Πολιτική

Μητσοτάκης στον ΟΗΕ: «Παράθυρο ευκαιρίας» Ελλάδας και Τουρκίας - Καμία λύση δύο κρατών στην Κύπρο

Μητσοτάκης στον ΟΗΕ: «Παράθυρο ευκαιρίας» Ελλάδας και Τουρκίας - Καμία λύση δύο κρατών στην Κύπρο Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ
Όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Για «παράθυρο ευκαιρίας» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ όπου αναφέρθηκε στο μόνο εκκρεμές θέμα του καθορισμού υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ και τόνισε την ανάγκη να είμαστε αρκετά γενναίοι και σοφοί για να αδράξουμε την ευκαιρία.

Παράλληλα επέκρινε την στάση της Τουρκίας όσον αφορά το Κυπριακό διαμηνύοντας ότι μία λύση δύο κρατών δεν θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή και δεν θα γίνει αποδεκτή, είναι μη λύση.

Έστειλε επίσης μήνυμα σε ότι αφορά τα Δυτικά Βαλκάνια και την Βόρεια Μακεδονία λέγοντας ότι οι διεθνείς συμφωνίες θα πρέπει να γίνονται σεβαστές στο ακέραιο και καλή τη πίστει, είτε μιλάμε για την συμφωνία των Πρεσπών, είτε Βελιγραδίου- Πρίστινα.

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι η χώρα μας, λόγω της γεωγραφίας βρίσκεται σε πολύπλοκη γειτονιά και σημείωσε τις δυσκολίες με την γείτονα Τουρκία.

Υπογράμμισε ότι το τελευταίο έτος συναντήθηκε έξι φορές με τον Πρόεδρο Ερντογάν, υπογράψαμε την Διακήρυξη των Αθηνών και πρόθεση είναι να επιλύσουμε τις διαφορές μας σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τις αρχές καλής γειτονίας.

Επισήμανε ότι θα συνεχίσουμε να εξερευνούμε πως μπορούμε να βελτιώσουμε τις διμερείς σχέσεις, έκανε λόγο για δυναμική βελτίωσης της συνεργασίας και πρόσθεσε ότι κρατούμε τους διαύλους επικοινωνίας ανοικτούς για να μπορούμε να αμβλύνουμε οποιαδήποτε ένταση.

Η Ελλάδα επιθυμεί να επιλύσουμε το μόνο εκκρεμές θέμα με τον γείτονά μας, τον καθορισμό υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στο Αιγαίο και στην Ανατ. Μεσόγειο, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι το γεγονός πως δεν έχουμε κατορθώσει να γεφυρώσουμε τις διαφορές μας αποτελεσματικά για πάνω από 40 χρόνια δεν σημαίνει ότι είναι καταδικασμένες να μην επιλυθούν.

Με χαρά άκουσα τον Πρόεδρο Ερντογάν να λέει ότι ο καθορισμός με βάση το Διεθνές Δίκαιο αποτελεί κάτι προς το συμφέρον όλης της Αν. Μεσογείου. Πιστεύω σθεναρά ότι σήμερα έχουμε ένα παράθυρο ευκαιρίας και πρέπει να είμαστε αρκετά γενναίοι και σοφοί για να αδράξουμε την ευκαιρία, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Σε σχέση με το Κυπριακό, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι δυστυχώς εκεί δεν βλέπουμε καμία πρόοδο στις τουρκικές θέσεις.

Υπογράμμισε ότι η κατοχή ήταν και θα παραμείνει μία παραβίαση των θεμελιωδών αρχών του ευρωπαϊκού χάρτη και πρόσθεσε ότι ως πρωθυπουργός της Ελλάδας θα ήθελα να επαναλάβω την δέσμευσή μας ως προς την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου και ότι δεσμευόμαστε για λύση διζωνικής ομοσπονδίας σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ .

Μία λύση δύο κρατών δεν θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή και δεν θα γίνει αποδεκτή. Είναι μη λύση, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και επισήμανε πως η Ελλάδα υποστηρίζει τις προσπάθειες του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ και καλούμε την Τουρκία και την τουρκοκυπριακή κοινότητα να επανέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να δεσμευθού

{https://www.youtube.com/watch?v=Ifa_j6MiqGM}

Συνάντηση Μητσοτάκη - Guterres

Νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε, στο περιθώριο της 79ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού, António Guterres.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης στη Νέα Υόρκη συζητήθηκαν οι προτεραιότητες της Ελλάδας στη θητεία της ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας κατά τη διετία 2025-26.

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θέλει να είναι γέφυρα ανάμεσα στον Νότο και τον Βορρά, στην Δύση και την Ανατολή, καθώς είναι κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΝΑΤΟ, και ταυτόχρονα συνομιλεί με χώρες του Παγκόσμιου Νότου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε την εκτίμησή του για τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα για την επανεκκίνηση των συνομιλιών για το Κυπριακό.

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι πρέπει να αξιοποιηθεί κάθε δυνατότητα για λύση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.