Πολιτική

Φάμελλος και Πολάκης επίσημα υποψήφιοι για ΣΥΡΙΖΑ, εν αναμονή Κασσελάκη

Φάμελλος και Πολάκης επίσημα υποψήφιοι για ΣΥΡΙΖΑ, εν αναμονή Κασσελάκη Φωτογραφία: eurokinissi
Την υποψηφιότητά τους για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ανακοίνωσαν σήμερα οι Σωκράτης Φάμελλος και Παύλος Πολάκης, την ώρα που ο Στέφανος Κασσελάκης ξεκίνησε περιοδείες αλλά δεν έχει ανακοινώσει ακόμα την υποψηφιότητά του, τηρώντας σιγή ασυρμάτου για 18η μέρα μετά την υπερψήφιση της πρότασης μομφής.

Ο κ. Φάμελλος ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του με βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα , ενώ ο κ. Πολάκης είναι και επισήμως υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ καθώς κατέθεσε στα αρμόδια όργανα του κόμματος στην Κουμουνδούρου την υποψηφιότητά του θέτοντας στη διάθεση του κόμματος και τα απαραίτητα έγγραφα, δηλαδή δήλωση «Πόθεν Έσχες» και πρόταση υποψηφιότητας από τουλάχιστον 30 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής.

Ο κ. Πολάκης εξερχόμενος της Κουμουνδούρου δήλωσε ότι κατέθεσε στη γραμματέα του κόμματος, Ράνια Σβίκγου, «τις απαραίτητες προϋποθέσεις που όρισε η ΚΕ για τη δήλωση υποψηφιότητας στις εκλογές για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ».

Ανέφερε ειδικότερα ότι κατέθεσε 32 υπογραφές, (31 μελών της ΚΕ συν μία υπογραφή του ευρωβουλευτή Ν. Παππά) και το «Πόθεν Έσχες» του, «το τελευταίο που έχει κατατεθεί και στη Βουλή του 2023 για χρήση του ‘22, όπως όρισε η απόφαση της ΚΕ».

Σύμφωνα με πληροφορίες για την υποψηφιότητα Πολάκη υπογράφουν μεταξύ άλλων πρώην κυβερνητικά στελέχη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ όπως ο Τρύφων Αλεξιάδης, ο Γιάννης Μουζάλας και ο Λευτέρης Κρέτσος. Ο Γιάννης Ματζουράνης, ο ευρωβουλευτής Νίκος Παππάς και τα μέλη της ΚΕ Μάρκος Χατζησάββας και Γιώργος Παναγιωτόπουλος.

Ο Στέφανος Κασσελάκης, έχοντας αρκεστεί εδώ και 18 μέρες στο «είμαι εδώ» που ανήρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σήμερα βρέθηκε στην Τρίπολη, όπου και συμμετείχε στη συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής Περιβάλλοντος Πελλοπονήσου, όπου και δήλωσε κάθετα αντίθετος στην τοποθέτηση ανεμογεννητριών από εταιρία συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων, με την οποία έχει συγκρουστεί μετωπικά το προηγούμενο διάστημα.

Να προχωρήσουμε σε αγώνα αντιπαράθεσης θέσεων και προγραμμάτων

Στη δήλωσή του προς τους δημοσιογράφους εξερχόμενος των γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Πολάκης κάλεσε «να προχωρήσουμε σε έναν αγώνα αντιπαράθεσης θέσεων και προγραμμάτων, γιατί η χώρα χρειάζεται μια ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση που να προβάλλει ένα εφαρμόσιμο, ριζοσπαστικό, κοινωνικά αναγκαίο και λαϊκά κατανοητό πρόγραμμα διακυβέρνησης ως εναλλακτική στη διακυβέρνηση του Μητσοτάκη ο οποίος κλείνει τον κύκλο του».

Πρόσθεσε ότι «έπειτα από τα χρόνια της νεοφιλελεύθερης σκληρότητας και όλων των μέτρων και του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, της ιδιωτικοποίησης υγείας και παιδείας, της ιδιωτικοποίησης επικουρικής ασφάλισης, όλων αυτών των μέτρων που πήρε για την κοινωνική λεηλασία, νομίζω έχει διασπαστεί ήδη η κοινωνική συμμαχία που τον έφερε στην κυβέρνηση και ο κόσμος αναζητά ορατή εναλλακτική προοδευτική διέξοδο και σε αυτό πρέπει να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας και όχι σε σουχλιά και διαφωνίες επί των δευτερευόντων».

Από τη δική του πλευρά ο πρώην πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος με ένα βίντεό του στα social media ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την κούρσα ηγεσίας. «Πάμε όλοι μαζί! Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην ιστορία της Αριστεράς, θέτω υποψηφιότητα για Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Σε αυτή την προσπάθεια σας ζητώ να συμμετέχετε όλες και όλοι. Για να γίνουμε ξανά περήφανοι για το κόμμα μας! Αλλά και γιατί η επόμενη ημέρα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. αφορά όλη την κοινωνία!», έγραψε στο X.

Ολόκληρη η δήλωση του Σωκράτη Φάμελλου

«Πιστεύω ότι η ελληνική κοινωνία χρειάζεται έναν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σοβαρό, σύγχρονο, αξιόπιστο και δυναμικό. Μια Αριστερά ευρωπαϊκή και οικολογική, δύναμη αλλαγής. Έναν ΣΥΡΙΖΑ των αξιών, του ήθους για των αγώνων της προοδευτικής παράταξης. Με σημείο αναφορά την παρακαταθήκη της κυβέρνησης της Αριστεράς, του Αλέξη Τσίπρα που κράτησε την κοινωνία και την Ελλάδα όρθια. Έξω από τα μνημόνια, με διεθνές κύρος, με θετικούς αναπτυξιακούς ρυθμούς.

Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην ιστορία της Αριστεράς θέτω υποψηφιότητα για πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Αναλαμβάνω την ευθύνη να ηγηθώ σε αυτή τη συλλογική προσπάθεια και να εγγυηθώ πρώτα απ΄όλα την ενότητα, όπως το απέδειξα, σταματώντας την εσωστρέφεια και την τοξικότητα.

Σε αυτή την προσπάθεια στέκονται δίπλα μου σύντροφοι και συντρόφισσες σε όλη την Ελλάδα γιατί οφείλουμε να περάσουμε από το εγώ στο εμείς. Καταλαβαίνω όσους απογοητεύσαμε και σας καλώ να γυρίσετε. Να ξαναχτίσουμε το σπίτι μας, έναν νέο ΣΥΡΙΖΑ, μια πραγματική Προοδευτική Συμμαχία.

Στην επανεκκίνηση του ΣΥΡΙΖΑ καλούμε όλους τους δημιουργικούς και ενεργούς πολίτες και ιδιαίτερα τους νέους για μια δυναμική αντιπολίτευση, απέναντι σε μια κυβέρνηση που πλήττει τους πολίτες, απογοητεύοντας ακόμη και τους ψηφοφόρους της. Αλλά κυρίως για προοδευτική κυβερνητική διέξοδο με ευημερία με τον ΣΥΡΙΖΑ βασικό πυλώνα της.

Γιατί οι πολίτες απαιτούν λύση σε μια πολύ δύσκολη καθημερινότητα. Εμείς θέλουμε μια ισχυρή και ανθεκτική Ελλάδα μπροστά στις προκλήσεις και τις αβεβαιότητες του αύριο. Με πραγματική έγνοια για το περιβάλλον, κράτος-Δικαίου και κοινωνικό κράτος, χωρίς αποκλεισμούς. Σε αυτή την προσπάθεια σας καλώ να συμμετέχετε όλοι και όλες για να γίνουμε ξανά περήφανοι για το κόμμα μας γιατί η επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ αφορά όλη την κοινωνία. Πάμε όλοι μαζί, λοιπόν».

Νίκος Παππάς: Και υπέρ Κασσελάκη

Την ίδια ώρα με ανάρτησή του ο Νίκος Παπάς αναφέρει ότι θα υπογράψει και για Κασσελάκη.

«Πρώτα απ’ όλα, θα ήθελα να αναφέρω ότι η όλη διαδικασία των τελευταίων ημερών με βρίσκει σε πολλά σημεία αντίθετο. Παρ' όλα αυτά, επειδή σέβομαι τη διαδικασία, θα ήθελα να διευκρινίσω τα εξής: Έχω το δικαίωμα να υπογράψω για περισσότερες από μία υποψηφιότητες στις προεδρικές εκλογές του κόμματος. Ο Στέφανος Κασσελάκης, μετά και τον Αλέξη Τσίπρα, είναι ο άνθρωπος που πίστεψε και πιστεύει σε μένα, όπως το ίδιο κάνω κι εγώ γι’ αυτόν. Τον σέβομαι και τον εκτιμώ απεριόριστα,  γι' αυτό και θα υπογράψω ώστε να διεκδικήσει ξανά την ηγεσία του κόμματος. Όσον αφορά τον Παύλο Πολάκη, ήταν ένας από τους ελάχιστους ανθρώπους του κόμματος που με στήριξε έμπρακτα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής μου πορείας και όχι μόνο.

Γι' αυτό λοιπόν, θα υπογράψω και τη δική του υποψηφιότητα, ώστε να είναι υποψήφιος στις επικείμενες εσωκομματικές εκλογές. Κάποια πράγματα στη ζωή δεν επιλέγονται μόνο με πολιτικά κριτήρια, αλλά και με ηθικά και ανθρώπινα.

{https://www.facebook.com/nikospappas3pfamilia/posts/pfbid022ErYmUdMyWEpLHB29irJJNfcYgvfhLFfVQnadrTrfyFAR3ymUqUoxknZrF8mnwAdl}.

Επίσης σημειώνεται ότι στις υπογραφές το Παύλου Πολάκη περιλαμβάνεται και το όνομα του Βασίλη Σμπώκου.

NETWORK