Πολιτική

Debate ΠΑΣΟΚ: Άναψαν τα «αίματα» για βέτο, Τουρκία, ελληνοτουρκικά

Debate ΠΑΣΟΚ: Άναψαν τα «αίματα» για βέτο, Τουρκία, ελληνοτουρκικά Φωτογραφία: EUROKINISSI/ ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ
Το «πινγκ πονγκ» Ανδρουλάκη και Κατρίνη στο debate.

Ανέβηκαν οι τόνοι στο debate του ΠΑΣΟΚ όταν η συζήτηση έφτασε στα ελληνοτουρκικά και το βέτο.

Αρχικά, ο Γιώργος Κουβαράς ρώτησε τον Νίκο Ανδρουλάκη γιατί μιλά για ειδική σχέση της ΕΕ με την Τουρκία και όχι για ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονικής χώρας.

«Το Ελσίνκι ήταν μια τεράστια εθνική επιτυχία, διότι οδήγησε στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ με άλυτο το Κυπριακό. Τώρα όμως είμαστε σε μια άλλη εποχή, είναι άλλα δεδομένα, είναι άλλος Ερντογάν τώρα, άλλος τότε. Επί της ουσίας η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας έχει παγώσει από το 2017 και όχι βέβαια λόγω των ελληνοτουρκικών ζητημάτων, αλλά λόγω των εσωτερικών ζητημάτων της Τουρκίας και της καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κράτους δικαίου από τον Ερντογάν», απάντησε αρχικά.

«Άρα, όσο εμείς παρακολουθούμε τις εξελίξεις, θα μας έρθει κολάρο η ειδική σχέση, που θα είναι οικονομική, μια αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης του 1997. πρέπει να προετοιμαστούμε, να σχεδιάσουμε και όταν θα έρθει στο τραπέζι αυτή η ειδική σχέση, να μην είναι μόνο οικονομικού χαρακτήρα. Να υπάρχουν ενσωματωμένες κυρώσεις σε περίπτωση που πλήττονται κυριαρχικά μας δικαιώματα, ώστε με οικονομικούς όρους η Τουρκία να μην μπορεί να πλήττει την Ελλάδα και την Κύπρο», συμπλήρωσε.

Σε εκείνο το σημείο ο Μιχάλης Κατρίνης τον ρώτησε αν η πρότασή του για άρση του βέτο, που είχε κάνει τον Νοέμβριο του 2021, εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα.

«Είχες προτείνει να καταργηθεί βέτο, ένα όπλο που έχει μια ευρωπαϊκή χώρα σε πολλά θέματα μεταξύ των οποίων εξωτερικής πολιτικής και άμυνας. Πριν λίγες ώρες επιβεβαιώθηκε προκλητική ρητορική Ερντογάν. Θεωρείς ότι η πρότασή σου για άρση του βέτο εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα;», ρώτησε συγκεκριμένα.

«Υπάρχουν δύο βέτο, το ένα το ενωσιακό που δεν αλλάζει ποτέ γιατί είναι στις συνθήκες της ΕΕ. Άρα αυτό που προτείνω δεν έχει καμία σχέση με αυτό που λες Μιχάλη. Προτείνω για θέματα φορολογικά και κυρώσεων να σταματήσει η ιστορία των φορολογικών παραδείσων και των εκβιασμών του Όρμπαν για να στηρίζει τον Ερντογάν», του απάντησε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

«Αν απεμπολήσουμε το εργαλείο του βέτο για θέματα οικονομικά, ουσιαστικά απεμπολούμε το μοναδικό εργαλείο πίεσης που έχουμε απέναντι στην προκλητική στάση της Τουρκίας. Η μεγαλύτερη επιτυχία, η είσοδος της Κύπρου, έγινε μετά από βέτο που άσκησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Επιμένεις ότι πρέπει να απεμπολήσουμε αυτό το όπλο μας;», επανήλθε ο Μιχάλης Κατρίνης.

«Μην μπερδεύετε τα βέτο. Ο Ανδρέας Παπανδρέου όταν έλεγε βέτο για τα Σκόπια και την Τουρκία είναι το ενωσιακό. Δεν κατάλαβα, είμαστε φορολογικός παράδεισος; Είναι Μάλτα η Ελλάδα; Όχι, θέλουμε κοινούς φορολογικούς κανόνες για να κερδίζουμε χρήματα και να μην τα παίρνουν οι πολυεθνικές μέσω φορολογικών παραδείσων», αντέδρασε ο Νίκος Ανδρουλάκης.