Πολιτική

Συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν: Στο επίκεντρο το μεταναστευτικό - Επόμενο τετ α τετ στην Άγκυρα τον Ιανουάριο του 2025

Συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν: Στο επίκεντρο το μεταναστευτικό - Επόμενο τετ α τετ στην Άγκυρα τον Ιανουάριο του 2025
Μετά την πρόκληση Ερντογάν για το Κυπριακό – Τι λένε οι δύο πλευρές για τη συνάντηση.

Το μεταναστευτικό βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη Νέα Υόρκη.

Η συνάντηση έγινε μετά την πρόκληση του Τούρκου προέδρου από το βήμα της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ. Ο Ερντογάν στην ομιλία του κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει το ψευδοκράτος ως Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου και να αναπτυχθούν διπλωματικές, πολιτικές και οικονομικές σχέσεις.

Ακόμα, μεταξύ άλλων ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι δείχνουν ειλικρινή πρόθεση για μια δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι δύο ηγέτες ανέθεσαν στους υπουργούς Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν, να ξεκινήσουν την προετοιμασία για τη σύγκληση του επόμενου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας- Τουρκίας, που θα πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα τον Ιανουάριο του 2025, στη βάση της Διακήρυξης των Αθηνών.

Στις συνομιλίες, που κράτησαν 30 λεπτά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «έκαναν επισκόπηση της προόδου στον πολιτικό διάλογο και στη θετική ατζέντα. Συμφώνησαν να εντατικοποιήσουν τη συνεργασία στο μεταναστευτικό το επόμενο διάστημα για την εξάρθρωση των δικτύων των διακινητών που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές», σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου.

Τι λέει η Άγκυρα για τη συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν

Από την πλευρά της, η τουρκική προεδρία αναφέρει ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν τις διμερείς σχέσεις, περιφερειακά και παγκόσμια ζητήματα.

«Δηλώνοντας ότι η Τουρκία και η Ελλάδα μπορούν να προχωρήσουν με σίγουρα βήματα προς το μέλλον στη βάση της καλής γειτονίας, ο πρόεδρος Ερντογάν επεσήμανε ότι η ενίσχυση του διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών και οι ενέργειες σύμφωνα με τη διατύπωση και το πνεύμα της Διακήρυξης των Αθηνών θα ωφελήσουν και τις δύο χώρες», αναφέρει η ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.

Παράλληλα, ο Ερντογάν «τόνισε ότι οι επιθέσεις του Ισραήλ σε διάφορες περιοχές, ιδιαίτερα στη Γάζα, βάζουν στο στόχαστρο αθώους πολίτες καθώς και την ειρήνη της περιοχής», ενώ συμπλήρωσε ότι «υπάρχει κίνδυνος επέκτασης της κρίσης στην περιοχή» και πως «είναι σημαντικό να ασκηθεί πίεση στο Ισραήλ» προκειμένου να διασφαλιστεί η ανεμπόδιστη παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας στον θύλακα.

{https://x.com/Communications/status/1838627244194882006}