Πολιτική

Η ελληνοτουρκική προσέγγιση συνεχίζεται με... βήμα σημειωτόν

Η ελληνοτουρκική προσέγγιση συνεχίζεται με... βήμα σημειωτόν
Οι εμπορικές σχέσεις και το μεταναστευτικό τα δύο πεδία της προσέγγισης Μητσοτάκη - Ερντογάν.

Η επιβεβαίωση της αμοιβαίας βούλησης για διατήρηση του ήρεμου κλίματος στις διμερείς σχέσεις στην βάση της θετικής ατζέντας και χωρίς οι συζητήσεις να εισέρχονται σε «βαθιά» νερά όπως ο καθορισμός θαλάσσιων ζωνών, συνιστά το απτό αποτέλεσμα της έκτης κατά σειρά συνάντησης Μητσοτάκη -Ερντογάν από τον Ιούλιο του 2023 που ξεκίνησε η προσπάθεια επαναπροσέγγισης μετά την τετραετία της πολύ μεγάλης έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Στην ουσία, η ελληνοτουρκική προσέγγιση συνεχίζεται, έστω και με βήμα σημειωτόν και αυτό εξακολουθεί να θεωρείται και από την Αθήνα ως το μεγάλο όφελος αυτής της διαδικασίας.

Η θετική ατζέντα- στον πυρήνα της οποίας βρίσκεται πάντα ο στόχος για διπλασιασμό των διμερών εμπορικών σχέσεων σε ορίζοντα πενταετίας- και η εντατικοποίηση της συνεργασίας στο μεταναστευτικό μπροστά και στις νέες προκλήσεις που δημιουργεί ο κίνδυνος ευρύτερης ανάφλεξης στην Μέση Ανατολή, συνιστούν τα δύο πεδία αυτής της προσέγγισης που ως επόμενο σταθμό θα έχει την σύγκληση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας, τον Ιανουάριο του 2025, στην Άγκυρα.

Εν αναμονή και της συνάντησης των υπουργών Μετανάστευσης των δύο χωρών

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε μετά την συνάντηση ιδιαίτερη αναφορά στην πρόοδο που έχει σημειωθεί στο μεταναστευτικό και στην σημασία που έχει η συνεργασία με την γειτονική χώρα για την επίτευξη του στόχου που είναι «να σταματούν οι βάρκες πριν εισέλθουν στο νερό».

Σύμφωνα με πληροφορίες το επόμενο διάστημα αναμένεται να υπάρξει και συνάντηση των υπουργών Μετανάστευσης των δύο χωρών.

Μετά την χθεσινή συνάντηση η οποία διήρκεσε μισή ώρα, οι ηγεσίες των δύο χωρών αναφέρθηκαν αμφότερες και στην Διακήρυξη των Αθηνών που υπεγράφη στο Ανώτατο Συμβούλιο του περασμένου Δεκεμβρίου και σε αυτήν τονίζεται, μεταξύ άλλων, πως οι δύο χώρες «δεσμεύονται να απέχουν από κάθε δήλωση, πρωτοβουλία, ή ενέργεια που θα μπορούσε να υπονομεύσει ή να απαξιώσει το γράμμα και το πνεύμα αυτής της Διακήρυξης ή να θέσει σε κίνδυνο τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή τους».

Από κει και πέρα βέβαια, είναι σαφές ότι η αναθεωρητική ατζέντα της Τουρκίας εξακολουθεί να υφίσταται και παρά το γεγονός ότι ζητήθηκε από τους δύο υπουργούς Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν να διερευνήσουν το επόμενο διάστημα την δυνατότητα να βρεθεί κοινό έδαφος για έναρξη της συζήτησης για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, είναι προφανές πως οι συνθήκες για ένα τέτοιο βήμα δεν έχουν ωριμάσει.

Σημειώνεται πως οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, στους οποίους ανατέθηκε η προετοιμασία για την σύγκληση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, προγραμματίζεται να συναντηθούν, πριν από τον Ιανουάριο, στην Αθήνα.

Η προκλητική στάση Ερντογάν

Πριν ακόμη ξεκινήσει η συνάντηση της Νέας Υόρκης ο Πρόεδρος της Τουρκίας επέλεξε εξάλλου να επιβεβαιώσει από το βήμα του ίδιου του ΟΗΕ και την προκλητική στάση της Άγκυρας στο Κυπριακό θέτοντας ζήτημα αναγνώρισης του ψευδοκράτους και μάλιστα σε μία συγκυρία όπου καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια από τον γ.γ του ΟΗΕ για επανεκκίνηση των συνομιλιών.

Η απάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού θα δοθεί κατά πάσα πιθανότητα από το ίδιο βήμα, καθώς ο κ. Μητσοτάκης θα μιλήσει αύριο Πέμπτη στην Γενική Συνέλευση του Οργανισμού όπου αναμένεται να επαναλάβει τις πάγιες θέσεις Ελλάδας και Κύπρου, ενώ την ίδια ημέρα θα έχει και συνάντηση με τον Αντόνιο Γκουτιέρες.

Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, μιλώντας μετά το τέλος της συνάντησης στο CNN, επιβεβαίωσε τον χαμηλό πήχη προσδοκιών όσον αφορά τα ζητήματα του πολιτικού διαλόγου, λέγοντας ότι από μόνο του το γεγονός ότι ήταν η έκτη συνάντηση τον τελευταίο χρόνο συνιστά μία σημαντική πρόοδο όσον αφορά στην ποιότητα των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Όπως είπε, «είναι πολύ σημαντικό να έχουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας ώστε όπου διαφωνούμε -και διαφωνούμε σε θέματα όπως η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών- να το κάνουμε συμφωνώντας, πρώτα απ' όλα, ότι το θέμα μπορεί να επιλυθεί μόνο με αναφορά στο Διεθνές Δίκαιο».