Πολιτική

Μαξίμου για Γεωργιάδη σε Dnews: Δεν υπάρχει συζήτηση για αλλαγή του εκλογικού νόμου

Μαξίμου για Γεωργιάδη σε Dnews: Δεν υπάρχει συζήτηση για αλλαγή του εκλογικού νόμου
«Δεν υπάρχει συζήτηση για αλλαγή εκλογικού νόμου. Το ξεκαθαρίζω» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μαρινάκης στην πρώτη ερώτηση που του τέθηκε στο briefing με αφορμή τα όσα είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Αποστάσεις από τη συζήτηση για αλλαγή του εκλογικού νόμου που άνοιξε ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης με συνέντευξή του στο Dnews, αλλά χωρίς καθαρή διάψευση, επιχείρησε να κρατήσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Παύλος Μαρινάκης, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών. Ο κ. Μαρινάκης απέρριψε πως υπάρχει συζήτηση για αλλαγή του εκλογικού νόμου, χωρίς όμως να διαψεύσει πως θα αλλάξει το ισχύον εκλογικό σύστημα.

«Δεν υπάρχει συζήτηση για αλλαγή εκλογικού νόμου. Το ξεκαθαρίζω» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μαρινάκης στην πρώτη ερώτηση που του τέθηκε στο briefing με αφορμή τα όσα είπε ο κ. Γεωργιάδης, επισημαίνοντας πως ο Υπουργός Υγείας «εξέφρασε την πάγια, διαχρονική του θέση και δεν προέβη ούτε σε κάποια ανακοίνωση ούτε σε κάποια πρόταση».

«Δεν είναι της παρούσης» λέει η Συρεγγέλα

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η γραμματέας της ΝΔ, Μαρία Συρεγγέλα. Η κ. Συρεγγέλα κληθείσα στον ΣΚΑΪ να σχολιάσει τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας, παρέπεμψε σε τοποθέτηση του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, τονίζοντας: «Πριν τις εκλογές του Μαΐου το 2023 πολλοί έλεγαν ότι η Νέα Δημοκρατία έχει 31 - 32% και ότι καλό είναι να προχωρήσει στην αλλαγή του εκλογικού νόμου. Αυτό, όπως είδατε, δεν έγινε και η ΝΔ εξασφάλισε αυτό το 41% στις εκλογές του Ιουνίου, ώστε να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση».

«Νομίζω ότι αυτή η συζήτηση δεν είναι της παρούσης», είπε αναφερόμενη στην αλλαγή του εκλογικού νόμου, υπογραμμίζοντας πως «μένουμε σε αυτά που έχει πει ο πρωθυπουργός».

Υπενθυμίζεται ότι στη συνέντευξή του στο Dnews και τον Βασίλη Σκουρή, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε πως «είμαι υπέρ της αλλαγής του εκλογικού νόμου διότι πάντα πίστευα στις ισχυρές κυβερνήσεις. Η θέση μου παραμένει η ίδια διαχρονικά. Είμαι υπέρ της ενισχυμένης πλειοψηφίας, θέλω αυτοδύναμες κυβερνήσεις. Δεν πιστεύω καθόλου πια σε κυβερνήσεις συνεργασίας. Έχω υπηρετήσει σε δύο τέτοιες κυβερνήσεις, στην Κυβέρνηση Παπαδήμου και στην Κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου και σας διαβεβαιώ ότι αδυνατώ να πιστέψω πως μπορεί να κυβερνηθεί αυτή η χώρα με μία Κυβέρνηση πολλών κομμάτων».

Ενώ σε ερώτηση για ενδεχόμενο συγκρότησης κυβέρνησης με ακροδεξιά κόμματα, πρόσθεσε πως «εάν δεν αλλάξει ο εκλογικός νόμος, τίθεται πράγματι σε κίνδυνο να υπάρξουν στο μέλλον κυβερνήσεις συνεργασίας εντελώς ερμαφρόδιτες. Σας υπενθυμίζω ότι ακόμα και η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ήταν μία εντελώς ερμαφρόδιτη Κυβέρνηση, καθόσον ένα κόμμα της αριστεράς και μάλιστα της Ριζοσπαστικής, είχε συνεργαστεί με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, ένα κόμμα δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας. Όμως, οι αδύναμες πλειοψηφίες δημιουργούν όχι μόνο αδύναμες κυβερνήσεις, αλλά και ερμαφρόδιτες κυβερνήσεις. Προσωπικά, δεν θα ήθελα να δω ένα τέτοιο ενδεχόμενο να συμβαίνει και θα προτιμούσα μια αλλαγή του εκλογικού νόμου».

Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

«Το debate ήταν μια καλή αφορμή να γίνει μια συζήτηση και τέθηκαν ζητήματα», λέει, μιλώντας στο MEGA, ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κατρίνης, ενώ αναφέρθηκε και στη συνέντευξη - βόμβα του Άδωνι Γεωργιάδη στο Dnews.gr με την οποία ζητάει άμεσα αλλαγή του εκλογικού νόμου.

«Εγώ μιλάω ανοιχτά για μεγάλη παράταξη, κάτι ευρύτερο του ΠΑΣΟΚ που θα στρατεύσει δυνάμεις οι οποίες είναι πέραν του ΠΑΣΟΚ. Κάποιοι μιλάνε για την αυτονομία του ΠΑΣΟΚ και ότι δεν πρέπει να πάει σε άνοιγμα. Μιλάω ξεκάθαρα, δε συζητώ κανένα σενάριο συγκυβέρνησης με τη ΝΔ και το λέω γιατί είδα μια συνέντευξη του αντιπροέδρου της ΝΔ, του κ. Γεωργιάδη, ο οποίος μιλάει για αλλαγή εκλογικού νόμου, προφανώς γιατί τα κουκιά δεν βγαίνουν και γιατί στη ΝΔ απεργάζονται σενάρια να βρουν κυβερνητικό εταίρο. Εγώ δεν άκουσα ξεκάθαρα από κάποιον να πει ότι δε συνεργάζομαι με τη ΝΔ. Εγώ το λέω ρητά. Δεν άκουσα κανέναν να μιλάει για μεγάλη παράταξη, ευρύτερη του ΠΑΣΟΚ. Πιστεύω ότι το ΠΑΣΟΚ, παίρνοντας μια δυνατή ώθηση από εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, πιστεύω ότι θα υπάρχει μαζική συμμετοχή πολιτών στις 6 Οκτωβρίου», συμπληρώνει.

Για «ομολογία διαρκούς αποσυσπείρωσης, χαμηλών εκλογικών πτήσεων και αδυναμία ανάκαμψης για την ΝΔ», κάνει λόγο ο Κώστας Ζαχαριάδης σχολιάζοντας τις δηλώσεις Γεωργιάδη στο Dnews.

«Ο Αντιπρόεδρος της ΝΔ και Υπουργός Υγείας ζητά απο την κυβέρνηση να αλλάξει ο εκλογικός νόμος σε κατεύθυνση πιο πλειοψηφικού συστήματος», σημειώνει σε ανάρτησή του στο Χ, προσθέτοντας πως «είναι η ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ να επιστρέψει στην πολιτική, να γίνει κυβερνητικό κόμμα ξανά και να πάρει πρωτοβουλίες για ένα μεγάλο προσκλητήριο συνεργασιών».

«Απαράδεκτο μια κυβέρνηση να αλλάζει τον εκλογικό νόμο αναλόγως με το τι τη συμφέρει», δήλωσε η υποψήφια για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ Νάντια Γιαννακοπούλου, σχολιάζοντας συνέντευξη του Αδωνι Γεωργιάδη στο Dnews, μέσω της οποίας ζητά αλλαγή του εκλογικού νόμου τώρα.

«Περιμένω να δω από τον κ. Μητσοτάκη, που μας λέει ότι είναι πολύ θεσμικός, περιμένω να δω τι θέση θα πάρει, για να δούμε τελικά πόσο μεταρρυθμιστής ή όχι είναι», υπογράμμισε η κ. Γιαννακοπούλου, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90.1 fm.

Χαρίτσης: Αντιδημοκρατική «στροφή» η πρόταση Γεωργιάδη στο Dnews

Επίθεση στην κυβέρνηση για την συζήτηση περί αλλαγής του εκλογικού νόμου που άνοιξε ο Άδωνις Γεωργιάδης στην συνέντευξή του στο Dnews, εξαπέλυσε από το βήμα της Ολομέλειας ο Αλέξης Χαρίτσης.
«Διαβάσαμε σήμερα την συνέντευξη του κ. Γεωργιάδη στο Dnews, στην οποία ζητά την αλλαγή του εκλογικού νόμου επί το πλειοψηφικότερο και αντιδημοκρατικότερο προφανώς», ανέφερε ο επικεφαλής της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς, εκτίμησε πως ο κ. Γεωργιάδης επί της ουσίας «ομολόγησε ότι η κυβέρνηση έχει πρόβλημα πλέον που δεν κρύβεται αφού δεν πείθει ούτε τους βουλευτές της».

Κατόπιν αυτών, ο κ. Χαρίτσης εξέφρασε την πεποίθηση πως ο η κυβέρνηση έχει μπροστά της δύο επιλογές, με την πρώτη να είναι σύμφωνα με τον ίδιο, «τα παιχνίδια με τον εκλογικό νόμο από μια κυβέρνηση που τον έχει αλλάξει 5 φορές και η οποία δεν έχει δώσει άλλωστε κριτήρια σεβασμού στη δημοκρατία».

Ο δεύτερος δρόμος όπως είπε, είναι η συνεργασία της ΝΔ με την ακροδεξιά, τονίζοντας πως πρόκειται για «μια συμμαχία που δεν θα δυσκολέψει την κυβέρνηση -πρόκειται για σάρκα εξ σαρκός – αρκεί να βρεθεί ο σωστός συμβιβασμός».

Απευθυνόμενος στα υπουργικά έδρα, ανέφερε πως «δεν σας φοβάμαι καθώς το ίδιο κάνουν και οι ομοϊδεάτες σας σε όλη την Ευρώπη. Είδαμε τον κ. Μητσοτάκη να βραβεύεται μαζί με την κ. Μελόνι», συμπληρώνοντας πως «ούτε η μια επιλογή, ούτε η άλλη δεν σας σώζουν από τη δυσαρέσκεια που έχει γεννήσει η πολιτική της καταστροφής».

Καταλήγοντας, ο κ. Χαρίτσης υπογράμμισε πως οι πολίτες είναι αυτοί που θα δώσουν τη λύση και «εμείς στην Νέα Αριστερά θα αγωνιστούμε ώστε αυτή η διέξοδος να είναι αριστερή και προοδευτική»