Πολιτική

Το ΠΑΣΟΚ ξανά στο σκληρό ροκ

Το ΠΑΣΟΚ ξανά στο σκληρό ροκ
Τι υποκρύπτουν η κόντρα Δούκα- Ανδρουλάκη και οι παρεμβάσεις Γερουλάνου-Διαμαντοπούλου.

Η ηπιότητα που χαρακτήριζε την αντιπαράθεση των υποψήφιων για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ μέχρι το debate ήταν ξένη προς τις παραδόσεις του. Στο πολιτικό βιογραφικό του υπάρχουν αιματηρές συγκρούσεις κορυφής, στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο. Γι αυτό και οι αψιμαχίες που μεταδόθηκαν σε απευθείας μετάδοση από το στούντιο της ΕΡΤ ήταν κάτι οικείο για το παραδοσιακό ακροατήριο του κόμματος, το σταθερό και το μετακινούμενο.

Η επόμενη μέρα βρήκε τον Χάρη Δούκα να κατηγορεί τον Νίκο Ανδρουλάκη για «δολοφονία χαρακτήρα» από συνεργάτες του που κάνουν αναρτήσεις για «ψυχιατρικά προβλήματα» και «περουκίνι». Ο Ν. Ανδρουλάκης ανταπέδωσε μιλώντας για «τεχνητή πόλωση», ο Π. Γερουλάνος τους κάλεσε να μην υπονομεύουν αυτό που επιτεύχθηκε στο debate και η Α. Διαμαντοπούλου έκανε μια ανάρτηση που θύμισε twitter μνημονιακής περιόδου: «Σύντροφοι, προσοχή μην κολλήσουμε ΣΥΡΙΖΑ».

Το τελευταίο δεκαήμερο μέχρι τον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών, στις 6 Οκτωβρίου, η ένταση θα ανεβαίνει συνεχώς γιατί παράγεται από την αβεβαιότητα και τις εύθραυστες ισορροπίες.

Ειδικότερα:

- Οι δημοσκοπήσεις δεν δείχνουν να έχει ξεκαθαρίσει το δίδυμο του πρώτου γύρου, πέρα από το προβάδισμα του Ν. Ανδρουλάκη.

- Δεν έχουν διαμορφωθεί οι συμμαχίες του δεύτερου γύρου και αυτό κάνει εντελώς ανοιχτό το παιχνίδι.

- Δεν μπορεί να γίνει ασφαλής πρόβλεψη για τη συμμετοχή και για τις πολιτικές καταβολές των ψηφοφόρων που θα προσέλθουν στην κάλπη.

- Με το ΠΑΣΟΚ, δημοσκοπικά, στη δεύτερη θέση έχει ανέβει ψηλά ο πήχης των προσδοκιών.

Όποιος δεν περάσει στον δεύτερο γύρο, εκτός από την Νάντια Γιαννακοπούλου και τον Μιχάλη Κατρίνη, έχει να χάσει πολλά.

Συγκεκριμένα:

- Αν ο Χάρης Δούκας τεθεί εκτός τελικής μάχης, ενώ ξεκίνησε ως φαβορί, θα μείνει στον Δήμο Αθηναίων πολιτικά αποδυναμωμένος και περισσότερο ευάλωτος σε πιέσεις και επιθέσεις. Με τον Νίκο Ανδρουλάκη οι σχέσεις τους είναι πλέον εξαιρετικά επιβαρυμένες και, επομένως, αν μείνει πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο Χάρης Δούκας θα απομακρυνθεί εκ των πραγμάτων από την Χαριλάου Τρικούπη. Με την Άννα Διαμαντοπούλου βρίσκονται πολύ μακριά πολιτικά και ιδεολογικά, οπότε και πάλι δεν μπορεί να φανταστεί κανείς μια αρμονική συνεργασία μεταξύ τους. Εάν γινόταν η έκπληξη και εκλεγόταν πρόεδρος ο Π. Γερουλάνος, τα πράγματα θα ήταν πιο εύκολα για τον Χάρη Δούκα.

- Αν η Άννα Διαμαντοπούλου δεν περάσει στον δεύτερο γύρο, έχει δεσμευτεί δημόσια ότι θα μείνει ενεργή στο ΠΑΣΟΚ. Δύσκολα, όμως, μπορεί να υποθέσει κανείς πρακτικά πώς θα γίνει αυτό, αν πρόεδρος εκλεγεί ο Χάρης Δούκας, με τον οποίο είναι εντελώς απέναντι σε όλα.

- Αν ο Παύλος Γερουλάνος δεν πετύχει αυτό που επιδιώκει στον πρώτο γύρο, θα είναι η τελευταία φορά που διεκδικεί την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Προσπαθεί δέκα χρόνια γι αυτό τον σκοπό, συστηματικά και επίμονα, επεξεργάζεται το σχέδιό του, "Αναγέννηση" την τελευταία επταετία, και ενδεχόμενη αποτυχία θα βάλει τέλος στις φιλοδοξίες του.

- Αν ο Νίκος Ανδρουλάκης, κόντρα στα προγνωστικά, δεν καταφέρει να επανεκλεγεί, η επόμενη μέρα θα είναι γι αυτόν πολύ δύσκολη. Να βρεθεί υπό τον Χάρη Δούκα θα είναι ένα σκληρό σενάριο αλλά σίγουρα δεν θα μπορεί να δει τον εαυτό του βουλευτή σε ένα κόμμα με πρόεδρο Διαμαντοπούλου ή Γερουλάνο.

NETWORK