Πολιτική

Τα φώτα στο ΠΑΣΟΚ - Όλα έτοιμα για μέλη και φίλους να προσέλθουν στις κάλπες

Τα φώτα στο ΠΑΣΟΚ - Όλα έτοιμα για μέλη και φίλους να προσέλθουν στις κάλπες
Με την εκλογή ηγεσίας από τη βάση το κόμμα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου πριν από 50 χρόνια φιλοδοξεί να επιστρέψει στον προ κρίσης δικομματισμό και στη διεκδίκηση της εξουσίας.

Ο πρώτος γύρος της εκλογής ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ σημαίνει πολύ περισσότερα από την ανάδειξη του διδύμου που θα αναμετρηθεί την επόμενη Κυριακή. Το μέγεθος της συμμετοχής θα δείξει αν υπάρχει δυνατότητα κινητοποίησης πολιτών που έχουν απομακρυνθεί από τις κάλπες, από τη σειρά κατάταξης των υποψηφίων θα φανούν τα περιθώρια διεύρυνσης την επόμενη μέρα, ενώ ο νικητής, το ποσοστό του και η διαφορά του από τον δεύτερο θα προσφέρουν χρήσιμα συμπεράσματα για την εν εξελίξει διαμόρφωση του νέου πολιτικού τοπίου που άρχισε να σχηματίζεται μετά τις ευρωεκλογές.

Οι εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ αποκτούν μεγάλη πολιτική σημασία επειδή πραγματοποιούνται σε μια συγκυρία συρρίκνωσης και ηθικής απαξίωσης του ΣΥΡΙΖΑ με αποτέλεσμα να δημιουργούνται συνειρμοί για ένα ανεστραμμένο 2012 και ανάκτηση της ηγεμονίας στον προοδευτικό χώρο. Πολύ περισσότερο όταν είναι πιθανή μια νέα διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ που θα απελευθερώσει στελέχη και κοινωνικές δυνάμεις που μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να κινηθούν προς το ΠΑΣΟΚ.

Οι εσωκομματικοί κραδασμοί στη ΝΔ, μετά την επισημοποίηση της ρήξης Καραμανλή-Σαμαρά με τον Κ. Μητσοτάκη, διευκολύνουν επίσης το ΠΑΣΟΚ να προβληθεί ως ανερχόμενο κόμμα εξουσίας, προσανατολισμένο στην παραγωγή πολιτικής και όχι παραπολιτικής, όπως θέλουν να λένε και οι έξι υποψήφιοι για την ηγεσία.

Σε ρυθμούς ανόδου το ΠΑΣΟΚ

Ο πρώτος γύρος της εκλογής ηγεσίας από τη βάση πραγματοποιείται μια μέρα μετά την εμφυλιοπολεμικού κλίματος συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ
και δύο μέρες μετά τη γιορτή της ΝΔ για τα 50 χρόνια της που σημαδεύτηκε από τις ηχηρές απουσίες των πρώην πρωθυπουργών. Η σύγκριση ευνοεί, αναμφισβήτητα, το ΠΑΣΟΚ που βγαίνει από μια προεκλογική διαδικασία συντεταγμένη που δεν χαρακτηρίστηκε από τοξικότητα και ασυναρτησία.

Για το εκλογικό αποτέλεσμα γίνονται συζητήσεις, εκτιμήσεις και προβλέψεις και στα επιτελεία πολιτικών αρχηγών άλλων κομμάτων ακριβώς επειδή οι δημοσκοπήσεις δείχνουν το ΠΑΣΟΚ σταθερά στη δεύτερη θέση, με τάσεις ανόδου. Μετά την ανάδειξη ηγεσίας συνήθως η δυναμική των κομμάτων ενισχύεται και αν αυτή η παράδοση ισχύσει και στην περίπτωση του ΠΑΣΟΚ τότε στο επόμενο κύμα δημοσκοπήσεων μπορεί να προκύψουν εκπλήξεις, δεδομένου ότι η σκόνη στον ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να αιωρείται για καιρό ακόμη.