Πολιτική

Debate ΠΑΣΟΚ: Πρώτη «κόντρα» το δανειολόγιο - Η ερώτηση Γερουλάνου και η απάντηση Ανδρουλάκη

Debate ΠΑΣΟΚ: Πρώτη «κόντρα» το δανειολόγιο - Η ερώτηση Γερουλάνου και η απάντηση Ανδρουλάκη Φωτογραφία: INTIME/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ
Ο διάλογος μεταξύ των δύο εκ των υποψηφίων για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ.

Μόλις ξεκίνησε το debate του ΠΑΣΟΚ έγινε και η πρώτη «κόντρα» με ερώτηση από έναν υποψήφιο στον άλλον.

Την αρχή έκανε ο Παύλος Γερουλάνος, ο οποίος ρώτησε τον Νίκο Ανδρουλάκη για το δανειολόγιο που πρότεινε ο ίδιος, για τη διαφάνεια των δανείων. «Είναι μέτρο που το ΠΑΣΟΚ θα το υιοθετούσε; Αν ναι, γιατί δεν το πρότεινε νωρίτερα;», ήταν η ερώτησή του.

«Το διάβασα το μέτρο που προτείνεις, είναι ήδη στο πρόγραμμά μας όπου γράφουμε το εξής: “οι εταιρείες υποχρεούνται να παρέχουν και αναλυτική κίνηση της εξέλιξης της οφειλής, των επιτοκίων και των χρεώσεων, ώστε οι δανειολήπτες να είναι σε θέση να ελέγχουν και να αμφισβητούν το ύψος της πραγματικής οφειλής και με αυτό τον τρόπο να διασφαλίζεται η διαφάνεια στις συζητήσεις για τη ρύθμιση”», του απάντησε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

«Το δανειολόγιο είναι πολύ περισσότερο από αυτό. Αυτό το έχουμε συζητήσει και είναι σημαντικό. Το δανειολόγιο υποχρεώνει την τράπεζα να έχει το ιστορικό του δανείου ώστε να μπορεί ο δανειολήπτης να διαπραγματευτεί με σοβαρούς όρους. Μια σειρά από θέματα που αν δεν μπουν στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ, η πρότασή μας θα είναι ελλειμματική», επέμεινε ο Παύλος Γερουλάνος.

«Ουσιαστικά η πρόταση λέει να μπορεί να παρακολουθήσει ο δανειολήπτης το χρέος του με διαφάνεια. Αυτό είναι ήδη στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ», αποκρίθηκε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

«Είχαμε την τύχη ο άνθρωπος που συνέταξε τον νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας του 2010 να είναι γενικός γραμματέας ιδιωτικού χρέους του ΠΑΣΟΚ. Οπότε σε αυτά τα θέματα έγινε πάρα πολύ σοβαρή και τεκμηριωμένη δουλειά και στο κόμμα και στη Βουλή», συμπλήρωσε.