νέα γενιά-Δημογραφικό
  • Εξωτερική πολιτική-Άμυνα- Ευρωπαϊκή Ένωση
  • Κράτος-Θεσμοί-Αυτοδιοίκηση
  • Κλιματική κρίση-Πολιτική προστασία-Ενεργειακή μετάβαση
  • ΠΑΣΟΚ: Επόμενη μέρα

Η διάρκεια κάθε δημοσιογραφικής ερώτησης, σε ό,τι αφορά τις έξι ενότητες, δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 30” και η διάρκεια κάθε απάντησης τα 90”.

 

 

6317983_72b30.jpg

6317984_3ac97.jpg

Οι Απόστολος Μαγγηριάδης και Γιώργος Κουβαράς έχουν τη δυνατότητα υποβολής συνολικά 6 follow up ερωτήσεων ο καθένας στους έξι υποψηφίους. Κάθε ερώτηση δεν πρέπει να ξεπερνά τα 15” και κάθε απάντηση τα 30”.

Κάθε υποψήφια-ιος έχει τη δυνατότητα 5 φορές -κατά τη διάρκεια της τηλεμαχίας- υποβολής ερωτήσεων, τοποθέτησης, αλλά και σχολίου σε διαφορετικό κάθε φορά συνυποψήφιό του, αλλά και σε διαφορετική ενότητα.

Η υποβληθείσα ερώτηση, όπως και η απάντηση, δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 30”. Την ίδια χρονική διάρκεια πρέπει να έχουν οι επανατοποθετήσεις, αλλά και οι ανταπαντήσεις.

Δείτε εδώ τις δηλώσεις πριν το debate